Στις ράγες της διερεύνησης το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, παραδίδεται το πόρισμα για Αγγελίδη

Στις ράγες της διερεύνησης, μπαίνουν πλέον οι καταγγελίες του Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίες βασίστηκαν στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς. Χθες ο κύπριος δημοσιογράφος και ερευνητής, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του, είχε συνάντηση με τον επίτροπο Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή και τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς, όπου καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, στη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε ομοφωνία ως προς τα θέματα που θα διερευνηθούν. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του πολίτη, ο Χάρης Πογιατζής, αφού σημείωσε πως, «το βιβλίο εγείρει πάρα πολλά θέματα», υπέδειξε πως, «για κάποια θέματα δεν έχει εξουσίες η Αρχή να τα διερευνήσει. Δεν μπορεί να πάει στο δικαστήριο να εκδώσει διατάγματα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων».

Μάλιστα στη συνάντηση καθορίστηκαν τα κεφάλαια του βιβλίου που θα τεθούν υπό έρευνα, τα οποία είναι το πρώτο, το δεύτερο και ακόμα ένα στο οποίο καταγράφονται κάποιοι ισχυρισμοί για δοσοληψίες. «Ότι αναφέρει στο βιβλίο και για όσα μας είπε ότι υπάρχουν στοιχεία, τα έχουμε καθορίσει και μπορεί οι όροι εντολής να δημοσιευθούν σε κάποιο στάδιο. Όλοι μας έχουν ζητήσει διαφάνεια σε αυτό το θέμα», εξήγησε ο κ. Πογιατζής.

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως οι έρευνες της Αρχής ναι μεν γίνονται με εμπιστευτικότητα, εκτός, όμως των περιπτώσεων που αυτή αρθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. «Ακόμα και ο κ. Αναστασιάδης, είχε δηλώσεις πως θέλει διαφάνεια. Δεν θα δημοσιοποιούμε κάθε βήμα, αλλά ίσως δημοσιοποιήσουμε τους όρους εντολής», εξήγησε για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο κ. Πογιατζής.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των ερευνώντων λειτουργών που θα αναλάβουν την έρευνα, ο κ. Πογιατζής εξήγησε πως ενδεχομένως να γίνει από ξένους. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε, «μπορεί να υπάρχουν ικανότατοι Κύπριοι που μπορούν να αναλάβουν, όμως είμαστε στην Κύπρο, είμαστε μια καχύποπτη κοινωνία. Όποιον Κύπριο διορίσουμε θα ψάξουν να του βρουν κάτι. Θα φανεί στην κοινωνία πιο αντικειμενική η έρευνα από ξένους. Το βιβλίο μεταφράζεται στην αγγλική και ίσως ψάξουμε από χώρες που μιλούν αγγλικά», εξήγησε ο κ. Πογιατζής, επισημαίνοντας την ίδια ώρα, πως η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να πάρει και μήνες, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να χρειαστούν πέραν των 100 μαρτύρων.

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται, εξήγησε πως, όλη η δουλειά της έρευνας, θα καταλήξει σε ένα πόρισμα. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας έχουμε δικαίωμα να εποπτεύουμε την έρευνα, αλλά όχι να παρεμβαίνουμε. Στη συνέχεια θα το υποβάλουν σε εμάς και αν υπάρχει ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών θα το παραδώσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα. Αν όχι θα ανακοινώσουμε ότι δεν προκύπτει κτλ. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή αν θα το βάλει στο συρτάρι», εξήγησε ο κ. Πογιατζής,

Παράλληλα σε ερώτηση για το τι θα συμβαίνει, όταν για παράδειγμα ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν θα προχωρεί με περαιτέρω διερεύνηση μιας υπόθεσης, που η Αρχή κατέληξε ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ο κ. Πογιατζής εξήγησε πως, « ο μόνος τρόπος αντίδρασης που έχουμε, αλλά δεν θεώ να προκαταλάβω οτιδήποτε, είναι με βάση το άρθρο 18, υπάρχει η εξουσία στον Επίτροπο, να δημοσιοποιήσει κάποια θέματα. Αν δούμε ότι δεν μας λαμβάνει κάποιος υπόψη μπορούμε να το δημοσιοποιήσουμε αυτό. Και πλέον θα είναι θέμα της κοινωνίας».

«Κακόβουλα και συκοφαντικά»

Την ίδια ώρα, την ικανοποίησή του εξέφρασε σε γραπτή του δήλωση ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την ενεργοποίηση διαδικασίας έρευνας για το περιεχόμενο του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη, «Κράτος Μαφία».

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, άκουσα σήμερα το πρωί, τον Επίτροπο κατά της Διαφθοράς, κ. Χάρη Πογιατζή, να επιβεβαιώνει ότι ουσιαστικά έχει ενεργοποιηθεί  η διαδικασία της έρευνας για το περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Μακάριου Δρουσιώτη ‘Κράτος Μαφία’», αναφέρει ο τέως Πρόεδρος.

Στη γραπτή δήλωση υπενθυμίζεται ότι και ο κ. Αναστασιάδης είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον Επίτροπο και την Αρχή κατά της Διαφθοράς, ημερομηνίας 29/11/2022, την ταχύτερη διεξαγωγή έρευνας για διερεύνηση των προβαλλόμενων ισχυρισμών.

«Σεβόμενος του Νόμους και τις διαδικασίες μιας εν εξελίξει έρευνας, αποφεύγω ενσυνειδήτως να τοποθετούμαι εις όσα εμμονικά και εσκεμμένα προβάλλουν κάποιοι καθημερινά, προκειμένου να εμπεδώσουν ως αληθή τα όσα κακόβουλα και συκοφαντικά περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο», προστίθεται.

Ο τέως Πρόεδρος σημειώνει ότι θεωρεί καθήκον του να συμβάλει με τεκμηριωμένα στοιχεία ώστε η Επιτροπή με ασφάλεια να καταλήξει στο δικά της συμπεράσματα.

«Θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά πως επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου να κινηθώ δικαστικά εναντίον όσων προέβαλαν, προβάλλουν ή υιοθετούν ανάλογους συκοφαντικούς ισχυρισμούς», καταλήγει στην γραπτή του δήλωση.

Πρώτο πόρισμα αυτό για Αγγελίδη

Σε ένα άλλο επίπεδο, όπως εξήγησε ο Επίτροπος Διαφάνειας, όπως ενημερώθηκε, ενδεχομένως εντός του Σαββατοκύριακου, θα αποσταλεί από τους ερευνώντες λειτουργούς το πόρισμα που αφορά τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Η υπόθεση αφορά πράξης διαφθοράς, μετά τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Πογιατζής, θα το συζητήσει με τα μέλη της Αρχής σε συνεδρία, ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα, αν παραληφθεί το Σαββατοκύριακο και ακολούθως θα αποφασισθεί τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως εξήγησε ο κ. Πογιατζής, όλα τα αδικήματα καταλήγουν στην κατάχρηση εξουσίας. «Η κατάχρηση εξουσίας είναι περίπλοκη και θέλουμε να έχουμε μια καθαρή γνωμάτευση από αυτούς, που είναι εξειδικευμένη για θέματα διαφθοράς, αν δεχθούμε τη γνωμάτευση τους να τη χρησιμοποιούμε για να διευκολύνει και τις επόμενες έρευνες. Ζητήσαμε να κάνουν μια ενδελεχή μελέτη και μου έχουν πει πως έχουν ανταποκριθεί, αλλά δεν ξέρω το αποτέλεσμα», εξήγησε ο κ. Πογιατζής.

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση