Υπέκυψε ο 25χρονος που έπεσε από οροφή αποθήκης-Αγανάκτηση εκφράζει η ΠΕΟ
16:55 - 24 Νοεμβρίου 2023
Υπέκυψε στα τραύματά του ο 25χρονος άντρας, που είχε τραυματιστεί κρίσιμα σε εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό το Σάββατο και έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έχασε τη μάχη την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι ο 25χρονος, ενώ εκτελούσε εργασίες σε οροφή αποθήκης, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έπεσε στο έδαφος από ύψος 7.5 μέτρων περίπου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.
Ο 25χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στη συνέχεια λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της υγείας του, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε καταγγελία εναντίον δύο προσώπων, για το αδίκημα της παράνομης εργοδότησης του 25χρονου.
Καταγγελίες από την ΠΕΟ
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΠΕΟ, η οποία αναφέρει ότι «με μεγάλη θλίψη αλλά και έντονη ανησυχία, έχουμε πληροφορηθεί ότι το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη το περασμένο Σάββατο έγινε θανατηφόρο αφού ο άτυχος εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή χθες στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν».
«Εκφράζουμε και δημόσια την αγανάκτηση μας γιατί στο βωμό του εύκολου κέρδους ακόμη ένας εργαζόμενος έχασε την ζωή του στην εξασφάλιση του μεροκάματου», τονίζει. Σύμφωνα με την ΠΕΟ, ο άτυχος εργαζόμενος απασχολείτο από τον εργοδότη του παράνομα και χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις πράγμα που κάνει αυτήν την κατηγορία εργαζομένων ευάλωτούς στην εκμετάλλευση από τους εργοδότες τους και με καθόλου λήψη μέτρων ασφάλειας και υγείας για την προστασία τους στην εργασία.
«Η ΠΕΟ θεωρεί πολύ σοβαρό το θέμα της Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων και πρακτικών μέτρων τα οποία να περιορίσουν την εργοδοτική ασυδοσία και την υποβάθμιση των μέτρων προστασίας και να διασφαλίζουν την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων στην εργασία τους», ανέφερε περαιτέρω.
Επίσης αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποί αυτοί δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη ούτε από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, ούτε από καμιά ιδιωτική ασφάλεια που έχουν υποχρέωση οι εργοδότες να έχουν για τους εργοδοτούμενους τους, εξήγησε.
«Αυτό γεννά το βασανιστικό ερώτημα ποιος θα καλύψει τα έξοδα επαναπατρισμού της σορού του θύματος του εργατικού ατυχήματος, αφού αφορά μετανάστη , και ποιος θα αποζημιώσει την οικογένεια του. Επίσης ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων παραβιάζουν τις εργατικές νομοθεσίες», κατέληξε η ΠΕΟ.