Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τις συνεργασίες-Βλέπει Παπαδόπουλο και Καρογιάν ο ΔΗΣΥ

Τέλος στη δυστοκία του τελευταίου διαστήματος θα επιχειρήσει να βάλει η ηγεσία του ΔΗΣΥ, κατά τη διάρκεια των σημερινών ξεχωριστών της συναντήσεων με την ηγεσία του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Με το ΑΚΕΛ να προσπαθεί να μπει σφήνα στις προσπάθειες για μια ευρεία συνεργασία μεταξύ του ΔΗΣΥ και των κομμάτων του Κέντρου, γίνεται αντιληπτό ότι για να υπάρξει επιτυχία στον στόχο αυτό, θα πρέπει οι διαδικασίες να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και να διαμορφωθεί μια κοινή συνισταμένη σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες για την ανάδειξη δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.

Για αυτό και υπάρχει η αισιοδοξία πως κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα υπάρξουν εξελίξεις που θα κλειδώνουν συνεργασίες μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ. Αναμένεται ότι αντίστοιχη συνάντηση θα διευθετηθεί από εβδομάδας και με την ΕΔΕΚ για να συμπληρωθεί το παζλ.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως οι όποιες συνεργασίες αποφασιστούν δεν θα είναι οριζόντιες και οι συμμετέχοντες αναμένεται να αλλάζουν ανά περίπτωση. Δηλαδή ο βασικός κορμός θα αποτελείται μεν από τα τέσσερα αυτά κόμματα, αλλά δεν θα έχει καθολικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα μπορεί το ΔΗΚΟ να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ σε ένα Δήμο αλλά η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ να συνεργαστούν με το ΑΚΕΛ στον ίδιο Δήμο. Παρομοίως, είναι αρκετά πιθανόν να υπάρξουν κάποιες περιπτώσεις που ο ΔΗΣΥ θα συμπορευθεί και με τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, όπως και περιπτώσεις που και οι τρεις θα συνεργαστούν με το ΑΚΕΛ. Γίνεται, επίσης, κατανοητό ότι δεν είναι απαραίτητο οι συνεργασίες να αφορούν το σύνολο μιας επαρχίας. Για παράδειγμα θα μπορούσε ο ΔΗΣΥ να συνεργαστεί με ένα κόμμα του Κέντρου σε έναν Δήμο της Λευκωσίας αλλά όχι σε όλους ή να συνεργαστεί στο επίπεδο περιφερειάρχη αλλά όχι δημάρχου.

Στη μεγάλη εικόνα, όμως, και ανεξαρτήτως του είδους των συνδυασμών που θα γίνουν, στόχος της Πινδάρου αλλά και σε διαφορετικούς βαθμούς των ηγεσιών των άλλων τριών κομμάτων, είναι η συνεργασία να είναι διευρυμένη. Οι συναντήσεις μεταξύ της Αννίτας Δημητρίου και της ομάδας της με τον Νικόλα Παπαδόπουλου και ακολούθως με τον Μάριου Καρογιάν, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο, αφού ενδέχεται να κλειδώσουν συγκεκριμένα ονόματα για τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διάφορες περιοχές, αν και δεν θεωρείται ότι αυτό θα είναι και το τέλος της συζήτησης.

Στα κόμματα του Κέντρου, παρά τη βούληση για συνεργασία, υπάρχει η ανησυχία ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα καταφέρει να τιθασεύσει τους αντάρτες του, παρά το γεγονός ότι περιόρισε ήδη σε κάποιο βαθμό το φαινόμενο, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι συνεργασίες από διάσπαση της Συναγερμικής ψήφου. Αναμένεται, συνεπώς, ότι η κ. Δημητρίου να κληθεί εκ νέου να δώσει διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, αν και είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπεί πλήρως η παρουσία των ανταρτών, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα σε έναν ΔΗΣΥ που περνά ουσιαστικά ολόκληρο το 2023 στην εσωστρέφεια.

Την καθυστέρηση που παρατηρείται στις συμφωνίες, αλλά και αυτή την ανασφάλεια, φαίνεται να εκμεταλλεύεται το ΑΚΕΛ, που μπαίνει σφήνα και προσπαθεί να αποκομίσει συνεργασίες, δελεάζοντας τα κόμματα του Κέντρου όχι μόνο με ελκυστικές προτάσεις αλλά και με την κομματική του πειθαρχία, η οποία διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει πολυδιάσπαση της δικής του ψήφου. Ήδη, σε κάποιο βαθμό, στελέχη του ΔΗΚΟ καλοβλέπουν αυτές τις ιδέες που ρίχνει το ΑΚΕΛ στο τραπέζι, ειδικά σε ό,τι αφορά τους μεγάλους Δήμους, ενώ στη ΔΗΠΑ τις αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό, ενώ η ΕΔΕΚ βρίσκεται κάπου μέσα στη μέση. Ήταν σαφές από την αρχή πως τα κόμματα του Κέντρου θα έκαναν συνεργασίες και με το ΑΚΕΛ, ειδικά σε περιοχές που το κόμμα της Αριστεράς διαθέτει ισχυρά ερείσματα. Ο σχεδιασμός ήταν, ωστόσο, να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος των συνεργασιών ο ΔΗΣΥ. Η δυστοκία δημιούργησε νέο χώρο για το ΑΚΕΛ, τον οποίο προσπαθεί να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό, αφού, όπως και ο ΔΗΣΥ, δεν έχει πολλές διεξόδους πέραν του Κέντρου.

Δειτε Επισης

«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»