Επιστολή Στεφάνου σε ΠτΔ, ζητά συνάντηση για τη δημόσια υγεία-Έντονη ανησυχία ΑΚΕΛ

Τη διευθέτηση συνάντησης με θέμα τη δημόσια υγεία και το ΓεΣΥ, ζητά, με σημερινή του επιστολή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στην επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εκφράζει την έντονη ανησυχία του κόμματος για τις εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, ζητώντας τον καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδιασμού για προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και την άμεση παρέμβαση του ΠτΔ έτσι ώστε Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, αναβάθμισης και ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και καταθέτει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει την όποια προσπάθεια για ισότητα στην πρόσβαση σε ψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες, παραθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Με την επιστολή αυτή θέλω να εκφράσω την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Από τη μια, επενδυτικά ταμεία παρεμβαίνουν επιθετικά αγοράζοντας νοσηλευτήρια, εργαστήρια και απεικονιστικά κέντρα καθορίζοντας σταδιακά τον χάρτη και την πολιτική στη δημόσια υγεία. Από την άλλη, διάφορες αποφάσεις που λαμβάνονται από τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ συσσωρεύουν προβλήματα που απειλούν ευθέως την προοπτική επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων», αναφέρει, στην επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου.

Ενόψει αυτών των αρνητικών εξελίξεων, συνεχίζει, είναι αδήριτη ανάγκη Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας αμέσως να καταρτίσουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πολιτική για προστασία της δημόσιας υγείας και για διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

«Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι χρειάζεται η δική σας άμεση πολιτική παρέμβαση έτσι ώστε το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, αναβάθμισης και ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αν ο στόχος της Κυβέρνησης εξακολουθεί να παραμένει η ισότιμη, καθολική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους δικαιούχους τότε πρέπει να ενεργήσει χωρίς άλλη χρονοτριβή», προσθέτει.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ εισηγείται την παράταση της περιόδου οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τουλάχιστον για όσο καιρό κράτησε η πανδημία, τον καταρτισμό κεντρικού σχεδιασμού (capacity planning) βάσει του οποίου να αναπτύσσεται ο τομέας υγείας.

Επιπρόσθετα, σημειώνει, ο ΟΚΥπΥ οφείλει να καταθέσει τον οδικό χάρτη του στρατηγικού του σχεδιασμού στη Βουλή, για να υπάρξει διαφάνεια και συζήτηση.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ εισηγείται τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων μέσω συμφωνημένων δομών στη βάση του κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξη των υπηρεσιών, την αύξηση του Προϋπολογισμού για κρίσιμους τομείς, για παράδειγμα όπως ο τομέας της Ψυχικής Υγείας.

Σε σχέση με τον ΟΚΥπΥ, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι η Κυβέρνηση οφείλει κατά προτεραιότητα να ενεργήσει για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας των επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων με τον ΟΚΥπΥ, τη συνολική βελτίωση της θέσης των επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων στον χώρο, από επιστημονική και επαγγελματική άποψη, τον τερματισμό της απαράδεκτης πρακτικής εργοδότησης συνταξιούχων επαγγελματιών υγείας και της αγοράς υπηρεσιών, την λήψη διορθωτικών μέτρων στο μοντέλο λειτουργίας του ΟΚΥπΥ, την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για διόρθωση των στρεβλώσεων.

«Η αρχή μπορεί να γίνει με την αλλαγή της σύνθεσης του ΔΣ του ΟΚΥπΥ και την ενίσχυση των προσόντων των μελών του. Κύριε Πρόεδρε, η υπεράσπιση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, η προσπάθεια για διορθώσεις και βελτιώσεις και η απαίτηση για στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι ζητήματα μείζονος σημασίας και βρίσκονται στις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ», προσθέτει.

Εννοείται, συνεχίσει ο κ. Στεφάνου, «ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια κινείται στο σωστό πλαίσιο, δηλαδή για ισότητα στην πρόσβαση σε ψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες».

«Αυτό όμως προϋποθέτει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να ενεργήσει αμέσως, έτσι ώστε να προλάβει εξελίξεις που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και, κατ’ επέκταση, τη συντριπτική πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας», σημειώνει.

Επιβάλλεται, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, ο συντονισμός μεταξύ αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών, καθώς και η διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίηση πολιτικών που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τη δημόσια υγεία.

«Σχετικά μ’ αυτό, σημειώνω τις δηλώσεις της Υπουργού Υγείας κ. Κανάρη, με τις οποίες παρέπεμψε στον Υπουργό Οικονομικών για τις δαπάνες στον τομέα της υγείας. Για τη συζήτηση του θέματος της δημόσιας υγείας και του ΓΕΣΥ, θα παρακαλούσα όπως διευθετηθεί συνάντηση του ΑΚΕΛ μαζί σας», καταλήγει ο κ. Στεφάνου, στην επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα