Μπήκαν οι μπουλντόζες στις ακατάλληλες πολυκατοικίες, άρχισαν οι κατεδαφίσεις (pics)

Μπήκαν οι μπουλντόζες στις πρώτες δύο προσφυγικές πολυκατοικίες, που κρίθηκαν ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες, μέσω του σχεδίου «κτίΖΩ», στην Οδό Τήνου στον κυβερνητικό οικισμό Απόστολος Ανδρέας στα Λατσιά. Το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο για να παρακολουθήσει τις διαδικασίες.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του από την σκηνή, είχε αναφέρει πως η σημερινή διαδικασία σηματοδοτεί την πρακτική υλοποίηση του σχεδίου «κτίΖΩ», ενώ είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις των διαμερισμάτων λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του σχεδίου, που στόχος είναι να προσφέρει, όπως εξήγησε, οριστική λύση στατικότητας, που παρουσίαζαν οι πολυκατοικίες.

«Ως Πολιτεία, έχουμε αναλάβει την ηθική υποχρέωση να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους συμπατριώτες μας, που βιώνουν τις συνέπειες της παράνομης κατοχής. Υπήρχαν και υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε όμως εδώ δίπλα τους, μαζί τους να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε και να τους καθοδηγήσουμε και αυτό κάνουμε από την πρώτη ημέρα».

368674339_705167608342905_48411657860674018_n

Ο υπουργός Εσωτερικών, συνεχίζοντας, υπέδειξε ότι «με αποφασιστικότητα προχωρούμε και είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου κτίΖΩ. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση ήταν αρκετά καλή, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 274 δικαιούχοι, 16 έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν και θα πάρουν την αποζημίωση και θα αποχωρήσουν, γύρω στους 143 παίρνουν επίδομα ενοικίου, με το συνολικό κόστος κάθε μήνα να είναι περίπου 100,000 ευρώ. Επίσης, η τριμελής επιτροπή, που συστάθηκε για να εξετάσει περιπτώσεις κοινωνικοοικονομικής ευαλωτότητας, εξέτασε 64 περιπτώσεις και έχουν εγκριθεί οι 59 και θα τύχουν οικονομικής βοήθειας, όπως έχουμε υποσχεθεί από λεφτά που δόθηκαν από δωρητές».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θέλησε να σημειώσει ότι το σχέδιο δεν είναι στατικό και δεν θα απορρίπτουν οποιεσδήποτε εισηγήσεις για βελτιώσεις και τροποποιήσεις. «Μπορώ να σας πω ότι στο βαθμό του δυνατού, έχουμε προβεί σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις, μετά από εισηγήσεις των δικαιούχων, αλλά και από τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής».

370076185_704439408291551_1520114922756955775_n

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, προνοεί την κατεδάφιση πέντε πολυκατοικιών και μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί και το συμβόλαιο κατεδάφισης των ακατάλληλων πολυκατοικιών στο Στρόβολο. «Ταυτόχρονα, έχουν δημιουργηθεί ομάδες των δεκαέξι και των δεκαοκτώ με τους δικαιούχους, έχουν οριστεί συντονιστές, είναι σε διαβούλευση με το Τμήμα Πολεοδομίας και παίρνουμε μέρος κι εμείς στις συσκέψεις, για να τους καθοδηγήσουμε και να τους συμβουλεύσουμε, ώστε οποιαδήποτε προβλήματα και απορίες δημιουργηθούν θα είμαστε εδώ να τα επιλύσουμε».

Κληθείς να αναφέρει πότε θα ξεκινήσει το κτίσιμο των νέων πολυκατοικιών, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι αυτό επαφίεται κυρίως στους δικαιούχους, καθώς όσο πιο σύντομα κινηθούν, για να πάρουν προσφορές, με την καθοδήγηση του Υπουργείου και να κατοχυρωθεί η προσφορά, τόσο πιο σύντομα θα ξεκινήσει το κτίσιμο. «Αναμένω τους επόμενους μήνες, όμως, να ξεκινήσει η ανέγερση, επειδή είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες».

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η νέα πολυκατοικία θα ανεγερθεί στο ίδιο τεμάχιο μόλις ολοκληρωθεί η κατεδάφιση.

400884890_879159153483737_3155164978131022307_n

370126262_1455729505010158_7889005376897671362_n

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, στις δηλώσεις του είπε ότι μια ιστορία 12 χρόνων έχει φτάσει στο τέλος της, και ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Υπουργό, το Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, το Δημοτικό Συμβούλιο Λατσιών και όλους όσοι έχουν βοηθήσει «για να βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε αυτό το σημείο και να παρακολουθούμε την κατεδάφιση αυτών των πολυκατοικιών, οι οποίες ήταν επικίνδυνες για τους δημότες μας, για τον κόσμο που κατοικούσε μέσα, ως επί το πλείστον υπερήλικες πρόσφυγες δημότες μας, οι οποίοι διέμεναν εδώ από τη δεκαετία του ’80».

«Αυτές οι πολυκατοικίες είχαν χτιστεί για προσωρινή διαμονή. Τελικά από ότι φαίνεται έχει ξεπεραστεί η αντοχή τους. Ήταν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Από ότι φαίνεται δεν μπορούσε ο κόσμος να συνεχίσει να διαμένει στις συγκεκριμένες πολυκατοικίες, οπόταν προχωρά το κράτος στην κατεδάφιση και στην ανέγερση νέων πολυκατοικιών, την οποία, όμως, ανέγερση θα αναλάβουν οι ίδιοι οι δημότες με την καθοδήγηση πάντοτε του Τμήματος Πολεοδομίας.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σε κάποιους μήνες θα μπορέσουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών να επιστρέψουν στα νέα διαμερίσματα και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Καθοριστική η παρέμβαση του ΥΠΕΣ, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, στις δικές του δηλώσεις χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, ορόσημο για το Σχέδιο «κτίΖΩ», γιατί, όπως είπε, «περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με πάρα πολλές προσπάθειες και τα μέλη της Επιτροπής Προσφυγών και οι Δήμαρχοι, ιδιαίτερα ο Δήμαρχος των Λατσιών και άλλοι Δήμαρχοι πρέπει να πω, που στάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσει να προχωρήσει το Σχέδιο».

Όπως σημείωσε, «ήταν καθοριστική η παρέμβαση και η αποφασιστικότητα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ανέλαβε μια πρωτοβουλία μόλις ανέλαβε καθήκοντα».

«Και το χαρήκαμε ιδιαίτερα γιατί ήταν από τους λίγους που έδειξε μια ευαισθησία για την αποκατάσταση των προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν για τον προσφυγικό κόσμο, τα οποία με ακούσατε πολλές φορές να παραπονιέμαι ότι δεν την έχουμε από όλους. Από όλους τον ευχαριστώ για την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος εξήρε επίσης την προσπάθεια του Διευθυντή και των υπηρεσιακών του Τμήματος Πολεοδομίας.

Σήμερα, είπε, δεν είναι το τέλος, σήμερα είναι η αρχή.

«Η ημέρα η σημαντική για μας, θα είναι η ημέρα που θα μπούμε στις καινούργιες πολυκατοικίες. Εγώ αυτό περιμένω: Να δω την ημέρα που θα κόψει κάποιος την κορδέλα και θα μπει ο κόσμος μέσα στα διαμερίσματά του, να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλεπήβολο Σχέδιο», ανέφερε.

«Αυτό το οποίο εντοπίζω είναι ότι ενώ γίνεται δουλειά, -δεν θέλω να πω ότι δεν γίνεται δουλειά, διότι φάνηκε να έχει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες-, ίσως θεωρώ ότι θα πρέπει να βάλουμε λίγη περισσότερη ταχύτητα, ούτως ώστε να πειστούν ακόμα και αυτοί οι οποίοι έχουν κάποιες ενστάσεις, έχουν κάποιους προβληματισμούς, έχουν κάποιες αμφιβολίες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι το Σχέδιο ξεκίνησε, προχωρά, θα ολοκληρωθεί και θα πρέπει όλοι για το καλό των ανθρώπων τους, για το καλό το δικό τους, να ενταχθούν σε αυτό το Σχέδιο, ούτως ώστε να προχωρήσουν και για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για τη δική τους ευημερία.

Συγκίνηση αλλά και προσμονή

Ο Μάριος Λουκά, ο οποίος είναι ένα από τα μέλη της τριμελούς επιτροπής στις πολυκατοικίες, βαθιά συγκινημένος και με γεμάτα τα μάτια, βλέποντας την κατεδάφιση, είπε ότι «είναι ευχάριστο ότι άρχισαν έστω και λίγο καθυστερημένα για μας».

«Πιστεύουμε ότι είναι ευχάριστο αυτό που γίνεται και εύχομαι να συνεχίσει ο σκοπός για να κτιστεί η πολυκατοικία, όσο πιο σύντομα γίνεται να μην έχουν καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λουκά είπε ότι «τα συναισθήματα μας είναι χάλια», σημειώνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναμνήσεις.

«Είμαι πολύ συγκινημένος, πράγματι. Έζησα μια ζωή εδώ. Ήρθα νεαρός και είμαι συνταξιούχος. Εύχομαι να συνεχιστούν, να μπούμε κανονικά στα σπίτια μας, αν και έχουμε κάποια μικροπροβλήματα βέβαια με το Υπουργείο, οικονομικής φύσεως και κάποιες βοήθειες, αλλά αυτά πιστεύω θα επιλυθούν», ανέφερε.

Εξέφρασε την ευχή «πραγματικά να μας βοηθήσει και η Πολεοδομία να προχωρήσουμε, να τις στήσουμε και να έρθει ο κόσμος μέσα πριν αρχίσουμε να χάνουμε ανθρώπους, διότι οι πλείστοι είναι μεγάλης ηλικίας, -το 90% είναι συνταξιούχοι. Εύχομαι να συνεχίσουμε κανονικά».

Σε ερώτηση από που πηγάζει αυτή η μεγάλη συγκίνηση που νιώθει, ο Μάριος Λουκά είπε ότι «η συγκίνηση μου πηγάζει στο ότι έζησα όλα τα χρόνια μου εδώ».

«Εδώ εξασφάλισα τις δουλειές μου. Μεγάλωσα την οικογένεια μου. Καταλαβαίνεις οπωσδήποτε κάποια συγκίνηση είναι. Δεν μπορείς να τα ξεχάσεις αυτά τα πράγματα. Δεν είχα άλλο σπίτι και να πω ότι ζούσα κάπου αλλού ή οτιδήποτε. Ήταν το σπίτι μου, όπου έμενα μετά την προσφυγιά», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Η ανασκόπηση του έργου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2024
Σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα-Βροχές στο καιρικό μενού από την Πέμπτη
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 12 εκατ. ευρώ
Πλαστά διπλώματα σε πολιτικούς έναντι «υπηκοότητας» στα κατεχόμενα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»