Απελευθέρωση γυναικών και εφήβων Παλαιστινίων έναντι Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς

Δεκάδες γυναίκες και έφηβοι Παλαιστίνιοι που κρατούνταν φυλακισμένοι από το Ισραήλ για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια θα απελευθερωθούν σύμφωνα με τη συμφωνία της Τετάρτης για την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα από την ισλαμική ομάδα Χαμάς.

Στιγμές ευτυχίας αναμένονται, όταν οι παλαιστινιακές οικογένειες θα υποδεχτούν τους κρατούμενους κατά την επιστροφή τους, ενδεχομένως από την Πέμπτη, κυρίως στα σπίτια τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Οι περισσότεροι συνελήφθησαν για προσπάθειες μαχαιρώματος, ρίψης πέτρας σε ισραηλινούς στρατιώτες ή επαφές με εχθρικούς οργανισμούς, και πολλοί τελούσαν υπό διοικητική κράτηση, κάτι που σημαίνει ότι  το Ισραήλ τους κράτησε χωρίς δίκη.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ανταλλαγές κρατουμένων, ιδίως τη συμφωνία με την οποία ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ απελευθερώθηκε από τη Χαμάς το 2011, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για φόνο Ισραηλινών.

Σε εκείνη τη συμφωνία, το Ισραήλ είχε απελευθερώσει πάνω από 1.000 κρατούμενους, μερικοί εκ των οποίων είχαν καταδικαστεί για φόνο, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, και ενός από τους υπευθύνους για μια θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία για την οποία διαμεσολάβησε το Κατάρ είναι το πρώτο συγκεκριμένο σημάδι διακοπής των μαχών που ξεκίνησαν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς πήραν ως ομήρους περίπου 240 Ισραηλινούς και ξένους.

Το Ισραήλ συμφώνησε σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός διάρκειας τεσσάρων ημερών, είσοδο βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων ως αντάλλαγμα για τους ομήρους, οι οποίοι είναι όλα παιδιά ή γυναίκες.

Άλλοι 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για άλλους 50 ομήρους μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Η απελευθέρωση ενός αριθμού των κρατουμένων μας κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής της Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής για τους Κρατούμενους.

«Αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για να αλλάξει η γενικότερη ατμόσφαιρα αυτού του πολέμου», είπε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχασε τον έλεγχο της Γάζας κατά τη διάρκεια ενός εσωτερικού αγώνα για την εξουσία με τη Χαμάς το 2007, αλλά τη θεωρεί μέρος ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους που περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι ακριβώς θα απελευθερωθούν. Το Ισραήλ έχει εκδώσει μια λίστα με 300 ονόματα, προβλέποντας πιθανές αντιρρήσεις σε συγκεκριμένα άτομα, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης των ανταλλαγών πέραν από αυτό που αρχικά συμφωνήθηκε.

Για τον Φάρες, η βασική σημασία της συμφωνίας είναι πως θεωρείται βήμα προς ένα τέλος των εχθροπραξιών γενικότερα.

«Η αντίσταση δεν χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία ως ανταλλαγή, αλλά ως συμφωνία για κατάπαυση πυρός και εκεχειρία», δήλωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς-«Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε»

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία