Θέλει να πετύχει συμφωνία για τα Γλυπτά εντός της θητείας του ο Μητσοτάκης

Την ελπίδα ότι θα μπορέσει ως Πρωθυπουργός να επιτύχει μια συμφωνία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρά τη μέχρι τώρα περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες, εξέφρασε από το Λονδίνο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλούσε σε πρωινή συνέντευξη στην εκπομπή της Λόρα Κούνσμπεργκ στην τηλεόραση του BBC, στην αρχή της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ως προς το μεταναστευτικό και το πώς μειώθηκαν οι παράνομες ροές από την Τουρκία, είπε ότι έχει εφαρμοστεί μία «σκληρή αλλά δίκαιη» πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά ταιριάζουν καλύτερα στο σύγχρονο Μουσείο Ακρόπολης που χτίστηκε για να τα στεγάσει παρά στο Βρετανικό Μουσείο.

Τόνισε δε πως δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, αν και η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ανήκουν στην Ελλάδα, «αλλά για ένα επιχείρημα επανένωσης - δηλαδή ότι μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα αυτό που στην ουσία είναι ένα ενιαίο μνημείο». Κάλεσε τη δημοσιογράφο να αναλογιστεί τι θα σήμαινε αν σκιζόταν στη μέση η Μόνα Λίζα και εκτίθετο η μισή στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο.

«Για αυτό συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μία συμφωνία που θα ήταν στην ουσία μία συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, η οποία θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να έχουμε ανθρώπους να τα εκτιμούν στο αυθεντικό τους περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Ως προς το πώς προχωρούν αυτές τις προσπάθειες, σημείωσε ότι δεν έχει σημειωθεί όση πρόοδος θα ήθελε στις διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο. «Αλλά είμαι υπομονετικός άνθρωπος και περιμέναμε για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε, για να απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα αν θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία εντός της θητείας του.

«Ελπίζω. Μόλις εξελέγην. Έχω ακόμα πλήρη θητεία μπροστά μου. Είναι κάπως ασυνήθιστο αυτές τις μέρες στην Ευρώπη να ανταμείβονται Πρωθυπουργοί για τη δουλειά που κάνουν. Έχουμε αλλάξει την κατεύθυνση της χώρας, η οικονομία μας αποδίδει ιδιαιτέρως καλά. Χαμηλώσαμε τους φόρους, αλλά επίσης έχουμε αυξήσει και την ανάπτυξη. Άρα στη δική μας περίπτωση μπορούμε πειστικά να πούμε ότι οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας», ανέφερε.

Στο ερώτημα αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα ότι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα έδινε πίσω τα Γλυπτά αν εκλεγόταν Πρωθυπουργός και αν έχει πει κάτι τέτοιο στον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν γνωρίζει και ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον ηγέτη της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και με τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ τις επόμενες ημέρες.

Ως προς τη μείωση των ροών παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα και ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει διδάγματα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι «έχουμε εφαρμόσει μία σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική, η οποία αρχίζει με τη θεμελιώδη συνθήκη πως πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των λέμβων που φεύγουν από τις τουρκικές ακτές».

Όπως εξήγησε, αυτό έχει γίνει με επιτυχία, δεδομένης και της γεωγραφικής θέσης της χώρας. «Καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, κάτι που ασφαλώς αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τον νησιωτικό πληθυσμό μας. Επίσης ήμασταν πολύ επιτυχείς στο να διεκπεραιώνουμε τις αιτήσεις ασύλου σχετικά γρήγορα. Επομένως θα έλεγα συνολικά ότι έχουμε αλλάξει την αφηγηματική περί μετανάστευσης και επίσης πείσαμε την Ευρώπη ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς το μεταναστευτικό πρόβλημα αν δεν δώσεις ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που λέμε εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, που είναι στην ουσία η προστασία των κοινών μας συνόρων», επεσήμανε.

Η δημοσιογράφος του BBC αναφέρθηκε στους «εκπληκτικούς» μειωμένους αριθμούς αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα μέσω παράνομων οδών, από περισσότερες από 800.000 το 2015 σε 35.000 φέτος μέχρι στιγμής.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία, που αποτελεί χώρα διέλευσης και ότι το κάνει αυτό «τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ».

Κληθείς να κάνει μια αντιπαραβολή με τη Βρετανία, είπε ότι στο βρετανικό έδαφος φτάνουν πολλοί μετανάστες μέσω νόμιμων οδών, και σημείωσε ότι η Ελλάδα λέει στην ΕΕ πως παράλληλα με τη συγκράτηση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να προσφέρονται νόμιμες οδοί στους μετανάστες.

Επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία ζητά περισσότερους εργάτες, όπως στον αγροτικό τομέα, με την ανεργία να έχει πέσει κάτω του 10% για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως, συμπλήρωσε, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην προστασία των συνόρων με προσφορά νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά και με επαναπροώθηση όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο για την Ευρώπη, λόγω της έλλειψης συνεργασίας σε κάποιες περιπτώσεις από τις χώρες προέλευσης.

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες κατά του ελληνικού Λιμενικού για ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου το καλοκαίρι, κ. Μητσοτάκης είπε ότι το περιστατικό ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη.

Αντέτεινε πως το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και είπε ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο του.

«Την ίδια ώρα, έχω υπάρξει πολύ ανοιχτός και ευθύς ότι νιώθουμε πως έχουμε το δικαίωμα να αναχαιτίζουμε λέμβους στη θάλασσα και να ενθαρρύνουμε αυτές τις λέμβους να επιστρέφουν στην ακτή από την οποία αναχώρησαν», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Είπε ότι είναι δύσκολο να χειριστεί κανείς ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιβαίνοντες ρωτήθηκαν αν ήθελαν βοήθεια, αλλά αρνηθηκαν καθώς ήθελαν να πάνε στην Ιταλία.

«Στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλογίζουμε ευθύνη στους διακινητές, όχι στο Λιμενικό που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε ότι πολλοί απεγνωσμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι τους προσφέρεται ασφαλής διάπλους και ότι η λύση είναι να μη φεύγουν τα σκάφη από τις ξένες ακτές. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία, είπε, προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο τρόπος να σωθούν ζωές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τη σύλληψη της Μουρτζούκου»-Οδηγείται στο αυτόφωρο
Πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ η Μουρτζούκου-«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»
Τραγωδία στη Λακωνία-Νεκρός άνδρας μετά από φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο
Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι-Θεωρείται πρόσωπο κλειδί για την υπόθεση
Κατάθεση-φωτιά από φίλη της Ειρήνης Μουρτζούκου-«Έπιασε από το λαιμό το παιδί μου και το χτυπούσε»
«Δεν είμαι καλά, αλλά είμαι ήρεμη»-Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου-Πήγε μόνη της σε αστυνομικό σταθμό να υποβάλει μήνυση
Ο άγριος καυγάς της Μουρτζούκου με την 17χρονη σύντροφό της-«Μην παίρνεις την αστυνομία, θα πεθάνεις»
Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση-Νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Αναζητήθηκε εκ νέου για να συλληφθεί η Μουρτζούκου-Οι νέες αποκαλύψεις και το σύμφωνο συμβίωσης με Γεωργιανό