Προκήρυξη 10ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Χριστόδ. και Μαρία Πετρίδη»

Το Πετρίδειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη, προκηρύσσει τον 10ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το έτος 2024. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι  θεματικές κατηγορίες είναι Μυθιστόρημα, Διήγημα, Παιδική Λογοτεχνία και Θεατρικό. Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν Κύπριοι και Ελλαδίτες συγγραφείς, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Στη θεματική κατηγορία Μυθιστόρημα, θα δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι. Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης. Το πρώτο βραβείο θα εκδοθεί από το Πετρίδειο Ίδρυμα και τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη. Όπως αναφέρεται τα έξοδα της έκδοσης επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τους διοργανωτές και δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση για την έκδοση από τον συγγραφέα. Θα εκδοθεί αριθμός αντιτύπων εκ των οποίων μέρος τους θα παραμείνει στο Πετρίδειο Ίδρυμα και τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη για σκοπούς προώθησης και δωρεάς στις δημοτικές βιβλιοθήκες Πάφου και Γεροσκήπου ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν στον συγγραφέα.

Στην θεματική κατηγορία  Διήγημα, θα δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι.Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης. Στο Α’ Βραβείο θα δοθεί το ποσό των 150 ευρώ. Το Πετρίδειο Ιδρυμα επιφυλάσσει το δικαίωμα του για την έκδοση συλλογής των βραβευθέντων διηγημάτων ανα τριετία.

Εξάλλου στην θεματική κατηγορία  Παιδική Λογοτεχνία (Παραμύθι ή Συλλογή Παραμυθιών του ιδίου συγγραφέα) θα  δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι. Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης. Το πρώτο βραβείο θα εκδοθεί από το Πετρίδειο Ίδρυμα και τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη. Τα έξοδα της έκδοσης επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τους διοργανωτές και δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση για την έκδοση από τον συγγραφέα. Επιπρόσθετα θα  εκδοθεί αριθμός αντιτύπων εκ των οποίων μέρος τους θα παραμείνει στο Πετρίδειο Ίδρυμα και τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη για σκοπούς προώθησης και δωρεάς στις δημοτικές βιβλιοθήκες Πάφου και Γεροσκήπου ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν στον συγγραφέα.

Στην θεματική κατηγορία Θεατρικό Έργο, θα  δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι. Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης. Στο πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί το ποσό των 400ευρώ. Τα πνευματικά δικαιώματα όλων των βραβευθέντων έργων παραμένουν στους συγγραφείς. Το Πετρίδειο Ίδρυμα διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των έργων για τα επόμενα δυο χρόνια. Σε περίπτωση που κάποιο από τα έργα παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε θεατρική σκηνή ο συγγραφέας δικαιούται ποσοστό 10% επί των καθαρών εισπράξεων.

Επισημαίνεται επίσης πως σ’  όλους τους επιτυχόντες θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα.

Τα έργα πρέπει απαραίτητα να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το περιεχόμενο των έργων, πρέπει να διακρίνεται για τη λογοτεχνική του ποιότητα.  Το μυθιστόρημα θα πρέπει είναι μέχρι 100 σελίδες, το παραμύθι ή συλλογή παραμυθιών από 40 μέχρι 50 σελίδες, το διήγημα μέχρι 6 σελίδες και το θεατρικό έργο μέχρι 50 σελίδες και μέχρι έξη πρόσωπα.

Τα έργα πρέπει να αποστέλλονται με e-mail στη διεύθυνση petridioidryma@cytanet.com.cy. Το όριο συμμετοχής του κάθε διαγωνιζομένου είναι μία συμμετοχή ανά θεματική κατηγορία.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο 2024 στην σελίδα των Εκδόσεων Ζωή και Τέχνη και στην σελίδα του Περιοδικού Ζωή και Τέχνη στις διευθύνσεις lifeandartpublications.blogspot.com και lifeandartmagazine.blogspot.com αντίστοιχα, όπως και στις σελίδες Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη και Περιοδικό Ζωή και Τέχνη στο facebook.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Οκτώ ημέρες πριν το αίτημα για άδεια του ισοβίτη, εγκρίθηκε από Διεύθυνση με λίστα καλεσμένων 23 άτομα-Νέα στοιχεία στο φως
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Πιέζει ο μη εντοπισμός του ισοβίτη, προσπάθεια... απόδρασης από τις ευθύνες-Στον τοίχο Φιλιππίδης και Παπαθεοδώρου
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού