Πρωτοβουλία Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη για την απελευθέρωση απαχθέντων από Χαμάς

Πρωτοβουλία μετά από παραίνεση των συγγενών απαχθέντων από τη Χαμάς, είπε ότι ανέλαβε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, για την απελευθέρωσή τους.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, ο κ. Μαυρίδης, ανέφερε ότι ανέλαβε προσωπική πρωτοβουλία, μετά από παραίνεση αντιπροσωπείας των συγγενών απαχθέντων από τη Χαμάς, με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, μια εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η πρόταση που έκανε, σε επαφές με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς αλλά και με Ισραήλ, ήταν να απελευθερωθούν αμέσως όσοι έχει ταυτοποιήσει το Ισραήλ ως ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, και την ίδια μέρα το Ισραήλ να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει την εκστρατεία του κατά της Χαμάς, αλλά εάν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αξιολογηθεί ότι στρατιωτικός διοικητής η πολιτικό προσωπικό λειτούργησε κατά τρόπο που προκάλεσε απώλειες αμάχων κ.λπ. να είναι δυνατό να μπορέσουν να βρεθούν ενώπιον κατηγοριών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι οι συγγενείς των απαχθέντων είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες με πολύ μικρό αριθμό αξιωματούχων, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό έγινε λόγω της στάσης ισορροπίας που ο ίδιος κράτησε τα τελευταία 4,5 χρόνια ως Πρόεδρος της πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο η οποία, όπως είπε, είναι η μοναδική πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν και η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ. Εξήγησε ότι στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν και 14 Κράτη που δεν είναι στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, και η Αίγυπτος.

Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία ήταν προσωπική και δεν έγινε μέσω της πολιτικής του ομάδας στο ΕΚ, της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σημείωσε ακόμη ότι, στην Έκθεση που ψηφίστηκε στην προηγουμένη Ολομέλεια του ΕΚ, υιοθετήθηκε και πρόταση δική του με την οποία καλούνται το Ισραήλ και τα κράτη της περιοχής να υιοθετήσουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Θα πρέπει να διενεργεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενοι ότι δεν θα διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τετ α τετ Προέδρου και Τατάρ στη δεξίωση του Στιούαρτ
Τακτικές περιπολίες στη νεκρή ζώνη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Παραμένει ήρεμη η κατάσταση»
Την ανάγκη περισσότερων επιστροφών μεταναστών θα τονίσει ο ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες
Στην κούρσα για τον Επαρχιακό Οργανισμό Λάρνακας μπαίνει ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους
Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ
Έθεσε νέο όνομα για απεσταλμένο στον ΠτΔ ο Γκουτέρες-Τη Δευτέρα η απάντηση της Λευκωσίας
Υπ. Παιδείας: Ύψιστη προτεραιότητά μας ο τερματισμός της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής
Ιδρύθηκε το Volt με συμπρόεδρο την Ατταλίδου-Τα μέλη του Πολιτικού και Εκτελεστικού Γραφείου
Προέβη σε αυτοψία στον Άγιο Δομέτιο ο ΠτΔ-«Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής»