Κανονισμούς ασφάλειας σε υψηλού κινδύνου μονάδες ενέκρινε το Υπουργικό

Τους Κανονισμούς που ετοίμασε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την αύξηση των υποχρεώσεων και των μέτρων ασφαλείας σε χώρους εργασίας που υπάρχουν χημικές ουσίες σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του 75% των οριακών ποσοτήτων που καθορίζονται στους υφιστάμενους Κανονισμούς, σε χώρους εργασίας που εφάπτονται σε μονάδες SEVESO και σε χώρους εργασίας εντός του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, ενέκρινε την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με βάση τους προτεινόμενους Κανονισμούς οι εργοδότες των εν λόγω χώρων θα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.

Το πιο πάνω, σημείωσε, αφορά υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν τον Ιούλιο 2023 με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

Επιπλέον, συνέχισε, στα πλαίσια πρόληψης των κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιών σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, η Κυβέρνηση προχωρά σε εφαρμογή μέτρων.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι διεξάχθηκαν έλεγχοι και επιθεωρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, σε όλες τις αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων υψηλού κινδύνου.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023, σημείωσε, κι αναλόγως και όπου απαιτείται θα γίνεται τροποποίηση των Αδειών Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι θεσμοθετήθηκε ομάδα ειδικών, η οποία θα συντονίζεται από τον Αρχιεπιθεωρητή του Τμήματος Περιβάλλοντος και στην οποία θα συμμετέχουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες Υπηρεσίες. Η ομάδα ειδικών, διευκρίνισε, έχει αναλάβει την αξιολόγηση των Βιομηχανικών Ζωνών Βαριάς Οχληρίας Α’ ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον προκύπτουν θέματα αυξημένου κινδύνου από την χωροταξική ασυμβατότητα των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Άλλο μέτρο, συνέχισε, είναι η δημιουργία Ειδικού Τομέα Ελέγχων Περιβαλλοντικών Ελέγχων στο Τμήμα Περιβάλλοντος με αποκλειστική ευθύνη τους περιβαλλοντικούς ελέγχους/επιθεωρήσεις σε ψηλού κινδύνου μονάδες - η υλοποίηση του τομέα αυτού αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Τοπικές Αρχές κι ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές Τσερίου, Ιδαλίου, Γερίου, Καλαβασού και Ύψωνα, υπό την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κατά τις οποίες επεξηγήθηκε με λεπτομέρεια το πλάνο δράσης της Κυβέρνησης και ζητήθηκε η συνεργασία τους».

Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε επίσης, όπως προσληφθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Επιθεωρητής, με αγορά Υπηρεσιών, για παρακολούθηση των βιομηχανικών Ζωνών Ιδαλίου, Τσερίου και Γερίου. Παρόμοιο μοντέλο συζητείται και για τις Βιομηχανικές Ζώνες Ύψωνα και Καλαβασού και αναμένεται αυτό να συμφωνηθεί πριν το τέλος 2023.

Ανέφερε ότι έχει γίνει ήδη κατακύρωση για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία διαχειριστικής ομάδας για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού που θα ασχολείται με επιχειρησιακά και λειτουργικά θέματα, πρωτίστως θέματα υγείας και ασφάλειας (health and safety), περιβάλλοντος και ασφάλειας του χώρου (security), με φυσική παρουσία στο ίδιο το Ενεργειακό Κέντρο.

Δειτε Επισης

Τετ α τετ Προέδρου και Τατάρ στη δεξίωση του Στιούαρτ
Τακτικές περιπολίες στη νεκρή ζώνη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Παραμένει ήρεμη η κατάσταση»
Την ανάγκη περισσότερων επιστροφών μεταναστών θα τονίσει ο ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες
Στην κούρσα για τον Επαρχιακό Οργανισμό Λάρνακας μπαίνει ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους
Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ
Έθεσε νέο όνομα για απεσταλμένο στον ΠτΔ ο Γκουτέρες-Τη Δευτέρα η απάντηση της Λευκωσίας
Υπ. Παιδείας: Ύψιστη προτεραιότητά μας ο τερματισμός της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής
Ιδρύθηκε το Volt με συμπρόεδρο την Ατταλίδου-Τα μέλη του Πολιτικού και Εκτελεστικού Γραφείου
Προέβη σε αυτοψία στον Άγιο Δομέτιο ο ΠτΔ-«Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής»