Υπ. Δικαιοσύνης: Ρύθμιση κράτησης ανηλίκων σε Φυλακές, μετά το 2024 ειδικός χώρος κράτησης

Τροποποίηση της νομοθεσίας με σκοπό τη δυνατότητα κράτησης ανήλικων παραβατών σε χώρους εντός των φυλακών, προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπως ανέφερε σήμερα στη Βουλή η αρμόδια Υπουργός, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου στην Επιτροπή Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η Υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι εντός του 2024 να ανοίξουν οι προσφορές και να κατακυρωθεί η εκπόνηση του έργου για δημιουργία χώρου κράτησης ανηλίκων.

Όπως εξήγησε η κ. Προκοπίου, με την τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία έχει ήδη προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο ζητά να επεκταθεί το όριο εφαρμογής του νόμου μέχρι να δημιουργηθεί ο ειδικός χώρος κράτησης ανηλίκων, ώστε να μπορούν οι ανήλικοι να φιλοξενούνται σε διαμορφωμένο χώρο εντός των φυλακών.

Κατά τη συνεδρίαση, βουλευτές από όλες σχεδόν τις κοινοβουλευτικές ομάδες υπέβαλαν στην Υπουργό ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας για πλήρωση των προδιαγραφών που προβλέπει η νομοθεσία για ανήλικους παραβάτες, τόσο ως προς τη δημιουργία του ειδικού χώρου κράτησης, όσο και ως προς τον ορισμό επιμελητών, αρμόδιων για την κράτηση ανηλίκων.

Οι κανονισμοί που αφορούν στον χώρο κράτησης ανηλίκων, οι οποίοι εκκρεμούσαν, έχουν ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε η κ. Προκοπίου, και, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι παρεμβάσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Η κ. Προκοπίου επιβεβαίωσε ότι τόσο για το Υπουργείο, όσο και για τη Νομική Υπηρεσία το ζήτημα συνιστά προτεραιότητα.

Αφού ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος των κανονισμών, θα περάσουν από Υπουργικό Συμβούλιο και Βουλή, για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία των προσφορών. Η Υπουργός επεσήμανε ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα ώστε μέσα στο 2024 να ανοίξουν οι προσφορές και να κατακυρωθεί το έργο δημιουργίας χώρου κράτησης ανηλίκων.

Όσον αφορά τους επιμελητές ανηλίκων, η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι οι προσφορές κλείνουν τον Δεκέμβριο. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η κατακύρωση της προσφοράς και η υλοποίηση του μέτρου.

Μετά τη συνεδρίαση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται να θεωρηθεί αδυναμία του συστήματος η επέκταση της δυνατότητας των φυλακών, εάν και εφόσον χρειαστεί, να φιλοξενηθούν ανήλικοι παραβάτες σε φυλακές ενηλίκων, η Υπουργός σημείωσε ότι έχει πει και ενστερνίζεται την άποψη ότι δεν ενδείκνυται η συνύπαρξη ανήλικων με ενήλικες.

Εξήγησε ότι «σε περίπτωση που θα υπάρξει κάποιος ανήλικος που θα πρέπει να κρατηθεί σε χώρο φυλακών, θα κάνουμε τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε οι ανήλικοι να μην έρθουν σε επαφή με ενήλικες». Υπενθύμισε, δε, ότι πέραν από τον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, φυλακές μπορούμε να κηρυχθούν και κρατητήρια, «όπου θα μπορούσαν ίσως να κρατηθούν υπό συγκεκριμένες περιστάσεις κάποιοι ανήλικοι παραβάτες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξαφανίστηκε από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 35χρονος (pic)
Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Λεμεσό-Κάηκαν 15 εκτάρια γης
Ώρες αγωνίας για 17χρονο που εξαφανίστηκε εδώ και τρεις μέρες από τον χώρο διαμονής του στη Λεμεσό
Mε ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα τα οκτώ παιδιά από το ατύχημα-Στο Νοσοκομείο 26 πρόσωπα
Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο
Οκτώ παιδιά ασθένησαν από πισίνα ξενοδοχείου στην Πάφο-Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο
Στις φλόγες κινητή μονάδα πυρόσβεσης, δεν έπαιρνε μπρος-Πρόλαβαν να εγκαταλείψουν οι χειριστές
Τον έπιασαν την ώρα που πήγε να διαρρήξει υποσταθμό της ΑΗΚ-Επιτέθηκε σε αστυνομικό και συνελήφθη
BINTEO: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Λεμεσό, πνέουν άνεμοι στην περιοχή-Στη μάχη τέσσερα εναέρια μέσα
Ψάχνει τα ίχνη 57χρονου για σοβαρά αδικήματα στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)