Τα χειρότερα επεισόδια βίας εδώ και δεκαετίες είδε το Δουβλίνο

Ως τις χειρότερες πράξεις βίας εδώ και δεκαετίες χαρακτήρισε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Δουβλίνο από πλήθος, το οποίο έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητα και λεηλάτησε καταστήματα, κατόπιν επιθέσεων με μαχαίρι σε σχολεία. Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός είπε ότι τέτοιες ενέργειες προκαλούν «ντροπή» για τη χώρα, ενώ η Αστυνομία αποδίδει τα επεισόδια σε «μία εντελώς παρανοϊκή φατρία με κίνητρα της ακροδεξιάς ιδεολογίας».

Οι ταραχές το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν μετά τον τραυματισμό τριών παιδιών σε επίθεση με μαχαίρι κοντά στο κέντρο της ιρλανδικής πρωτεύουσας. Ένα πεντάχρονο κορίτσι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά την επίθεση.

Τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν, οδήγησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν λεωφορεία και τραμ και λεηλάτησαν καταστήματα στην O'Connell Street.

«Οι εμπλεκόμενοι προκαλούν ντροπή στο Δουβλίνο, ντροπή στην Ιρλανδία και ντροπή στις οικογένειές τους και στους εαυτούς τους», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Βαράντκαρ.

Αργότερα, ανέφερε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές της ιρλανδικής πρωτεύουσας ενδέχεται να κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από το πεντάχρονο κορίτσι που τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση με μαχαίρι, δύο άλλα παιδιά και δύο ενήλικες - μια γυναίκα και ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης - μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με μικρότερα τραύματα.

Οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εθνικότητα του δράστη, τον οποίο η αστυνομία περιέγραψε μόνο ως άνδρα γύρω στα 50, βοήθησαν να πυροδοτήσουν τις αναταραχές που ακολούθησαν.

«Αυτοί (οι ταραχοποιοί) δεν έκαναν αυτό που έκαναν επειδή ήθελαν να προστατεύσουν τους Ιρλανδούς», είπε ο Βαράντκαρ. «Το έκαναν επειδή είναι γεμάτοι μίσος. Αγαπούν τη βία. Αγαπούν το χάος και τους αρέσει να προκαλούν πόνο στους άλλους», πρόσθεσε.

Ο Βαράντκαρ υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «κάθε δυνατότητα του νόμου... για να τιμωρήσει όσους εμπλέκονται στα χθεσινά γκροτέσκα γεγονότα». Νέοι νόμοι θα ψηφισθούν τις επόμενες εβδομάδες «για να γίνει καλύτερη χρήση» των στοιχείων από κάμερες παρακολούθησης, είπε.

Η Ιρλανδία θα «εκσυγχρονίσει» επίσης τους νόμους σχετικά με το μίσος και την υποκίνηση, με τον παγκοσμίου φήμης παλαιστή Κόνορ ΜακΓκρέγκορ πιθανότατα να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά αναρτήσεων στο X (πρώην Twitter) επικρίνοντας τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, γράφοντας στους 10 εκατομμύρια ακόλουθούς του: «Ιρλανδία, είμαστε σε πόλεμο».

Ο επίτροπος της Αστυνομίας Ντρου Χάρις είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι αρκετοί από τους 400 αξιωματικούς που ανταποκρίθηκαν τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, όταν ρίχτηκαν εναντίον τους βλήματα. «Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα βίας», είπε ο Χάρις. «Πρόκειται για σκηνές που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο Χάρις είπε ότι 34 άτομα συνελήφθησαν μετά την «τεράστια καταστροφή» που προκάλεσε ο «ταραχώδης όχλος». Δεκατρία καταστήματα υπέστησαν σημαντικές ζημιές ή λεηλατήθηκαν. Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες επρόκειτο να παρουσιαστούν στο δικαστήριο την Παρασκευή για να αντιμετωπίσουν διάφορες κατηγορίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα-«Η καθυστέρηση στη βοήθεια απειλεί με λιμό»
Δύο νεκροί από σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με μηχανοκίνητο σκάφος στον Δούναβη
Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας
Αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε ποδήλατα στο Λονδίνο-Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας
Σεφ, διατροφολόγοι και γκουρμέ γεύματα στις σκανδιναβικές φυλακές(PICS)
ΒΙΝΤΕΟ: Μετεωρίτης διέσχισε τον ουρανό της Πορτογαλίας
Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων-Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Ίμπου στην Ινδονησία– Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι επτά χωριών
Έξι νεκροί από επίθεση εναντίον τουριστών στο Αφγανιστάν