Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στους Οικολόγους για την ανάδειξη προέδρου-Τα μηνύματα που έστειλαν Ξάνθου και Περδίκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Εκλογικό και Καταστατικό Συνέδριο των Οικολόγων, το οποίο καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, μετά την παραίτηση του από την προεδρία του κόμματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνέδριου, μετά τις εγγραφές και την παρουσίαση των υποψηφίων, τα μέλη του κόμματος καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο, ανάμεσα στον Γιώργο Περδίκη και την Έφη Ξάνθου.

Κατά την παρουσίαση των υποψηφίων, έγιναν δεκάλεπτες ομιλίες από τους δύο διεκδικητές, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διαρκέσει μια ώρα.

405234191_329289839866485_737166899951794808_n

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος γύρω στο μεσημέρι, ξεκίνησε το Καταστατικό Συνέδριο, κατά το οποίο θα τεθούν προς ψήφιση όλες οι εισηγήσεις για αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν το 60% των ψήφων για να επικυρωθούν.

page

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασίζουν για νέο πρόεδρο και «συγύρισμα» του κόμματος οι Οικολόγοι

Η ομιλία της Έφης Ξάνθου

Στην ομιλία της η Έφη Ξάνθου, αφού ανέφερε πως στέκεται απέναντι στα μέλη του κόμματος με ανάμεικτα αισθήματα, σημείωσε πως, «κάποιους σας ξέρω για διψήφιο αριθμό ετών, άλλους σας γνωρίζω πολύ λιγότερο. Νομίζω λίγους δεν γνωρίζω καθόλου. Γνωρίζεται πως είμαι αυτή που βλέπετε μπροστά σας. Εννοώ αυτά που λέω, δεν κρύβομαι και προσπαθώ να είμαι ειλικρινής με τη γνώμη και τις ιδέες μου».

Και πρόσθεσε πως, «αυτό προφανώς είναι κάτι που πολλοί από εσάς εκτιμάται και είμαι ευγνώμων για αυτό. Άλλοι όχι. Και αυτό είναι εντάξει. Δεν αναμένω ξαφνικά να έχω γίνει το πρότυπο πολιτικού αρχηγού που να ανταποκρίνεται σε αυτό που αναμένουν όλοι. Αν δεν το γνωρίζεται ήδη, δεν υπάρχει τέτοιο άτομο. Και οι δύο υποψήφιοι που έχετε ενώπιον σας έχουμε τα καλά μας και τα κακά μας. Έχουμε τα πράγματα που μας κάνουν πολύ αγαπητούς και αυτά που μας κάνουν όχι και τόσο αγαπητούς. Και οι δύο έχουμε κάνει πολλές θυσίες για το Κίνημα και έχουμε ταυτιστεί με αυτό τον χώρο. Για αυτό το λόγο νιώθω την ανάγκη να πω ξανά πως εγώ δεν επέλεξα να κατέλθω ως υποψήφια απέναντι στον Γιώργο Περδίκη. Επέλεξα να κατέλθω ως υποψήφια για την θέση του προέδρου που κενώθηκε μετά από πολύ συγκεκριμένα γεγονότα και συνθήκες. Πάντα ήμουν  πρώτη στην ανταπόκριση στις κρίσεις, το γνωρίζεται όλοι πολύ καλά».

ΣΥΝΕΔΡΟΙ 3

Αναφερόμενη στο δίλημμα των εσωκομματικών εκλογών, ανέφερε πως αυτό είναι, «ποιος από τους δύο θα φέρει είναι καλύτερος πρόεδρος για το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Ποιος από τους δύο θα μπορέσει να καθοδηγήσει το πλοίο μας στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Ποιο άτομο μπορεί να βελτιώσει την δημόσια εικόνα μας και να κτίσει ακόμη περισσότερο την θετική εικόνα που έχει. Ποιος από εμάς θα βοηθήσει να επουλωθούν οι εσωτερικές μας πληγές και να ξεκαθαρίσουν τελεσίδικα τα θέματα μας για να μπορούμε να επικεντρωθούμε στην δουλειά που αφήσαμε πίσω; Ποιο άτομο μπορεί να παραδώσει αυτά που υπόσχεται δημόσια σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία;»

Η ειλικρίνεια, πρόσθεσε, «είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Έχω διαφωνήσει πολλές φορές με συναγωνιστές αλλά τουλάχιστο αναγνωρίζουν πως είμαι ειλικρινής και εκτιμούν ότι δεν προσπαθώ να τους παραμυθιάσω. Γι’ αυτό θέλω να αγγίξω το θέμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Δεν χειριστήκαμε καλά το θέμα. Πήραμε αποφάσεις που δεν βοηθούσαν το Κίνημα, δακτυλοδείξαμε συναγωνιστές, δημιουργήθηκαν ρήξεις που μπορούσαν να αποφευχθούν».

404476251_364871522668581_725168842048599333_n

«Ξέρω», συνέχισε, «πως δεν συμφωνήσατε όλοι με την απόφαση μου, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα στήριξε πρόεδρο που δεν ήθελαν όλοι, ή που δεν στήριξε πρόεδρο. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε αυτή την προεκλογική διαδικασία προέκυψαν γιατί κάποιοι επέλεξαν να πάρουν τα πράγματα στα άκρα. Δεν είναι σωστό αυτό σε ένα κίνημα όπως το δικό μας».

Συνέχισε υποδεικνύοντας πως, «πάντοτε ήμασταν και πάντοτε θα είμαστε πολυσυλλεκτικοί. Προσωπικά βρίσκω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη. Άτομα που πριν ασπάζονταν άλλες πολιτικές θεωρίες βρίσκουν χώρο στην πράσινη πολιτική. Το πρόβλημα μας είναι άτομα που έρχονται και επιλέγουν να συνεχίζουν να αντικρίζουν το άλλο ως κακό. Οι δεξιοί να μην θέλουν τους αριστερούς και το ανάποδο. Να απεχθάνονται ένα πολιτικό κόμμα τόσο πολύ που να συστρατεύονται με οποιοδήποτε στέκεται απέναντι του. Δεν είναι τρόπος να κάνουμε πολιτική αυτός. Χρειαζόμαστε συνεργασίες για να περνούμε τις θέσεις μας στην Βουλή. Εγώ στάθηκα δίπλα στον δεξιό υποψήφιο του ΑΚΕΛ παρά την πολεμική που έκαναν εναντίον της υποψηφιότητας μου για την δημαρχία της Αγλαντζιάς, γιατί είχε σημασία να στηρίξω αυτόν που πίστευα πως θα έκανε την καλύτερη δουλειά και είχε πιθανότητα να εκλεγεί. Αν αύριο στις δημαρχιακές ή στις επόμενες προεδρικές εκλογές έχει δεξιό υποψήφιο που θα πιστεύω πως θα είναι η καλύτερη επιλογή θα προσπαθήσω να πείσω το Κίνημα να στηρίξει αυτό το άτομο. Ευτυχώς το καταστατικό συνέδριο θα επιλύσει και αυτό το θέμα, αφού προτείνεται η εισαγωγή των δύο γύρων ψηφοφορίας για την επιλογή υποψηφίων που δεν ανήκουν στο κόμμα μας».

Γνωρίζετε, συνέχισε, «πως με ενδιαφέρει πάντα όχι μόνο τι έχετε να μου προσφέρεται εμένα ή του Κινήματος αλλά και πως είστε εσείς. Πως είναι η προσωπική σας ζωή, η οικογένεια σας, οι δουλειές σας. Δεν το κάνω με υστεροβουλία. Το κάνω γιατί γνωρίζω από τον εαυτό μου ότι δεν μπορώ να αποδώσω τα καλύτερα αν δεν είμαι εγώ πρώτα εντάξει, αν έχω προβλήματα προσωπικά, πολύ κοντά στην καρδιά μου που δεν θα μου επιτρέψουν να είμαι καλή στον ρόλο που καλούμαι να επιτελέσω. Θέλω όλοι μας να περνούμε καλά και να νιώθουμε πως οι κόποι μας και η γνώμη μας λαμβάνεται υπόψη και έχει σημασία για αυτό το χώρο που μας ενώνει».

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2

Μάλιστα παρέπεμψε στο Καταστατικό του κόμματος που λέει πως, «στόχος των μελών μας είναι «Η διαμόρφωση στα Μέλη και τους φίλους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών πνεύματος κατανόησης, ανεκτικότητας, φιλίας, φιλαλληλίας και αγάπης, τόσο μεταξύ τους, όσο και στις σχέσεις και επαφές τους µε τρίτους, µε γνώμονα την επίτευξη µε δημοκρατικά μέσα του κοινού σκοπού.». Το βασικό αυτό άρθρο βρίσκεται στο καταστατικό μας υποψιάζομαι από το 1996 που ιδρυθήκαμε. Από το 2001 που έγινα μέλος δεν θυμάμαι να το τροποποιήσαμε. Και είναι βασική αρχή. Να αγαπάμε τους άλλους. Να τους γνοιαζόμαστε. Να μην τους διαχωρίζουμε σε τάδε και τάδε. Να μην βλέπουμε ούτε τα μαλλιά, ούτε την ράτσα, ούτε την σεξουαλική κατεύθυνση του άλλου. Να κρίνουμε με βάση τις θέσεις και τις προσωπικές επιλογές του καθενός. Την ηθική του πυξίδα, την συμπεριφορά τους προς τους άλλους, την ευθύτητα και αληθινούς σκοπούς του. Αυτό θέλω από τα μέλη μας. Να είμαστε όντως φιλάλληλοι. Να μαθαίνουμε από την μεταξύ μας ώσμωση και να γινόμαστε καλύτεροι από την κοινή μας πορεία. Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Να συμμετέχουμε με χαρά στις συνεδριάσεις και εκδηλώσεις μας, όσο δύσκολα θέματα και να έχουμε διαχειριστούμε σε ένα μαύρο και δύσκολο πεδίο γύρω μας».

Το Κίνημα, υπενθύμισε, «ιδρύθηκε το 1996 από 21 άτομα που έκριναν πως δεν ήταν αρκετό πλέον να παρεμβαίνουν στα κοινά μέσω περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Και έκτισαν αυτό το Κίνημα φέρνοντας μέσα λίγα-λίγα άτομα που συμμερίζονταν τις ιδέες και πολιτική τους θεωρία. Πιστεύω πως, 27 χρόνια μετά, δεν μπορεί να είναι λογική απαίτηση να παραμείνει το Κίνημα ακριβώς όπως ήταν τότε. Έχουν περάσει τα χρόνια και ως ζώντας οργανισμός καλούμαστε να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον μας, που έχει αλλάξει γύρω μας. Κανονικά έπρεπε να αλλάζαμε και εμείς μαζί του αλλά στην φύση έτσι γίνεται: αλλάζει το περιβάλλον και οι ζώντες οργανισμοί έχουν δύο επιλογές, είτε να μεταλλαχθούν και να προσαρμοστούν είτε να εκλείψουν».

