Ο Δήμος Λευκωσίας, η συνεργασία του Κέντρου με τον ΔΗΣΥ και η σφήνα του ΑΚΕΛ
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 22 Νοεμβρίου 2023
Ενώπιον των συλλογικών οργάνων της ΔΗΠΑ αναμένεται να τεθεί η ιδέα του ΓΓ του ΑΚΕΛ για διεκδίκηση της Δημαρχίας Λευκωσίας από την παράταξη. Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατη συνάντησή τους, ο Στέφανος Στεφάνου ανέπτυξε στον Μάριο Καρογιάν την ιδέα για κοινή υποψηφιότητα των δύο κομμάτων, υπό τον αντιπρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Κλεάνθους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της παράταξης δεν ήταν κατ’ αρχήν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί.
Επί της ουσίας το πρόβλημα δεν είναι πως το κόμμα δεν θα ήθελε να διεκδικήσει τη Δημαρχία των δύο μεγαλύτερων Δήμων της πρωτεύουσας (υπενθυμίζεται ότι προτίθεται να διεκδικήσει τον Δήμο Στροβόλου με τον Χρίστο Τσίγκη), το αντίθετο μάλιστα. Η αντίδραση των στελεχών που διαφωνούν με αυτή την ιδέα σχετίζεται με το γεγονός πως θεωρούν πως όσο πιο ευρεία είναι η συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα συνολικά οφέλη για τη ΔΗΠΑ, σε παγκύπρια βάση. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, πως η συνεργασία με το ΑΚΕΛ θα είναι πιο αποσπασματική και σε Δήμους που θεωρείται πως το ΑΚΕΛ έχει το προβάδισμα, όπως είναι η περίπτωση της Λάρνακας. Συνεπώς, συνεργασία με το ΑΚΕΛ στον μητροπολιτικό Δήμο της Λευκωσίας, με τον έντονα συμβολικό του χαρακτήρα, ενδεχομένως να επηρέαζε σε κάποιο βαθμό τη διαπραγματευτική δύναμη της ΔΗΠΑ στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τον ΔΗΣΥ, για αυτό και πρέπει να μπει στη ζυγαριά. Σημειώνεται, πάντως, ότι ούτε από πλευράς ΔΗΠΑ, ούτε από πλευράς ΔΗΚΟ ή ΕΔΕΚ θεωρείται κλειδωμένη η συνεργασία με τον Συναγερμό στον Δήμο Λευκωσίας, αφού σε κανένα από τα τέσσερα κόμματα δεν επικυρώθηκαν αυτή τη στιγμή αποφάσεις, ενώ ο διάλογος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη δοθεί επίσημα αρνητική απάντηση από τη ΔΗΠΑ στο ΑΚΕΛ αλλά ούτε και υπάρχει επίσημη απόφαση για υποστήριξη του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, παρά την κοινή αντίληψη για την ανάγκη ευρείας συνεργασίας με την Πινδάρου, αναμένεται ότι στα συλλογικά όργανα της παράταξης θα ακουστούν απόψεις και υπέρ του να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνει το κόμμα της Αριστεράς, παρόλο που δεν ήταν δική τους η πρόταση. Σε επικοινωνία του REPORTER με τον Μαρίνο Κλεάνθους, ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ επιβεβαίωσε την πρόταση και το γεγονός πως βρίσκεται στο τραπέζι. «Το θέμα θα συζητηθεί συλλογικά και δεν υπάρχει καμία τελεσίδικη απόφαση», δήλωσε. Απέφυγε, ωστόσο, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πρόθεσή του να κατέλθει.
Το ΑΚΕΛ, πάντως, με βάση τις πληροφορίες, προσανατολίζεται στη μη διεκδίκηση της πρωτεύουσας από δικό του στέλεχος, εάν έχει αυτή την επιλογή. Μάλιστα, στα ονόματα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες συμπεριλαμβάνονταν ακόμα και άτομα προερχόμενα από τις τάξεις του ΔΗΣΥ. Στην ουσία φαίνεται πως το κόμμα της Αριστεράς θέλει να δοκιμάσει τη συνταγή των Προεδρικών Εκλογών και στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να βρει δηλαδή ένα πρόσωπο που να θεωρείται πιο κοινής αποδοχής και δεν θα προέρχεται από τις τάξεις του. Προφανώς αυτό δεν αφορά όλους τους Δήμους, ούτε είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αφού συνεργασίες στο επίπεδο των δημάρχων γίνονταν πάντα. Ωστόσο, τώρα για το ΑΚΕΛ αυτού του είδους οι επιλογές φαίνεται να προσλαμβάνουν μια πιο στρατηγική κατεύθυνση, που σχετίζεται και με την νέα ταυτότητα που πλασάρει επικοινωνιακά το κόμμα.
Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Κλεάνθους ή έχει κι άλλες προτάσεις προς τα κόμματα του Κέντρου, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι θα θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Ανδρέα Κωνσταντίνου, που φαίνεται πως κλειδώνει ως επιλογή του ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά Αντιδημαρχίες ή άλλα ανταλλάγματα που θα τους εξασφαλίζουν κέρδος σε άλλες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ θέλει να διεκδικήσει και την Αντιδημαρχία του Δήμου Λευκωσίας με τον Χρύσανθο Φάκα, ενώ και ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, που θα κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος του Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, θεωρείται, ουσιαστικά, δικός του υποψήφιος. Αν και απομένουν, θεωρητικά, οι Αντιδημαρχίες Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου για τα υπόλοιπα κόμματα, όπως και πολλές άλλες στην υπόλοιπη Κύπρο, ενδεχομένως να ήθελαν να αξιολογήσουν και την πρόταση του ΑΚΕΛ στην ολότητά της, όποιον υποψήφιο δήμαρχο και αν αφορά.
Η περίπτωση Μαρίνου Κλεάνθους θεωρείται, πάντως, λογικό αντίβαρο στον Ανδρέα Κωνσταντίνου, καθώς είναι επίσης νεαρός με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θεωρείται συγκρουσιακός, ενώ είναι πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο από τον δήμαρχο Αγλαντζιάς έξω από τα σύνορα του υφιστάμενου Δήμου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην ΔΗΠΑ γίνονται σκέψεις και για συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, ως ένα αρκετά αναγνωρίσιμο πρόσωπο παγκύπρια. Αυτή η υποψηφιότητα θα μπορούσε να δέσει στο άρμα της και την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, ενώ, όπως όλοι οι πρώην ΔΗΚΟϊκοί και νυν στελέχη της ΔΗΠΑ, συνεχίζει να διατηρεί ερείσματα και φιλίες στη βάση του ΔΗΚΟ (κάτι στο οποίο ποντάρει και ο Χρίστος Τσίγκης στον Στρόβολο) καθώς οι συγκρούσεις ήταν σε επίπεδο ηγεσίας και όχι απλών μελών.
Τόσο στη ΔΗΠΑ, όσο και στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στον διάλογο με τον ΔΗΣΥ άρχισε να προκαλεί εκνευρισμό σε κάποια στελέχη, που ενδεχομένως να προτιμούσαν την προώθηση κομματικών επιλογών. Ακόμη και στις τοπικές επιτροπές του ΔΗΣΥ εκφράζονται διαφωνίες για διάφορες επιλογές στις οποίες φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία στη βάση των δημοσκοπήσεων. Αν και ο ΔΗΣΥ έχει θέσει ως προτεραιότητα να συνεργαστεί μαζί τους, η ηγεσία της παράταξης στην ουσία λειτουργεί ως πυροσβέστης στο εσωτερικό, λόγω των πολλών ενδιαφερομένων και η προσπάθεια της να βρει συμβιβαστικές λύσεις που θα αποτρέψουν τους αντάρτες δεν βοηθά να προχωρήσει ο διάλογος με τα άλλα κόμματα με τον ρυθμό που θα ανέμεναν. Στη βάση αυτών των δεδομένων είναι που ενδεχομένως το ΑΚΕΛ να προσπαθήσει να μπει σφήνα και να επιτύχει συνεργασίες ακόμα και σε Δήμους που θεωρείτο αρκετά βέβαιο πριν από λίγο καιρό πως τα κόμματα του Κέντρου θα συμπορεύονταν με τον ΔΗΣΥ.