Αναβρασμός για τις περικοπές μισθών σε δεσμοφύλακες-Φωνές και για τις επικείμενες απολύσεις έκτακτων μελών

Οι ξαφνικές περικοπές στους μισθούς περίπου ογδόντα δεσμοφυλάκων, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στο προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών, οι οποίοι από τη μια καταγγέλλουν παράνομες αποκοπές χωρίς προειδοποίηση και από την άλλη, άρχισαν να εξετάζουν τα νομικά τους βήματα, καθώς όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, υπάρχει Νομοθεσία που τους καλύπτει και ότι η εγκύκλιος που επικαλούνται οι αρμόδιοι, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μείωση των μισθών τους.

Οι αντιδράσεις των δεσμοφυλάκων, προήλθαν όταν ενημερώθηκαν από το λογιστήριο του Τμήματος Φυλακών, ότι για τον μήνα Νοέμβριο θα πληρωθούν με μειωμένο μισθό, λόγω της υποβάθμισης της μισθοδοτικής τους κλίμακας, καθώς δεν πέτυχαν σε εξετάσεις, όπως προνοεί η εγκύκλιος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δεσμοφύλακες θα έπρεπε να πετύχουν στις συγκεκριμένες εξετάσεις, έτσι ώστε να έχουν μισθολογική ανέλιξη, αλλιώς θα γίνονταν περικοπές.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, με επιστολή της τον Οκτώβριο προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Λούη Παναγή, ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν είχε γνωστοποιηθεί ουδέποτε στους επηρεαζόμενους δεσμοφύλακες από τη Διεύθυνση Φυλακών, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν καν οι ίδιοι για τις περικοπές που θα είχαν. Πάντως, η Συντεχνία καταγγέλλει ότι η εν λόγω εγκύκλιος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη Νομοθεσία, η οποία εντάσσει όλο το προσωπικό αορίστου χρόνου σε ευρύτερες εναλλάξιμες κατηγορίες συνδιασμένων κλιμάκων, χωρίς προϋποθέσεις για μισθολογική εξέλιξη.

Μάλιστα, η περίπτωση δεσμοφύλακα ο οποίος καλείται να ζήσει με μόνο 330 ευρώ, καθώς του αποκόπηκαν συνολικά 1,170 ευρώ από τον μισθό του, είναι κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους δεσμοφύλακες, οι οποίοι διερωτώνται για τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αυτές τις περικοπές μισθών.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κλάδου Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», Γιώργος Μαλτέζος, ανέφερε ότι, «υπάρχει δεσμοφύλακας, διαζευγμένος και πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ο οποίος λάμβανε μισθό 1,500 ευρώ, ωστόσο του απέκοψαν 1,170 ευρώ, με αποτέλεσμα να λάβει μισθό 330 ευρώ», διερωτώμενος πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει οικονομικά.

O κ. Μαλτέζος, υπέδειξε πως πρόκειται για παράνομες αποκοπές, όπως και η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε, τονίζοντας πως αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον Νόμο του 2016. «Το έκτακτο προσωπικό είναι εναλλάξιμο και δεν πρέπει να παρακάθεται σε εξετάσεις για να παίρνει τις προσαυξήσεις του και να αλλάζει κλίμακα», σημείωσε ο κ. Μαλτέζος.

Πάντως, η Συντεχνία που εκπροσωπεί τους δεσμοφύλακες έχει αποταθεί στον νομικό της σύμβουλο, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ώστε το ζήτημα των περικοπών, να πάρει τη νομική οδό. «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, και τους προειδοποιήσαμε ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό πράγμα», ανέφερε ο κ. Μαλτέζος, καταγγέλλοντας παράλληλα πως χωρίς προειδοποίηση και σχετική ενημέρωση, αποκόπτουν ένα σημαντικό ποσό από τους μισθούς των ήδη χαμηλόμισθων δεσμοφυλάκων. «Εκ πρώτης όψεως, σύμφωνα με τον νομικό μας σύμβουλο, η ενέργεια αυτή είναι παράνομη», ανέφερε ο κ. Μαλτέζος.

370060882_320891930812113_3527741140305728988_n

Επιλύθηκε λέει η Διεύθυνση, διαψεύδει η Ισότητα

Πάντως, μετά τις αντιδράσεις, οι οποίες φαίνεται να άγγιξαν τους αρμοδίους, η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει πως το θέμα επιλύθηκε και πως «οποιεσδήποτε αναφορές είναι αχρείαστες». Παράλληλα, ο αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών, Ιωάννης Καπνουλάς, στην ανακοίνωση του αναφέρει πως «το Τμήμα Φυλακών επικοινώνησε με το Γενικό Λογιστήριο και συμφωνήθηκε όπως τα μέλη υποβάλουν προσωπικό αίτημα ο καθένας έτσι ώστε να τους καταβληθεί προκαταβολικά μισθός, να γίνει επιστροφή των αποκοπών και να ακολουθήσουν μηνιαίες αποκοπές, προστίθεται. Μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν υποβληθεί μόνο 9 αιτήματα μέσω του Τμήματος για επιστροφή των αποκοπών».

Ωστόσο, η Συντεχνία Ισότητα επανήλθε απαντώντας στην Διεύθυνση των Φυλακών, την οποία διέψευσε, ενώ κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει άμεσα «για να σταματήσει αυτή η κραυγαλέα αδικία και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Σε νέα ανακοίνωση της η Συντεχνία, αναφέρει πως «η πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών σχετικά με τις παράνομες και αυθαίρετες αποκοπές στους μισθούς των δεσμοφυλάκων επιχειρεί σκόπιμα να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Παρόλο που το Τμήμα ισχυρίζεται ψευδώς ότι "το πρόβλημα έχει επιλυθεί", η πραγματικότητα είναι ότι οι έκδηλα παράνομες αποκοπές δεν έχουν ανακληθεί, παρά μόνο έγιναν διευθετήσεις για σταδιακή αποκοπή των ποσών από τους επηρεαζόμενους συναδέλφους, μετά από τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων και της Συντεχνίας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιλύθηκε το θέμα για τις αποκοπές μισθών δεσμοφυλάκων υποστηρίζει το Τμήμα Φυλακών

Απολύονται οι έκτακτοι

Την ίδια ώρα, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προβληματίζει τους δεσμοφύλακες, είναι η ενημέρωση που έλαβαν νεαροί έκτακτοι δεσμοφύλακες από τη Διεύθυνση για την απόλυσή τους σε μερικούς μήνες, την ώρα μάλιστα που υπάρχει υποστελέχωση στο Τμήμα Φυλακών.

Κάτι, το οποίο επισημάνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κλάδου Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», ο οποίος διερωτήθηκε πώς γίνεται να προχωρήσουν σε απολύσεις των έκτακτων μελών, την ώρα που το προσωπικό είναι μειωμένο ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες. «Πρόκειται για έκτακτους δεσμοφύλακες, των οποίων λήγει το συμβόλαιο τους, αλλά από την στιγμή που υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης, θα έπρεπε να τους επαναπροσλάβουν, όχι να τους απολύουν. Πρόκειται για δεσμοφύλακες οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν, τους δόθηκαν στολές και ο απαραίτητος εξοπλισμός, και δεν θα πρέπει να απολυθούν από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη προσωπικού».

Όλα αυτά που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στις τάξεις των δεσμοφυλάκων, δημιούργησαν ένα τεταμένο κλίμα, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ’ αυτών να σκέφτονται να παραιτηθούν από τη θέση του δεσμοφύλακα, όπως ανέφερε ο κ. Μαλτέζος, αφού δεν υπάρχουν κίνητρα, αντιθέτως προκύπτουν διάφορα θέματα, τα οποία αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα. Ο κ. Μαλτέζος, για άλλη μια φορά, αναφέρθηκε στους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν οι δεσμοφύλακες, ενώ επανέλαβε πως πρόκειται για μια δύσκολη και ψυχοφθόρα δουλειά, για την οποία θα πρέπει να δίνονται κίνητρα. Όπως υπέδειξε, όλα αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δεσμοφύλακες, θα πρέπει να απασχολήσουν τους αρμόδιους.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 37χρονος για κλοπή καλωδίων και εργαλείων αξίας 140 χιλιάδων ευρώ
Χειροπέδες σε 52χρονο πρώην υπάλληλο ψαραγοράς για κλοπή πέραν των 37 χιλιάδων ευρώ
Πήγαν να ληστέψουν πολυκατάστημα, δεν τα κατάφεραν και επιχείρησαν να φύγουν από την Κύπρο
Αντίδραση Αθήνας για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα-«Παραβιάζεται κατάφωρα η Συμφωνία των Πρεσπών»
Εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών σε βοηθητική οικία στη Λεμεσό-Συνελήφθη 25χρονος
Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου
Έντονη βροχόπτωση στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
Τα ρίχνει στη μητέρα ο πατέρας στη Βραυρώνα-«Δεν ήξερα ότι στη σακούλα υπήρχε νεκρό βρέφος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς
Ν. Παπαδόπουλος: Κάποιοι έχουν προδιαγράψει την ήττα μας, ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος