Μελετούν τρόπους για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος-Παραδοχή για αδυναμίες και ανάγκη εκσυγχρονισμού

Στον απόηχο των δύο δολοφονιών που διαπράχθησαν τον περασμένο μήνα, Βουλή και αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους αντάλλαξαν εισηγήσεις και απόψεις, αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα και τους τρόπους αντιμετώπισης, με το συμπέρασμα της Επιτροπής να είναι ότι πρέπει να υπάρχει εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε συστήματα.

Σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, η Επιτροπή Νομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία, έθεσαν στο τραπέζι τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, με την Άννα Προκοπίου-Κουκκίδη, να χαρακτηρίζει τη συνεδρία ως μία ουσιαστική συζήτηση.

«Συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, που μπορούσαν να συμβάλουν στη συγκεκριμένη θεματική. Δεν εξαντλήσαμε το ζήτημα αυτό, υπήρξαν πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις και από τη δική μας πλευρά, αλλά και από πλευράς των βουλευτών και του προέδρου της Επιτροπής και πιστεύω ότι είναι θετικό ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, όταν ολοκληρωθούν και κάποιες μελέτες, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία είναι πολύ πιο συγκεκριμένες όταν επανέλθουμε στο θέμα. Δεν μπορώ να επεκταθώ για το τι συζητήθηκε, επειδή ήταν κεκλεισμένη η συνεδρίαση. Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι το κλίμα ήταν πολύ παραγωγικό και η συζήτηση θα αποφέρει και απτά αποτελέσματα σύντομα».

Η υπουργός Δικαιοσύνης, ερωτηθείσα κατά πόσο τους ανησυχούν ως Υπουργείο τα στοιχεία, που αφορούν στις ανεξιχνίαστες δολοφονίες που έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα και συγκεκριμένα τον υπόκοσμο και τα μειωμένα ποσοστά εξιχνίασης βομβιστικών επιθέσεων, σημείωσε ότι «τα στοιχεία τα επεξεργάζεται η Αστυνομία, υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα και είναι ζητήματα που εξετάζονται σε τακτική βάση και από την Αστυνομία, αλλά ενημερώνεται αναλόγως και το Υπουργείο».

Κληθείσα να αναφερθεί στο περιεχόμενο των μελετών, για τις οποίες έκανε λόγο, η υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «επιτρέψετέ μου να μην επεκταθώ, επειδή ήταν κλειστή συνεδρίαση. Όταν επανέλθουμε και είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν».

Πάντως, σε ερώτηση κατά πόσο διαπιστώθηκε από τη συζήτηση αν υπάρχουν κενά στη διερεύνηση υποθέσεων, η κα. Προκοπίου-Κουκκίδη επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να επεκταθώ με συγκεκριμένους αριθμούς, επειδή δεν ήταν αυτός ο σκοπός της συζήτησης και δεν περιμέναμε μία συνεδρία της Επιτροπής στη Βουλή, για να εξάγουμε συμπεράσματα για τα θέματα που μας αφορούν».

Καταλήγοντας και απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, η υπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πάντα σε συνεννόηση με την Αστυνομία, που είναι υπεύθυνη για το επιχειρησιακό κομμάτι εφαρμογής της πολιτικής της Κυβέρνησης. Έχουν δημοσιευτεί και αναρτηθεί τα πλάνα για το 2024 και περιλαμβάνει και το πλάνο αστυνόμευσης».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, στις δικές του δηλώσεις επεσήμανε πως «έγινε μία πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, με ουσιαστικά τους θεσμούς, που είναι επιφορτισμένοι με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Κατατέθηκαν απόψεις, εισηγήσεις, ανταλλάγησαν επιχειρήματα και θα επαναληφθεί η ίδια συνεδρία, με τους ίδιους προσκεκλημένους, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το απόσταγμα αυτών των συζητήσεων θα οδηγηθεί πίσω στην Επιτροπή Νομικών σε συζητήσεις και μετά στην Ολομέλεια της Βουλής. Έφτασε η ώρα να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα, έναντι του οργανωμένου εγκλήματος. Η εμπειρία που έχει αποκομιστεί όλα αυτά τα χρόνια μας λέει ότι οφείλουμε να εκσυγχρονιστούμε και σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε συστήματα».

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως «το ξέρετε πολύ καλά ότι πλέον το οργανωμένο έγκλημα έχει εμφιλοχωρήσει και στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ, ως επιφορτισμένοι από το νόμο και το Σύνταγμα, Επιτροπή Νομικών, για να παράξουμε ό,τι το καλύτερο για να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο όφελος. Το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο όφελος, είναι να αφήσουμε τα ναρκωτικά έξω και μακριά από τα σχολεία και από τους χώρους που βρίσκονται ή συνευρίσκονται τα παιδιά».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο διαπιστώθηκαν κενά και αδυναμίες από πλευράς Αστυνομίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών σημείωσε πως «δεν θέλω να πω ότι υπάρχουν κενά και αδυναμίες ως προς το έργο της Αστυνομίας, αλλά κενά και αδυναμίες που έχουν όλα τα συστήματα, επειδή το έγκλημα εξελίσσεται, οργανώνεται, εκσυγχρονίζεται, βελτιώνεται και εντάσσεται σε νέα επίπεδα δράσης. Με τον ίδιο τρόπο, οφείλει το κράτος να εκσυγχρονίζεται και να οργανώνεται για να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα».

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας για τη μετανάστευση στη Λάρνακα (pics)
Πάνω από 120 μετανάστες επαναπατρίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα
Αγνοείται από αγκυροβολημένο πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού 25χρονος (pic)
Γυναίκα κινδύνεψε με πνιγμό σε θάλασσα της Γεροσκήπου-Σωτήρια επέμβαση των ναυαγοσωστών
Πρόστιμο 2,800 ευρώ και τρεις μήνες στέρηση άδειας στον Σύρο που παρέσυρε 80χρονη στη Λεμεσό
Για διαδικτυακή απάτη προειδοποιεί Επ. Κεφαλαιαγοράς-Παριστάνουν τους λειτουργούς για να αποσπάσουν χρήματα
Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Ακρούντας
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου
Συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της Ε.Φ. το ΥΠΑΜ-«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα»