Το προφίλ των ομήρων της Χαμάς και οι συνθήκες κράτησής τους

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε συμφωνία για την απελευθέρωση 50 από τους περίπου 240 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους και την κήρυξη τετραήμερης παύσης στις εχθροπραξίες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

Ένοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση. Η πλειοψηφία των ομήρων είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά μεταξύ τους βρίσκονται και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μεταξύ τους βρίσκονται στρατιώτες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, όπως ένα 17χρονο κορίτσι που δεν μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει και τρέφεται μέσω γαστροστομίας.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει μόνο τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει έναν όμηρο, τον στρατιώτη Ορί Μεγκιντίς κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.

Επίσης, ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι ισραηλινοί εντόπισαν τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο. Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Πού κρατούνται

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο, από όπου διευθύνει τις επιχειρήσεις της, ενώ το χρησιμοποιεί για την αποθήκευση όπλων και τη μετακίνηση των μαχητών της. Η Λίφσιτς δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε υπόγειες σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό αράχνης. Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.

Υπό ποιες συνθήκες

Η Λίφσιτς επεσήμανε ότι οι όμηροι ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Πρόσθεσε ότι η ίδια και μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό κίνημα τον Οκτώβριο έδειχνε μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρο να δέχεται φροντίδα από γιατρό για τον τραυματισμό στο χέρι της.

Πηγή: Iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Απειλές Άγκυρας προς Λευκωσία-«Αν χρειαστεί, θα κάνουμε στην Κύπρο ό,τι και στο παρελθόν»
Tρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες σε ρωσική επίθεση στην πόλη Πάβλοχραντ
Έναρξη συζήτησης για την εισήγηση του Μ. Χατζηπαντέλα σχετικά με τον ρόλο των απλών φορολογικών κανόνων
Ποιοι εκτέλεσαν τον Μοσχούρη στο Χαλάνδρι-Το ακριβό συμβόλαιο θανάτου για τον «θαμνάκια» της Greek Mafia
Πέμπτη σύλληψη για την επίθεση κατά πετοσφαιριστών έξω από νυχτερινό κέντρο στην Πάφο
Αγωνία για 15χρονο που απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό
Δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νεανική παραβατικότητα-«Το κράτος να σοβαρευτεί»
Καταζητείται ο Αντώνης Νικολάου για την καταδίωξη στη Λεμεσό-Κατάφερε να ξεφύγει των αστυνομικών
Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του 35χρονου τουρίστα στην Πάφο-Συνεχίζονται οι έρευνες από αέρα και ξηρά
Απορρίπτει συσχέτιση της αποχώρησης από ΕΔΕΚ με την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Σιζόπουλος-«Παράδοση προεδρίας, όχι παραίτηση»