«Θέτω τον εαυτό μου ως υποψήφιο ενώπιον σας για να βοηθήσω το Κίνημα σε αυτή την μετάλλαξη του. Όχι μόνο για ένα χρόνο αλλά για την επόμενη θητεία, αν εξακολουθείτε να με θέλετε. Για να λειτουργήσω ως γέφυρα και να συλλειτουργήσουμε το 2025 με ένα συμπρόεδρο που μετά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν έχει ικανοποιήσει, θα μπορεί να είναι η μαγιά για την επόμενη συμπροεδρία του 2028. Πάντοτε το πράσινο κίνημα προωθούσε την εναλλαξιμότητα και την παράδοση της σκυτάλης όσο πιο ομαλά γίνεται για να προχωρούμε μόνο μπροστά», είπε, και εξέφρασε την ελπίδα της πως, «η διαχρονική μου προσφορά, εργασία και παρουσία σας έχει πείσει για την καταλληλόλητα μου για να με τιμήσετε με την ψήφο σας. Εάν όχι, προσωπικά δεν κρατώ κακία σε κανένα. Θα μιλήσει η πλειοψηφία και το Κίνημα θα ακολουθήσει την πορεία που θα ακολουθήσει».

405242963_1045381270090425_5801275077369852081_n

Η ομιλία του Γιώργου Περδίκη

Από την πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως, «δεν θα κουραστώ να λέω και να εξηγώ ότι με την υποψηφιότητα μου δεν επιδιώκω την επιστροφή μου (come back) στο επίκεντρο της πολιτικής. Δεν με ενδιαφέρει η προβολή των ηγετών, τα μικρόφωνα, οι κάμερες, τα podcast, τα φώτα της δημοσιότητα. Έχω χορτάσει από όλα αυτά, δόξα τω Θεώ. Με ενδιαφέρει να ανακτήσει το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών την Ενότητα, Συνοχή και Ανεξαρτησία, για να συνεχίσει τη λαμπρή του πορεία των 28 μέχρι σήμερα χρόνων».

Δεν με ενδιαφέρει, συνέχισε, «να ξαναρχίσω πολιτική καριέρα. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί-ως ιδρυτής του Κινήματος και ιστορικός ηγέτης τα τελευταία 28 χρόνια- να βοηθήσω το Κίνημα να πατήσει γερά στα πόδια του, να πατήσει σε στέρεο έδαφος, να νιώσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία με βάση το τρίπτυχο “Ενότητα-Συνοχή- Ανεξαρτησία”. Δεν διεκδικώ τη θέση του πρόεδρου για να αποκτήσω πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Δεν σκοπεύω να είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής και να περιορίσω τις δικαιολογημένες προσωπικές φιλοδοξίες των νέων στελεχών ή και νέων φίλων συνεργατών μας. Εμένα με ενδιαφέρει η πρόοδος του Κινήματος, αυτή είναι η μοναδική μου φιλοδοξία».

Έχω πληγωθεί, πρόσθεσε, «από την εικόνα που παρουσιάζει το Κίνημα, η εικόνα του αχταρμά που δημιουργήθηκε  από την προεκλογική του 2021 και συνεχίζεται, η αποτυχία δύο φορές να πραγματοποιηθεί το 13ον Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο, η αστοχία των Προεδρικών Εκλογών το 2023 και τώρα η απώλεια της τρίτης έδρας και η παραίτηση του προέδρου. Στεναχωριέμαι να ακούω να κατηγορείται- εντελώς αβάσιμα- το Κίνημα μας για εθνικισμό, συντηρητισμό και ομοφοβία και κάποια επώνυμα μέλη μας να συμφωνούν και να επαυξάνουν τη συκοφαντία. Δεν μου επιτρέπεται -και δεν θέλω- απέναντι σε αυτή την κατάσταση να “νίψω τας χείρας μου”».  

ΣΥΝΕΔΡΟΙ 2

«Προσωπικά», είπε ο κ. Περδίκης, «ήμουν πάντα και παραμένω υπέρ της συνεννόησης και της συναίνεσης σε ότι αφορά τα εσωτερικά του Κινήματος. Έμαθα να υποχωρώ, να επιδεικνύω ανοχή και να επιζητώ τη συμπερίληψη, για χάρη της Ενότητας και της Συνοχής του Κινήματος. Άλλοι μιλούν για «ξεκαθάρισμα» και εννοούν διαγραφές, αποβολές, αποχωρήσεις. Δεν λύνονται έτσι οι όποιες «διαφωνίες» μέσα σε ένα οργανωμένο σύνολο. Είμαι υπέρ της πολυφωνίας και της πολυσυλλεκτικότητας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια όμως για να μην μετατρέπεται η πολυφωνία σε Βαβυλωνία. Ελπίζω ότι σήμερα με την εκλογή μου όχι μόνο θα επιλέξουμε να βαδίσουμε το δρόμο της πολυφωνίας αλλά θα αναλάβουμε όλοι και όλες μαζί στη συνέχεια, να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο της διαχείρισης της».

Τόνισε πως, «δεν συμφωνώ με όσους έχουν έτοιμες τις λίστες διαγραφών ή αποβολών και υπηρετούν την αντίληψη: «πρώτα να διασπαστούμε και μετά να ενωθούμε». Για τα μικρά πολιτικά σχήματα, η διάσπαση είναι μια συλλαβή απόσταση από τη διάλυση. Στόχος και επιθυμία μου είναι να επικρατήσει ομόνοια και ηρεμία στο Κίνημα. Η κοινωνία περιμένει από το Κίνημα ένα μήνυμα σταθερότητας. Να πατήσουμε σε σταθερό έδαφος για να κάνουμε τα επόμενα βήματα ή και άλματα, μπροστά. Να καταλήξουμε σε ένα νέο καταστατικό, να αναβαθμίσουμε τις πολιτικές μας θέσεις με το Πολιτικό Συνέδριο τον Φλεβάρη 2024, να κάνουμε μια αξιοπρεπή παρουσία στις Τοπικές Εκλογές και Ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2024, και να αρχίσει η προετοιμασία για την κρίσιμη μάχη των βουλευτικών εκλογών 2026».

Αναφερόμενος στις επόμενες του κινήσεις, είπε πως, «αν εκλεγώ θα τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλα τα μέλη του Κινήματος. Να σταματήσει η εσωστρέφεια και το "κυνήγι μαγισσών". Να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα, να μπει φρέσκος αέρας στο Κίνημα. Να βγούμε έξω στην Κοινωνία, εκεί που βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να παλέψουμε μαζί τους για την αντιμετώπιση τους. Να αναβαθμίσουμε τον Κινηματικό μας χαρακτήρα, τον οικολογικό ακτιβισμό, την κοινωνική προσφορά».

404142007_258825703852911_1964892744823741317_n

Θα αφιερώσω, είπε, «όλο το χρόνο και την ενέργεια μου- τώρα που μετά από 20 χρόνια δεν θα έχω την έγνοια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του Κινήματος- για να βρει το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών τον δυναμικό του ρόλο στην Κοινωνία. Για παράδειγμα, πρέπει να σας πω ότι έχω μεγάλη έγνοια για όσα καταστροφικά συμβαίνουν αυτή την εποχή στον Ακάμα. Ένας αγώνας 35 χρόνων -τα βάλαμε με τα Βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια, τους μεγαλοϊδιοκτήτες, τους λατόμους, τους πολιτικάντηδες και τους κομματάρχες  – κινδυνεύει να στραβώσει λόγω των λανθασμένων αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες καλείται να ανακαλέσει η σημερινή κυβέρνηση».

«Προσωπικά η πρώτη μου ενέργεια ως Προέδρος του Κινήματος θα είναι να μεταβώ επιτόπου στον Ακάμα και μετά να επιδιώξω συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Έχω την άποψη ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει υποχρεώσει να αναλάβει την πρωτοβουλία -στην Κύπρο και στο εξωτερικό- για να ανατραπούν τα καταστροφικά σχέδια στον Ακάμα. Ο Ακάμας είναι το τελευταίο οχυρό της αξιοπρέπειας μας, για τον Άνθρωπο και τη Φύση. Δεν παραδίδεται στην καταστροφή», υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι, «θα βρούμε το δρόμο μας μέσα από τις σημερινές συμπληγάδες. Μόνο ένα ενωμένο και δυνατό Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο και στον λαό, όπως κάνει με συνέπεια και συνέχεια από το 1996. Έχουμε ήδη προσφέρει πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Θέλουμε να δούμε την Κύπρο μας ελεύθερη και ενωμένη, απαλλαγμένη από την κατοχή, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (και όλων των άλλων εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων), με κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Να πετύχουμε», συνέχισε, «την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου, σε μια πολιτεία που θα διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των πολιτών για προσωπική και κοινωνική ανέλιξη και πρόοδο, χωρίς να γίνονται διακρίσεις με βάση την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο κοκ. Να αποκτήσουμε ένα κράτος δικαίου με δομές που να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τον έλεγχο της εξουσίας, την αξιοκρατία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Και πρόσθεσε: «Να ζήσουμε σε μια χώρα όπου το περιβάλλον, τα ζώα και η Φύση θα τυγχάνουν απόλυτης προστασίας, όπου θα εφαρμόζονται οι σύγχρονες οικολογικές πολιτικές για τη διαχείριση της ενέργειας , των αποβλήτων, του κυκλοφορικού και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».

Όλα τα πιο πάνω, είπε ο Γιώργος Περδίκης, «αποτελούν μέρος του πολιτικού οικολογικού μας οράματος και πρότασης. Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: την ιεράρχηση και την προτεραιότητα των θεμάτων, θα την καθορίζουμε δημοκρατικά εμείς, μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και ανεξάρτητα από την επιρροή  άλλων κομμάτων από την Κύπρο ή και το εξωτερικό. Εγώ δεν χωρίζω τα μέλη του Κινήματος σε παρατάξεις και στρατόπεδα, δεν προειδοποιώ με αποβολές, ούτε απειλώ με αποχωρήσεις».  

«Για μένα, όλα τα μέλη του Κινήματος είναι φίλοι και συναγωνιστές. Αντίπαλοι μας είναι οι εχθροί του περιβάλλοντος, της Φύσης, των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των ζώων και όχι οι συναγωνιστές  μας. Η δράση μου θα παραμείνει -είτε εκλεγώ είτε όχι- εντός του πλαισίου του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Δεν υπάρχει για μένα δρόμος προς άλλα πολιτικά κόμματα -νεότευκτα ή αναπαλαιωμένα- πέρα από το Κίνημα Οικολόγων. Δεν στραβοκοιτάζω δεξιά ή αριστερά.  Δεν είμαι αριστερός, δεξιός ή κεντρώος. Είμαι μόνο Οικολόγος», κατέληξε ο υποψήφιος για την προεδρία των Οικολόγων.

Δειτε Επισης

Ζήτησε οδικό χάρτη για την στάση της Ε.Ε στην Συρία ο ΠτΔ-«Είναι ανάγκη να υπάρχει κοινή προσέγγιση των 27».
Ικανοποιημένη η Κύπρος από τα συμπεράσματα για την Τουρκία-Επιβεβαιώθηκε η διασύνδεση με το Κυπριακό
Θέλει να ακυρώσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ο Τατάρ και να τα αντικαταστήσει με «κοινή βάση»
Στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχει ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες
Απορρίπτει προτάσεις με δηλώσεις ο Τατάρ, προετοιμάζει το έδαφος για αποτυχία
Επίσημα στη λίστα χωρών των ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση η Κύπρος-Ψηφίστηκε η συμπερίληψη
Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025-Ικανοποιημένος ο Κεραυνός
Προκλητικοί και πάλι οι Τούρκοι-«Η ΕΕ ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς»
«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού»-Ο Αλ Τζολάνι παρουσιάζεται ως ήρωας από τη Γενι Σαφάκ
Εκτός κούρσας για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Φλουρέντζος-Δεν βρήκε ανταπόκριση