Έκτακτο Υπουργικό στο Ισραήλ για να εγκρίνει την συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς

Συνέρχεται εκτάκτως στις οκτώ το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ προκειμένου να εγκρίνει την συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε σήμερα (21/11) ότι ο Νετανιάχου θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο στις οκτώ το βράδυ, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επικεντρωθούν στην έγκριση της συμφωνίας ομήρων.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε νωρότερα σχετικά με το θέμα των ομήρων ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (...) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ συμφώνησε να απέχει για έξι ώρες σε κάθε μία από τις ημέρες της εκεχειρίας από την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, όπως δήλωσε πηγή στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Σύμφωνα με την πηγή, πρόκειται για απαίτηση της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ αρνούνταν μέχρι πρότινος.

Μέσα στην ημέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Κατάρ

Στα «πρόθυρα ολοκλήρωσης» βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση όσων εξελίσσονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πλησιάζουμε στο σημείο να ανακοινώσουμε κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως οι λεπτομέρειες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις επί μέρους συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των μερών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κατάρ αναμένεται να δημοσιεύσει το περίγραμμα της διαφαινόμενης συμφωνίας αργότερα σήμερα. Παράλληλα, πηγές από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσαν στο Γαλλικόι Πρακτορείο ότι οι δύο οργανώσεις έχουν συμφωνήσει με τους όρους που έχουν προταθεί.

Με συγγενείς απαχθέντων συναντήθηκε ο Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ρόλο για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως έπαιξε, σύμφωνα με τη Haaretz, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες το βράδυ για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες με μια μεγάλη ομάδα εκπροσώπων των οικογενειών των απαχθέντων - μια κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας αλλαγής στην εν εξελίξει τραγωδία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι ελπίζει τα μέρη να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σύντομα. Νωρίς το πρωί, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε στο Reuters ότι «πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», προσθέτοντας ότι έδωσε την απάντησή του για το θέμα αυτό στο Κατάρ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Δασμούς 20% στην ΕΕ αποφάσισε ο Τραμπ, 25% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο
Κι όμως, υπάρχει μια βιομηχανία που βλέπει θετικά τους δασμούς Τραμπ
Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει τα περί αποχώρησης Μασκ από την κυβέρνηση Τραμπ-«Σκουπίδι το δημοσίευμα του Politico»
Συνταξιούχος χάρισε σπίτι αξίας 776.000 ευρώ σε μια σερβιτόρα-Τώρα η οικογένειά του αντιστέκεται
Αντιστροφή μέτρηση για τους δασμούς του Τραμπ-Στο στόχαστρο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και η φαρμακοβιομηχανία
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον απόηχο του φονικού σεισμού της Μιανμάρ
Η ρώσικη ρουλέτα Πούτιν-Ζελένσκι με Τραμπ και η παρόμοια τακτική που υιοθετούν
Ο Τραμπ ενημέρωσε τον στενό του κύκλο και το υπουργικό ότι ο Μασκ αποχωρεί από την κυβέρνηση
Στο Παρίσι ο Φιντάν-Συζητά ευρωτουρκικά και θέματα ασφάλειας της Ευρώπης
Σάλος στην Τουρκία μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ ελέω... Ιμάμογλου-Αρχίζει αυτεπάγγελτη έρευνα η Εισαγγελία