Η αδυναμία του ΔΗΣΥ, η πειθαρχία του ΑΚΕΛ και οι στόχοι του Κέντρου

Η αδυναμία του ΔΗΣΥ να προσφέρει στα κόμματα του Κέντρου εγγυήσεις πως οι συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξουν μαζί του στο πλαίσιο των διεργασιών δεν θα απειλούνται από δικούς του αντάρτες, πέραν της δυστοκίας που έχει προκαλέσει, φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα συνεργασίας των κομμάτων του Κέντρου από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί με το ΑΚΕΛ, το οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή σε θέση να διασφαλίσει την πορεία της αριστερής ψήφου.

Αυτή είναι η εικόνα που αποκρυσταλλώνεται στο κομματικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε και την Τρίτη, κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος χειρίζεται τις διαβουλεύσεις με τις άλλες δυνάμεις, προέβη σε ενημέρωση των μελών του Εκτελεστικού σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και άκουσε απόψεις.

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι πως, παρά τις προθέσεις για μια πιο ευρεία συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, κάποια στελέχη αισθάνονται ότι το μεγαλύτερο κόμμα, αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την επιτυχία της. Και, όπως επισήμαναν, σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ που δεν έχει άλλες διεξόδους πέραν από τα κόμματα του Κέντρου, το ΔΗΚΟ έχει και την επιλογή του ΑΚΕΛ, εκεί και όπου αυτή θα του εξασφαλίσει καλύτερη συνεργασία.

Προφανώς και στο ΔΗΚΟ αναγνωρίζουν πως δεν μπορεί κανένας να ικανοποιήσει όλα του τα αιτήματα και οι συνεργασίες αυτές εδράζονται στη λογική των ανταλλαγμάτων. Δηλαδή παραχωρείται κάτι για να κερδηθεί κάτι άλλο. Ωστόσο το ΔΗΚΟ, ως τρίτο κόμμα, θα ήθελε να εξασφαλίσει κάποιες σημαντικές Δημαρχίες. Τέτοιες ενδεχομένως να ήταν ένας από τους μεγάλους Δήμους της Λευκωσίας ή ο Δήμος Λεμεσού, όπως και ένας περιφερειάρχης, πέραν από μία σειρά από Αντιδημαρχίες και κάποιες Δημαρχίες σε μικρότερους Δήμους. Τα άλλα δύο κόμματα του Κέντρου ζητούν λιγότερα, καθώς είναι αρκετά πιο μικρά. Ωστόσο η ΕΔΕΚ θέλει δύο δημαρχίες, η ΔΗΠΑ μία και αμφότερες θέλουν να δουν δικά τους στελέχη σε θέσεις αντιδημάρχων.

Και το πρόβλημα είναι πως, ενώ μπορεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις, φαίνεται πως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι απέναντι από τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ ή της ΔΗΠΑ ή της ΕΔΕΚ δεν θα βρίσκεται ένας Συναγερμικός αντάρτης, ο οποίος θα μπορούσε να απορροφήσει μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης του ΔΗΣΥ, μειώνοντας τις πιθανότητες εκλογής. Αντιθέτως το ΑΚΕΛ, το οποίο φημίζεται για την κομματική του πειθαρχία, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε προβλήματα με αντάρτες και έτσι εκεί και όπου θα γίνουν συμφωνίες με το κόμμα της Αριστεράς, αναμένεται να κυλήσουν πιο ομαλά.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει σε περισσότερες συνεργασίες με το ΑΚΕΛ από ό,τι με τον ΔΗΣΥ. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ, καθώς φαίνεται πως συνεχίζει ο ΔΗΣΥ να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον πρώτο λόγο στη διαδικασία. Αλλά το γεγονός αυτό μπαίνει όλο και περισσότερο στην εξίσωση, ενόσω δεν προχωρούν οι συνεργασίες και συνεχίζεται η παραφιλολογία γύρω από τον ΔΗΣΥ, η οποία συντηρείται κυρίως από τα δικά του στελέχη, που διαφωνούν με τις αποφάσεις της ηγεσίας, τη μεθοδολογία που οδήγησε σε αυτές ή με την πρόθεσή της να προβεί σε παραχωρήσεις προς τα κόμματα του Κέντρου σε συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να εκφράζουν πρόθεση να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή, διασπώντας την Συναγερμική ψήφο.

Το ΑΚΕΛ προφανώς και εντοπίζει το επιπλέον ρίσκο που δημιουργεί αυτή η κατάσταση και προσεγγίζει με καλές προτάσεις τα κόμματα του Κέντρου, επιδιώκοντας να πατήσει πάνω στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος από εβδομάδας, όταν θα ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του Καταστατικού συνεδρίου, που απορροφούν αυτή τη στιγμή κομματική ενέργεια. Η ΔΗΠΑ φαίνεται να επιμένει περισσότερο στην όσο πιο ευρεία συνεργασία με τον ΔΗΣΥ από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως, στο τέλος της ημέρας, και τα τρία κόμματα θα προχωρήσουν ποσοτικά σε περισσότερες συνεργασίες με την Πινδάρου και θα κάνουν πιο «ποιοτικές» επιλογές σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια για τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες, οι διεργασίες στο ΔΗΚΟ τρέχουν χωρίς προβλήματα, με το βάρος να πέφτει κυρίως στο τοπικό επίπεδο. Αν και δεν είναι έτοιμα ούτε κοντά στην ολοκλήρωση, στο κόμμα θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, δεδομένων των μηνών που μεσολαβούν μέχρι τις διπλές εκλογές και συνεχίζουν να τα καταρτίζουν χωρίς να αισθάνονται πίεση ή κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη ΔΗΠΑ. Αντιθέτως, στην ΕΔΕΚ ετοιμάζονται για ανακοινώσεις, καθώς δόθηκε πολλή έμφαση από το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τώρα να λύνουν εκκρεμότητες και να βάζουν τις τελευταίες πινελιές.

Δειτε Επισης

Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό