Αποφασίζουν για νέο πρόεδρο και «συγύρισμα» του κόμματος οι Οικολόγοι
06:54 - 26 Νοεμβρίου 2023
Τέλος στην κρίση που προέκυψε το τελευταίο χρονικό διάστημα επιδιώκουν να βάλουν οι Οικολόγοι με το σημερινό Εκλογικό και Καταστατικό Συνέδριο, καθώς θα αναδείξουν στην προεδρία έναν εκ των Γιώργου Περδίκη και Έφης Ξάνθου. Το Καταστατικό Συνέδριο ήταν προγραμματισμένο εδώ και πολύ καιρό και προηγήθηκε αρκετή προεργασία, καθώς στόχος ήταν να επιλυθούν ζητήματα που εκκρεμούσαν και να βελτιωθεί ουσιαστικά η λειτουργία του κόμματος, ωστόσο στην πορεία προέκυψε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν και εκλογές, λόγω της παραίτησης του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, η θητεία του οποίου έληγε το 2025.
Επί της ουσίας, ο κ. Θεοπέμπτου είχε παραιτηθεί λόγω της συσσωρευμένης πίεσης στο εσωτερικό, η οποία κορυφώθηκε με την αποχώρηση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου και των πυρών που εξαπέλυσε, καθώς και της διαχείρισης που είχε γίνει. Αν και στο κίνημα φαίνεται να ευδοκιμούσαν τα τελευταία χρόνια πολλαπλές τάσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν εντονότερα την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών, φαίνεται ότι η αποχώρηση Ατταλίδου σε κάποιο βαθμό έχει περιορίσει αυτό το ζήτημα, καθώς πλέον η προσπάθεια είναι συνενωτική, ώστε το κόμμα να εξέλθει από την κρίση και να μπορέσει να επικεντρωθεί στα στοιχήματα που έχει ενώπιον του.
Το Συνέδριο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί, στη Δημοσιογραφική Εστία. Μετά τις εγγραφές και τα διαδικαστικά, θα ακολουθήσει το εκλογικό σκέλος, που αποτελείται από δεκάλεπτες ομιλίες των δύο διεκδικητών, ψηφοφορία διάρκειας μίας ώρας, καταμέτρηση και ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ακολούθως θα ξεκινήσει το Καταστατικό Συνέδριο, κατά το οποίο θα τεθούν προς ψήφιση όλες οι εισηγήσεις για αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν το 60% των ψήφων για να επικυρωθούν.
Υπενθυμίζεται ότι επί τάπητος έχει τεθεί μία σειρά καταστατικών αλλαγών αλλά η εκτίμηση είναι πως δεν θα υιοθετηθούν στην ολότητά τους. Δύο αλλαγές αφορούν το ηγετικό μοντέλο των Οικολόγων, ενός κόμματος που τείνει να είναι αρκετά προσωποπαγές και επί της ουσίας, εάν περάσουν, σε κάποιο βαθμό θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο διαμοιρασμό της εξουσίας και περισσότερα προβεβλημένα στελέχη. Ταυτόχρονα, όμως, ενδέχεται να περιπλέξουν περισσότερο τα πράγματα. Αυτές οι αλλαγές αφορούν την εισαγωγή θεσμού συμπροέδρων, μίας γυναίκας και ενός άντρα, καθώς και τον διπλασιασμό των αντιπροέδρων από δύο σε τέσσερις.
Άλλες προτάσεις αφορούν τη διαδικασία εξεύρεσης υποψηφίου στις Προεδρικές Εκλογές, η οποία αποδείχθηκε έκδηλα προβληματική το 2023, αφού οι Οικολόγοι, ενώ ταλαντεύονταν για αρκετό καιρό μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων (και σε ένα στάδιο μεταξύ περισσότερων) τελικά δεν κατάφεραν να καταλήξουν στην υποστήριξη κανενός, ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση και εκ των πραγμάτων να καταδικάζονται στην αντιπολίτευση, παρόλο που εντοπίζονταν συγκλίσεις με υποψηφίους. Υπάρχει μία εισήγηση ο/η πρόεδρος να θεωρείται a priori υποψήφιος και να ξεκινά άλλη διαδικασία μόνο εάν αρνηθεί, όπως και μία, σε περίπτωση που έχουν να επιλέξουν μεταξύ πολλαπλών υποψηφίων, να πραγματοποιείται δεύτερος γύρος ψηφοφορίας μεταξύ των επικρατέστερων, ώστε να είναι πιο πιθανόν να συγκεντρώσει κάποιος την υποστήριξη του 60%, όπως απαιτείται από το Καταστατικό.
Οι περισσότερες αλλαγές αφορούν, ωστόσο, την ορθότερη λειτουργία του κόμματος, το οποίο έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια από τις «τρύπες» που υπήρχαν στις διαδικασίες του. Αυτές οι αλλαγές έχουν διαμορφωθεί με τη βοήθεια του νομικού συμβούλου των Οικολόγων, αφού έχουν σκοπό να το θωρακίσουν ουσιαστικά. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν πρόνοιες που αφορούν το μητρώο αλλά και εισήγηση για σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία θα επιλαμβάνεται με τον ορθό τρόπο των διάφορων ζητημάτων που προκύπτουν.