Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση χρυσού διαβατηρίου με εμπλοκή Σιζόπουλου-Τι αναφέρουν σουηδικά δημοσιεύματα

Μια γνωστή ιστορία, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο, ερευνήθηκε από την Αστυνομία, κατέληξε στη Νομική Υπηρεσία, αλλά δεν έφθασε ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης επαναφέρει Σουηδικό δημοσίευμα, της Göteborgs-Posten, το οποίο επικαλούμενο και την έρευνα του OCCRP δείχνει τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, ως το πρόσωπο που μεσολάβησε, για να πάρει ευρωπαϊκό διαβατήριο και να μεταβεί στη Σουηδία ο επιχειρηματίας Mohammed Sadeq Ibrahim από το Ιράκ, έναντι πολλών εκατομμυρίων.

Αφού γίνεται μια επεξήγηση για το τι ήταν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τα ποσά που χρειαζόταν να δαπανήσει ο Mohammed Sadeq Ibrahim για να λάβει κυπριακό διαβατήριο, σημειώνεται πως, τελικά εξαγόρασε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, η οποία διέθετε ακίνητη περιουσία, για να αποδείξει πως έκανε την επένδυση και έλαβε το διαβατηρίου, που του άνοιξε τον δρόμο για τη Σουηδία.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απαλλάχθηκε από ένα χρέος πολλών εκατομμυρίων, για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος, ενώ ο Ιρακινός, έλαβε το διαβατήριο και μετέβη στη Σουηδία. Οι Σουηδοί δημοσιογράφοι απευθύνθηκαν στον Μαρίνο Σιζόπουλο, όπως λέει το δημοσίευμα για δήλωση, με τον ίδιο να απαντά, «δυστυχώς δεν είναι απαραίτητο να σας δώσω τίποτα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως, «η πώληση της εταιρείας Taxan Properties Developers Limited πραγματοποιήθηκε το 2017 και ο επιχειρηματίας έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα την επόμενη χρονιά. Από το 2021 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας σουηδικής εταιρείας και τώρα είναι εγγεγραμμένος και στη Σουηδία. Είναι και οι δύο κόρες του, εκ των οποίων η μία έλαβε κυπριακό διαβατήριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές για κουκούλωμα υπόθεσης κατά Σιζόπουλου-«Είναι τόσο γερές οι πλάτες του;»

Επιπλέον οι Σουηδοί δημοσιογράφοι κάνουν αναφορά και στα διπλά συμβόλαια που υπεγράφησαν για την μεταβίβαση της χρεοκοπημένης TAXAN στον Ιρακινό, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους συνέταιρους του. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα όσα είχε αποκαλύψει ο REPORTER για την υπόθεση, το πωλητήριο έγγραφο που κατατέθηκε στην τράπεζα, ήταν ύψους 1,6 εκ. ευρώ. Συνεπώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για επένδυση δύο εκ. ευρώ που προϋπόθετε το ΚΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο καταρτίστηκε το δεύτερο πωλητήριο έγγραφο, το οποίο φέρει τις υπογραφές των διευθυντών των τεσσάρων εταιρειών, που είχαν μετοχικό κεφάλαιο της ΤΑΧΑΝ το οποίο ήταν ύψους 2 εκ. και 25 χιλιάδων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία για διαβατήριο σε Ιρακινό-Κατοικία φάντασμα και… επιπλοκή ερευνών

Σημειώνεται πως τα ακίνητα που ήταν το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατείχε η TAXAN βρίσκονται στη Λάρνακα, και σε αυτά δεν είχε, ούτε έχει αναπτυχθεί κάποιο ακίνητο, που ήταν προϋπόθεση να κατέχει ο Ιρακινός επιχειρηματίας για να λάβει το διαβατήριο. Συνεπώς, το διαβατήριο δόθηκε στον Ιρακινό χωρίς ο ίδιος να διαθέτει οποιαδήποτε κατοικία στο όνομα του αξίας πέραν των 500 χιλιάδων ευρώ, όπως ήταν η προϋπόθεση που ήταν σε ισχύ την περίοδο που έλαβε το διαβατήριο. Κάτι που προκύπτει μέσα από τα στοιχεία.

Στο σουηδικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η Αστυνομία στην Κύπρο ερεύνησε την υπόθεση, διερευνώντας αδικήματα υπεξαίρεσης και απάτης, ωστόσο η έρευνα διακόπηκε, λόγω της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σιζόπουλου. Μάλιστα αποκαλύπτει, πως ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για το διαβατήριο που δόθηκε στον Ιρακινό επιχειρηματία, η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε διαβατήριο και στην κόρη του.

Πάντως ο ίδιος ο Mohammed Sadeq Ibrahim, όταν κλήθηκε από τους Σουηδούς δημοσιογράφους να σχολιάσει την υπόθεση, απάντησε πως, «όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο και δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την έρευνα του REPORTER, για την εν λόγω υπόθεση, τον Ιανουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία στην οποία παρευρέθηκαν ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, η Έλενα Κλεόπα και η Πολίνα Ευθυβούλου και μέλη της Αστυνομίας, όπου εξηγήθηκαν τα γεγονότα της υπόθεσης και η υπάρχουσα μαρτυρία, ώστε να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία ο τρόπος για την άσκηση ενδεχόμενης ποινικής δίωξης. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε όπως η υπόθεση παραμείνει στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.

Στις 27 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων στη Νομική Υπηρεσία από τον Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, δόθηκαν οδηγίες για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται αρχειοθετημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 Ερωτήματα για την άρση ασυλίας Σιζόπουλου-Έδωσε οδηγίες ο πρώην, «όχι»

 Απαντήσεις Εισαγγελίας για το πάγωμα υπόθεσης Σιζόπουλου-Η εκδοχή της για ασυλία

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή