Σχεδόν εκατό περιστατικά πυρκαγιών τον χρόνο από τζάκι ή θερμάστρα-Οι αιτίες και τα λάθη

«Ξεκίνησε από το τζάκι φωτιά που ξέσπασε σε οικία». «Φωτιά επεκτάθηκε από θερμάστρα». «Πρόβλημα στον καπνοδόχο προκάλεσε φωτιά». Οι ειδήσεις αυτές, σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε τραγωδίες και αποτελεί δυστυχές γεγονός ότι, παρά τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αυξάνονται οι περιπτώσεις πυρκαγιών σε οικίες που έχουν ως κύρια αιτία, την μη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίνεται σε δεκάδες τέτοια περιστατικά κατά τους χειμερινούς μήνες, με τα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά την περσινή χρονιά να καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, πέρσι η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 72 περιστατικά για φωτιές που ξέσπασαν σε ελαττωματική καπνοδόχο, σε οκτώ από ελαττωματική κατασκευή τζακιού, σε δύο από θερμάστρα και άλλα πέντε από θερμική ακτινοβολία, δηλαδή φωτιά που ξέσπασε από ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια ενός σώματος λόγω της θερμοκρασίας του.

Οι περίπου εκατόν περιπτώσεις που καταγράφηκαν την περσινή χρονιά, αποτελούν τον μέσο όρο των σοβαρών αυτών περιστατικών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συμπολίτες μας οδηγήθηκαν ακόμη και στον θάνατο, με κυριότερη αιτία την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή του μονοξειδίου του άνθρακα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου σε χώρους όπου γίνεται καύση. Άλλωστε, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, είναι για αυτό που συστήνουν στους πολίτες να έχουν μια χαραμάδα ανοικτή όταν είναι αναμμένο το τζάκι ή την θερμάστρα.

Πιο συχνές περιπτώσεις πυρκαγιών θεωρούνται εκείνες που ξεσπούν από τζάκια, αφού διαπιστώνεται ότι οι πολίτες δεν προχωρούν στην απαραίτητη συντήρησή τους, αλλά ούτε τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά τη χρήση τους, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση προστατευτικής γρίλιας ή γυαλιού, με αποτέλεσμα οι σπίθες να προκαλέσουν φωτιά από τα καμένα σωματίδια που πετάγονται κατά την καύση.

Εξάλλου, στις βασικές αιτίες μπορεί να καταγραφεί και η λανθασμένη εγκατάσταση τζακιού, ειδικότερα όταν δεν υπάρχουν οι σχετικές πρόνοιες και τοποθετούνται σε μεταγενέστερο στάδιο στις οικίες. Όπως εξήγησε ο κος Κεττής, «είναι σύνηθες να ξεσπούν φωτιές όταν το τζάκι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορεί η καπνοδόχος να έχει επαφή με ντουλάπες ή το τζάκι να εγκατασταθεί σε τοίχο που πίσω του βρίσκονται τοποθετημένες πλαστικές ή ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και συσκευές».

Τα τζάκια θα πρέπει να καθαρίζονται μια φορά τον χρόνο, ωστόσο τα δεδομένα που έχει ενώπιον της η Πυροσβεστική καταδεικνύουν πως στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι δεν προχωρούν σε καθαρισμό της καπνοδόχου του τζακιού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λόγω του γεγονότος ότι ψήνουν φαγητό στο τζάκι, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία κρεόζωτου, το οποίο μπορεί να φράξει την καπνοδόχο, να αναφλεχθεί, να ξεσπάσει φωτιά στο εσωτερικό του και στην συνέχεια να επεκταθεί εντός του σπιτιού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κεττή, στις αιτίες καταγράφεται και η λανθασμένη επιλογή ξυλείας και η χρήση εύφλεκτων υλικών, αντί του στερεού πετρελαίου για το άναμμα του τζακιού. «Θα πρέπει να επιλέγεται καθαρή ξυλεία που να μην περιέχει χημικά υλικά. Επίσης, δεν πρέπει να βαρυφορτώνεται από ξύλα κατά την χρήση του, αλλά ούτε να τοποθετούνται κοντά χαλιά, κουρτίνες ή γυάλινα αντικείμενα λόγω της πιθανής ακτινοβολίας τους», είπε.

Όσον αφορά την χρήση θερμαστρών, είτε ελεύθερης φλόγας, είτε πετρελαίου, σε κάθε περίπτωση οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται και να τοποθετούνται μακριά από μικρά παιδιά, κατοικίδια και ηλικιωμένους, ενώ όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να μετακινούνται σε άλλα σημεία. Όλα τα πιο πάνω, σύμφωνα με το κ. Κεττή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν συχνούς ελέγχους και συντήρηση, ώστε να μην υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες, τόσο στις περιουσίες τους, όσο και στους ίδιος τους πολίτες.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία