Στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Προσφύγων για άσκηση πιέσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία

Ταξίδι στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, για να συναντηθεί με την εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Ιζαμπέλ Σάντος. Στόχος του ταξιδιού είναι η άσκηση πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρία της Επιτροπής την Τρίτη, ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η Επιτροπή συναντήθηκε με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), τους συγγενείς των αγνοουμένων και το Γραφείο Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων ενόψει του ταξιδιού της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Προσφύγων στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Κέττηρος, «θα υπάρξει συνάντηση με την Ιζαμπέλ Σάντος, την αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ και όλες τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ, προκειμένου να ασκήσουμε πιέσεις σε ό,τι αφορά την έκθεση, που ετοιμάζει η κ. Σάντος αλλά και να ασκήσει πιέσεις η ΕΕ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων».

Τα ζητήματα που τίθενται, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, είναι η πρόσβαση της ΔΕΑ σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από το κατοχικό καθεστώς ως στρατιωτικές ζώνες, το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού για να βοηθηθεί η έρευνα για τις μετακινήσεις οστών, καθώς και η κάλυψη του δαπανών στον προϋπολογισμό της ΔΕΑ.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΔΕΑ, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι το κονδύλι αυξήθηκε από €3,2 εκατ. σε €4 εκατ. Αυτό το ζήτημα, όπως είπε, μπορεί να επιλυθεί με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και από άλλες χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. «Ήδη η Ελβετία έχει ανακοινώσει την παραχώρηση δωρεάς €2 εκατ. μέσα σε 4 χρόνια», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσωρινή διακοπή συγκεκριμένων σχολικών δρομολογίων με λεωφορεία
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Συγκέντρωση και πορεία συντεχνίας Ισότητα για χαμηλόμισθους
Αραιή σκόνη και βροχές τις επόμενες ημέρες-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το μέλλον των παιδιών πρέπει να είναι φάρος για συνεργασία και όχι πεδίο αντιπαράθεσης
Χτύπησαν κόκκινο τα ντεσιμπέλ σε Λεμεσό και Πάφο-Καταγγέλλουν τους Δήμους οι επιχειρήσεις
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 600,000 ευρώ
Καθηλώνονται πάνω από 500 λεωφορεία-Επηρεάζονται μαθητικές διαδρομές σε όλη την Κύπρο