Στο τραπέζι η εισήγηση για κέρφιου στο ντελίβερι εν μέσω έντονων καιρικών φαινομένων

Αποτελεί πραγματικό γεγονός πλέον, πως για τους πλείστους, δεν εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς θα φθάσει μια παραγγελία φαγητού έξω από την πόρτα τους, αλλά το πότε. Ασχέτως καιρικών συνθηκών, το έχουμε στο πετσί μας ως κυπριακός λαός, να είμαστε ανυπόμονοι και να θέλουμε εδώ και τώρα μια παραγγελία, αφού την έχουμε… προπληρώσει και να μην ενδιαφερόμαστε και τόσο για την ασφάλεια του ίδιου του οδηγού, ο οποίος ίσως να δίνει τον δικό του αγώνα στον δρόμο, μέχρις ότου φθάσει έξω από την οικία μας.

Την ώρα που οι πρώτες εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, με διανομείς να οδηγούν μια μοτοσικλέτα ή ακόμη και ηλεκτρικό τους σκούτερ μέσα σε βροχές και σε πλημμυρισμένους δρόμους, η Συντεχνία που εκπροσωπεί του διανομείς φαγητού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας όπως εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας ντελιβεράδων με μοτοσικλέτες εν μέσω έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.

Σημειώνεται ότι για το καλοκαίρι, είχε τεθεί σε ισχύ σχετικό διάταγμα από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο απαγόρευε σε υπηρεσίες ντελίβερι και μεταφορές οποιοδήποτε προϊόντων ή πακέτων, εν μέσω καύσωνα, δεδομένου πως έχει εκδοθεί πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση. Ωστόσο, ήταν μια απόφαση που λήφθηκε για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κάτι που όπως φαίνεται, δεν ισχύει προς το παρών και για τους χειμερινούς μήνες.

Βλέποντας αυτές τις εικόνες η Συντεχνία που εκπροσωπεί τους διανομείς φαγητού, εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς τους αρμόδιους, προτού να είναι αργά και να θρηνήσουμε θύματα. Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, φανερά προβληματισμένος ανέφερε ότι, «είναι πολύ επικίνδυνο όταν κυκλοφορούν οι διανομείς μέσα στις βροχές, καθώς όταν υπάρχει νερό πάνω στο οδόστρωμα, υπάρχουν κρυφές παγίδες, τις οποίες δεν γνωρίζεις πότε θα συναντήσεις. Άρα, για να μην θρηνήσουμε επιπλέον θύματα όπως το περασμένο καλοκαίρι, που είχαμε θύματα λόγω της οδήγησης, είναι σημαντικό το Τμήμα Επιθεώρησης, βλέποντας τις καιρικές συνθήκες, να λειτουργεί ανάλογα και να μην επιτρέπει τη διακίνησή τους».

Για την καλοκαιρινή περίοδο, όπου επιβαλλόταν το κέρφιου στους διανομείς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν, ο κ. Τιμινής διευκρίνισε ότι, «συμφωνήσαμε πως αυτή η απόφαση δεν θα αφορά μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα. Έτσι, αναμένουμε ότι όπως λειτούργησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα γίνει και τώρα. Δηλαδή, όταν υπάρχει κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση, ανάλογα θα πρέπει να υπάρχει και κάποια απαγόρευση».

Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι το γεγονός πως οι διανομείς έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν για την παράδοση μιας παραγγελίας λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ωστόσο, αυτή η επιλογή άρνησης, ίσως να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις από τον ίδιο τον εργοδότη τους.

Σύμφωνα με τη Συντεχνία που εκπροσωπεί τους διανομείς, «λόγω του αλγόριθμου που υπάρχει, ο υπάλληλος έχει το δικαίωμα να μην παραλάβει την παραγγελία, καθώς οι παραγγελίες αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνα των διανομέων. Εάν υπάρχει κακοκαιρία για παράδειγμα, ο διανομέας επιλέγει να μην πάρει την παραγγελία, ωστόσο, εάν θα έχει επιπτώσεις από τον εργοδότη του, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα. Καθώς εάν για παράδειγμα ο συγκεκριμένος ντελιβεράς είναι μόνος σε μια επαρχία και οι υπόλοιποι είναι σε άλλα σημεία, τότε ίσως να έχει και επιπτώσεις από τον εργοδότη του εάν αρνηθεί».

Σημειώνεται, ότι για τα δικαιώματα των διανομέων και τη ρύθμιση των ορών σύμβασης τους, η Συντεχνία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εργασίας, ούτως ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη στα ζητήματα που τους απασχολούν εδώ και χρόνια και μάλιστα το πιο σημαντικό για τους διανομείς, είναι να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Πέραν των όσων πρέπει να εφαρμοστούν για τη χειμερινή περίοδο, συμπλήρωσε ο κ. Τιμινής, «εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων. Έχουμε κλείσει έντεκα μήνες διαβουλεύσεων, έχουμε επίσης παραδώσει τις θέσεις μας και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της διαδικασίας για να ρυθμιστούν οι όροι απασχόλησης. Μέσα από τις ρυθμίσεις, θα ξεκαθαρίσουν και τα ζητήματα για το πώς θα διακινούνται οι διανομείς σε τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες».

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023