Πρωτοβουλία Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη για την απελευθέρωση απαχθέντων από Χαμάς

Πρωτοβουλία μετά από παραίνεση των συγγενών απαχθέντων από τη Χαμάς, είπε ότι ανέλαβε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, για την απελευθέρωσή τους.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, ο κ. Μαυρίδης, ανέφερε ότι ανέλαβε προσωπική πρωτοβουλία, μετά από παραίνεση αντιπροσωπείας των συγγενών απαχθέντων από τη Χαμάς, με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, μια εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η πρόταση που έκανε, σε επαφές με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς αλλά και με Ισραήλ, ήταν να απελευθερωθούν αμέσως όσοι έχει ταυτοποιήσει το Ισραήλ ως ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, και την ίδια μέρα το Ισραήλ να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει την εκστρατεία του κατά της Χαμάς, αλλά εάν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αξιολογηθεί ότι στρατιωτικός διοικητής η πολιτικό προσωπικό λειτούργησε κατά τρόπο που προκάλεσε απώλειες αμάχων κ.λπ. να είναι δυνατό να μπορέσουν να βρεθούν ενώπιον κατηγοριών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι οι συγγενείς των απαχθέντων είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες με πολύ μικρό αριθμό αξιωματούχων, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό έγινε λόγω της στάσης ισορροπίας που ο ίδιος κράτησε τα τελευταία 4,5 χρόνια ως Πρόεδρος της πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο η οποία, όπως είπε, είναι η μοναδική πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν και η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ. Εξήγησε ότι στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν και 14 Κράτη που δεν είναι στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, και η Αίγυπτος.

Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία ήταν προσωπική και δεν έγινε μέσω της πολιτικής του ομάδας στο ΕΚ, της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σημείωσε ακόμη ότι, στην Έκθεση που ψηφίστηκε στην προηγουμένη Ολομέλεια του ΕΚ, υιοθετήθηκε και πρόταση δική του με την οποία καλούνται το Ισραήλ και τα κράτη της περιοχής να υιοθετήσουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Θα πρέπει να διενεργεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενοι ότι δεν θα διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο ο Γιαννάκη για την απόρριψη του αιτήματος για αναστολή της δίκης
To τέλος ή σε νέα αχαρτογράφητά νερά η πολύκροτη υπόθεση του Θανάση; Ενώπιον Ανωτάτου τα στρατόπεδα
Έκοψαν για ελάχιστα μόρια μαθητή με ΔΕΠΥ για εισδοχή σε αθλητικό σχολείο-«Ένιωσε προσβολή και απόρριψη»
Στην σέντρα με διαφορετικά... αγωνιστικά πλάνα ΚΟΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης για την βία στα γήπεδα
Ανασκόπησε την πορεία των δράσεων της η Κυβέρνηση-«Ολοκληρώθηκαν 26, άλλοι 33 σε πορεία υλοποίησης»
Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης στην Κάσο-Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Τον χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι επειδή του έκανε παρατήρηση πως κωλυσιεργούσε
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