Οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης του σπιτιού-Χρήση «φιδιών» και μονωτικές ταινίες

Απότομα και με καθυστέρηση μπήκε ο φετινός χειμώνας. Αν και είναι αβέβαιο κατά πόσον οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν για καιρό χαμηλές, ήδη οι Κύπριοι έχουν ανάψει θερμάνσεις για να ζεσταθούν. Ωστόσο, τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης του σπιτιού τους, αλλά και τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Κεντρικές θερμάνσεις, ηλεκτρικές σόμπες, σόμπες γκαζιού και κλιματιστικά είναι οι γνωστοί τρόποι θέρμανσης ενός χώρου κατά τους χειμερινούς μήνες, όμως σε κάθε περίπτωση το κόστος χρήσης τους είναι αποτρεπτικό. Θα μπορούσαν οι πολίτες να εξοικονομήσουν χρήματα κρατώντας την ίδια ώρα τον χώρο τους ζεστό;

Ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου, μέσα από έρευνες και αναλύσεις έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένας από τους κυριότερους λόγους που οι πολίτες επιβαρύνονται οικονομικά, με αποτέλεσμα να έχουν παραφουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, είναι η άγνοια σημαντικών και απλών τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας. Καταρχάς, στα σημαντικά καταγράφει το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εκμεταλλεύονται τα σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους που δίνονται από την Κυβέρνηση.

Οι δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διανύουμε όμως. δεν επιτρέπουν σε όλους την ενεργειακή αναβάθμιση, ούτε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα σπίτια τους, έτσι αυτό που απομένει είναι η ορθή χρήση των μέσων θέρμανσης που διαθέτουν. Όσο και να ακούγεται παράξενο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η θερμοκρασία του θερμοστάτη στην κεντρική θέρμανση τον χειμώνα θα πρέπει να είναι μεταξύ 19-21 βαθμών. Το ίδιο ισχύει και με το κλιματιστικό.

Επίσης, κατά τον ίδιο, στους φτηνούς τρόπους για να περιοριστεί το κρύο, είναι η χρήση «φιδιών» για την πόρτα και οι μονωτικές ταινίες στα παράθυρα. Με αυτούς τους τρόπους, όπως εξήγησε, το κρύο δεν εισχωρεί από τις χαραμάδες και το σπίτι παραμένει για περισσότερες ώρες ζεστό.

Παράλληλα, ο κος Γεωργίου προτείνει ως απλούς τρόπους θέρμανσης τον φυσικό ήλιο. «Τα παράθυρα του σπιτιού το χειμώνα θα πρέπει να ανοίγουν κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, ένα σπίτι τον χειμώνα έχει θερμοκρασία 14 βαθμούς Κελσίου, με αυτό τον τρόπο μπορεί να ανεβεί στους 16 βαθμούς. Όταν μετά ανάψουμε τη θέρμανση ή τη σόμπα, το σπίτι θα θερμανθεί περισσότερο και πιο γρήγορα».

Ως ένας πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, μπορεί να θεωρείται η χρήση τζακιού με ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας να τοποθετούν στο σπίτι τους. Ωστόσο, ο κος Γεωργίου θεωρεί πως το τζάκι θερμαίνει τους χώρους μόνο τοπικά, αλλά μπορεί να αποτελέσει φτηνότερο μέσο θέρμανσης, εάν αυτός συγκριθεί με το ηλεκτρικό ρεύμα και την χρήση πετρελαίου.

Καυσόξυλα, τιμές και ποινές στους παρανομούντες

Τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται και πληθύνονται οι πολίτες που χρησιμοποιούν τζάκι το χειμώνα. Η αύξηση αυτή οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε αύξηση και αυτών που έχουν στην κατοχή τους καυσόξυλα χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Είναι για αυτό το λόγο, που λειτουργοί του Κλάδου Ελέγχου Εμπορίας Ξυλείας και Δασικών Προϊόντων, προχωρούν σε συχνούς ελέγχους, ώστε να εντοπίσουν τους παρανομούντες, οι οποίοι, είτε εμπορεύονται καυσόξυλα, είτε τα πωλούν παράνομα.

Οι έλεγχοι αυτό το διάστημα εντείνονται μέσα από περιπολίες, ωστόσο είναι πολλές οι περιπτώσεις που πολίτες καταγγέλλουν τους παράνομους πωλητές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργο Κωνσταντίνου, όποιος εντοπίζεται να κατέχει ή διακινεί παράνομα και χωρίς άδεια καυσόξυλα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές. «Πρόσωπο που κριθεί ένοχο, σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές μαζί. Επίσης, οποιοδήποτε πρόσωπο τοποθετεί στην αγορά παράνομα υλοτομημένη ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας διαπράττει ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και με πρόστιμο μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ», εξήγησε ο κος Κωνσταντίνου.

Πάντως το Τμήμα Δασών, διαθέτει Κέντρα πώλησης καυσόξυλων σε εννέα περιοχές. Στον Σταυρό της Ψώκας, στη Γιαλιά, στην Παναγιά, στην Γεροσκήπου, στα Πολεμίδια, στα Πλατάνια, στην Αθαλάσσα, στη Λάρνακα και στη Δεκέλεια. Από τα σημεία αυτά οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τεμαχισμένα ξύλα για το τζάκι στα 80 ευρώ το χωρητικό μέτρο, ενώ οι τιμές για το είδος της Λατζιάς η τιμή είναι στα 100 ευρώ το χωρητικό μέτρο και για την Ακακία στα 60 ευρώ το χωρητικό μέτρο.

Η διαφορά στις τιμές που καθόρισε το Τμήμα Δασών διαφέρουν με αυτές των προσώπων που κατέχουν τις νόμιμες άδειες λόγω του κόστους μεταφοράς του εμπορεύματος προς τον αγοραστή. Οι πολίτες, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, θα πρέπει να προμηθεύεται καυσόξυλα μόνο μέσω τον νόμιμων διαδικασιών. «Με τον τρόπο αυτό συμβάλουν στη μείωση της παράνομης υλοτομίας. Επίσης τους προτρέπουμε να καταγγέλλουν στον πλησιέστερο δασικό ή αστυνομικό σταθμό περιστατικά κατοχής, διακίνησης και εμπορίας ξυλείας και καυσόξυλων για τα οποία υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι παρανομούν».

Δειτε Επισης