Απελευθερώθηκαν 13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί όμηροι από τη Χαμάς

Απελευθερώθηκε η πρώτη ομάδα ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, μετά τη φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Αρχικά, έγινε γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι 12 Ταϊλανδοί που κρατούνταν όμηροι, όπως ενημέρωσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, είπε: «Έχει επιβεβαιωθεί από το Τμήμα Ασφαλείας και το Υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχουν 12 Ταϊλανδοί όμηροι που έχουν ήδη απελευθερωθεί. Αξιωματούχοι της πρεσβείας είναι καθ' οδόν για να τους παραλάβουν σε μία ώρα. Τα ονόματα και τα στοιχεία τους θα πρέπει να είναι γνωστά. Παρακαλούμε μείνετε συντονισμένοι».

Λίγο αργότερα, Ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με το CNN, οι 13 Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται με τον Ερυθρό Σταυρό στην Αίγυπτο. Το επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι εικόνες μεταδίδονταν live από διεθνή ΜΜΕ:

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων βρίσκεται στα χέρια του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού και είναι σε ασθενοφόρα καθ' οδόν από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα προς το πέρασμα της Ράφα στο Ισραήλ. Το ισραηλινό kaan μετέδωσε, επικαλούμενο πολιτική πηγή, ότι οι Ισραηλινοί απαχθέντες θα φτάσουν στο πέρασμα της Nitzana.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς, επικαλούμενος πηγές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, επιβεβαίωσαν ότι αυτή παρέδωσε την πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι όμηροι αναμένεται να μεταφερθούν στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Και ακολούθως σε ισραηλινά νοσοκομεία όπου θα γίνεται η επανένωση με τις οικογένειές τους.

Μετά την απελευθέρωσή τους αναμένεται να τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και να υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Αποσύρθηκε από το Αλ Σίφα ο στρατός

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σήμερα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, την πρώτη ημέρα μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής οργάνωσης. Σε επαφή με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

Την πρώτη ημέρα των ισραηλινών επιδρομών εναντίον του νοσοκομείου, 2.300 ασθενείς, τραυματίες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά τις εκκενώσεις, «περίπου 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό παραμένουν στο Αλ Σίφα», είπε ο Κριστιάν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Βρίσκονται σε εγκαταστάσεις, όπου «η κεντρική γεννήτρια καταστράφηκε, όπως επίσης πολλά κτίρια, προαύλιοι χώροι και τοίχοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Άσραφ αλ Κίντρεχ.

«Εργαζόμαστε πάνω σε επιπλέον εκκενώσεις νοσοκομείων», συμπλήρωσε ο Λιντμάιερ, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα άλλο νοσοκομείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ινδονησιακό νοσοκομείο.

Το τελευταίο χρονικά κονβόι εγκατέλειψε το Αλ Σίφα με «73 ασθενείς και σοβαρά τραυματίες, 18 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 26 ασθενείς ημιπληγικούς ή παραπληγικούς, 8 ασθενείς με χρόνια νοσήματα, δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και 19 ασθενείς σε αναπηρικό αμαξίδιο», διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Πηγές: ΑΠΕ/iefimerida

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία