Την εφαρμογή του καθεστώτος καλλιτέχνη συζήτησε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες

Για την προώθηση του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών στην Κύπρο ενημέρωσε τους ομολόγους της στις Βρυξέλλες η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης της ΕΕ την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Υπουργοί φόρεσαν μαντήλια και γραβάτες σε πορτοκαλί χρώμα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι εργασιακές συνθήκες των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα. 

Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση εφαρμογής θεσμικού πλαισίου στην Κύπρο, το οποίο ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη, όπως επίσης και τα ωφελήματα κοινωνικής ασφάλισής τους. Επεσήμανε τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στα νέα χορηγικά προγράμματα για θεατρικές παραγωγές, οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα των επαγγελματιών που συμμετέχουν σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Κασσιανίδου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας, προς αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, ενισχύοντας περαιτέρω την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων.

Περαιτέρω, η κ. Κασσιανίδου στήριξε την πρωτοβουλία της Σλοβενίας αναφορικά με το Μανιφέστο της Λιουμπλιάνα για την Ανάγνωση σε Υψηλό Επίπεδο, το οποίο υπογραμμίζει την αξία ανάγνωσης βιβλίων στην ψηφιακή εποχή.

Ενημέρωσε ακόμα για το πρόγραμμα παροχής της Κάρτας Πολιτισμού Νέων, που υλοποιεί η Κύπρος, μέσω της οποίας οι νέοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα και να επισκεφθούν χώρους πολιτισμού.

H κ. Κασσιανίδου καλωσόρισε, επίσης, την πρωτοβουλία της Ιταλίας, για την υποστήριξη της Ουκρανίας στην ανοικοδόμηση κτηρίων υψηλής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Σημείωσε ότι λόγω της συνεχιζόμενης καταστροφής των πολιτιστικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, η Κύπρος στηρίζει τις όποιες προσπάθειες για προστασία και διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επεσήμανε την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει η χώρα στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία συχνά μοιράζεται μέσω διμερούς και διεθνούς συνεργασίας με άλλα κράτη και οργανισμούς.

Δειτε Επισης

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου
Η χρήση της πλαστικής σακούλας στη Κύπρο και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον
Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση