Καρφιά Αβέρωφ σε Αναστασιάδη-«Προσωπολάτρης, χειροκροτητής και δεδομένος δεν υπήρξα ποτέ κανενός»

Επανέρχεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφορικά με την πρόσφατη παρέμβαση του για το Κυπριακό, απαντώντας στις διπλές κριτικές όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ την ίδια ώρα μέσω της απάντησης του ρίχνει καρφιά προς τον Νίκο Αναστασιάδη, σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, «μετά τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στις πρόσφατες εκλογές υπάρχει οποιοσδήποτε νοήμονας πολίτης που να πιστεύει ότι εγώ κυβερνούσα; Προσωπολάτρης, χειροκροτητής και δεδομένος δεν υπήρξα ποτέ κανενός. Και ίσως και για αυτό κάποιοι ήταν απέναντι μου».

Όπως αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «με αφορμή την τελευταία παρέμβασή μου για το Κυπριακό, όπως αναμενόταν και όπως συνέβαινε συχνά και τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν δύο κύριες κριτικές. Απαντώ λοιπόν, θεωρώντας καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, επώνυμη ή ανώνυμη, με ψευδώνυμο ή με υπογραφή».

Προσθέτοντας παράλληλα ότι, «πρώτη Κριτική. Τι έπραξα τόσα χρόνια και ειδικά τα τελευταία, δεδομένου ότι «ήμουν κυβέρνηση» και στήριζα Αναστασιάδη;», απαντώντας με έξι σημεία.

  1. Είμαι από τους ελάχιστους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών που παρέμεινα σταθερότατος στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού. Αρκετοί από τους μονοπωλούντες την λύση σήμερα, στήριξαν το «όχι» το 2004. Και μερικοί που ψήφισαν «ναι» το 2004, έχουν σήμερα περισσότερους ενδοιασμούς ακόμη και από αυτούς που ψήφισαν «όχι» το 2004.
  2. Το 2017, ακόμη και διαρκούσης της Συνόδου στο Crans Montana, αλλά και έκτοτε, διατύπωσα δημόσια τη θέση μου ότι το Πλαίσιο του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο ικανοποιούσε τις εύλογες ανησυχίες μας, έπρεπε μονομερώς να το είχαμε προσυπογράψει, διαφορετικά θα το γυρεύουμε και δεν θα το ξαναβρίσκουμε.
  3. Το Σεπτέμβρη του 2018 μίλησα για «Εθνικό Τσουνάμι».
  4. Το 2021 πήγα στις Βουλευτικές Εκλογές τονίζοντας ότι εάν δεν ξεκαθαρίσουμε την θέση μας για την πολιτική ισότητα, θα μας προκύψει η κυριαρχική ισότητα, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, συνέβη.
  5. Ακόμη και τις τελευταίες μέρες των Προεδρικών Εκλογών, μιλούσα για την ανάγκη να προβάλουμε με πειστικότητα την προσήλωση μας στην λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ρίχνοντας στο τραπέζι ασφάλεια και ενέργεια.
  6. Όσο για την κριτική ότι τα τελευταία 10 χρόνια «ήμουν κυβέρνηση», απλά και με ταπεινότητα, ερωτώ. Μετά τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) στις πρόσφατες εκλογές υπάρχει οποιοσδήποτε νοήμονας πολίτης που να πιστεύει ότι εγώ κυβερνούσα; Και να τονίσω και κάτι ακόμα. Προσωπολάτρης, χειροκροτητής και δεδομενος δεν υπήρξα ποτέ κανενός. Και ίσως και για αυτό κάποιοι ήταν απέναντι μου. Πάντα στήριζα εκείνο που θεωρούσα ωφέλιμο για τον τόπο μου, χωρίς ασφαλώς να ισχυρίζομαι ότι ως πολιτικός δεν διέπραξα και λάθη.

Επιπλέον ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «η δεύτερη κριτική προέρχεται από τους ανθρώπους που προασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία με την μια και μόνη κυριαρχία», απαντώντας πως, «το 2004 ψηφίζοντας «ναι» ψήφιζα ταυτόχρονα συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετεξελισσόμενης σε ομοσπονδιακή δομή, με μια και μόνη Κυριαρχία. Μακάρι να έχουμε ξανά μπροστά μας μια τέτοια πρόνοια, και μακάρι να έχουμε ένα νέο σχέδιο λύσης».

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί κομμάτι αποκατάστασης της ειρήνης στην Κύπρο
Συμπληρώνονται 60 χρόνια παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο
Ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή»-Το Κεντρικό Συμβούλιο
Τελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου παρουσία Χριστοδουλίδη και Αννίτας
Στις Βρυξέλλες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου για το μεταναστευτικό
«Πρότυπο ανδρείας, παράδειγμα θυσίας»-Τα κόμματα τιμούν την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου
Αρχιεπίσκοπος: Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Α.Δημητρίου: Οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται
Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού
Πώς απαντά για τουρκική Navtex ο ΠτΔ-«Δεν την υποτιμώ, γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε αμέσως»