Αναγνωρίζουν κενά στη Νομοθεσία, δεν σκέφτονται αλλαγές για το ωράριο των καταστημάτων

Χωρίς να βγει άσπρος καπνός ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, με τις απόψεις να διίστανται. Μετά και από τις αναφορές του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την αλλαγή του ωραρίου των καταστημάτων και ότι δεν υπάρχει πρόθεση για διαφοροποίησή του, οι βουλευτές έθεσαν ενώπιον των αρμόδιων σειρά ερωτημάτων, ως προς τη νομική πτυχή της αυθαίρετης λειτουργίας των καταστημάτων.

Όπως υποδείχθηκε ωστόσο από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, το ζήτημα του ωραρίου πρέπει να ρυθμιστεί με Νόμο, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των ημερών που είναι αργίες.

Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας, δια στόματος του Γενικού Διευθυντή του, Ανδρέα Ζαχαριάδη, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου και δη της Κυβέρνησης το ωράριο. «Γι΄ αυτό και η υφιστάμενη κατάσταση παραμένει σε ισχύ. Όσο αφορά το νομικό κενό, αυτό φαίνεται να υπάρχει και είναι κάτι που θα καλύψει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση», εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης.

Στο μεταξύ, οι λιανέμποροι επεσήμαναν ότι την τελευταία δεκαετία η Κυριακή έχει εδραιωθεί στην αγορά, έχει αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, ενώ αποτελεί τη δεύτερη πιο εμπορική μέρα της εβδομάδας, μετά το Σάββατο. Με την ανάπτυξη της αγοράς τα τελευταία χρόνια, ανέφερε εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, ο κ. Χατζηαδάμου, «οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαφοροποίηση λειτουργίας των καταστημάτων θα επιφέρει συνέπειες κόστους, σε αντιστοιχία με το ηλεκτρονικό εμπόριο που κυριαρχεί και ιδιαίτερα με τα προβλήματα που υπάρχουν με τα καταστήματα της πράσινης γραμμής. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, για να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΟΕΒ μέσω του κ. Πολυβίου, ανέφερε ότι τα ωράρια καταστημάτων δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά αφορούν και τους καταναλωτές, οι οποίοι φαίνεται να αγκάλιασαν αυτό τον τρόπο λειτουργίας. «Όσο αφορά τους εργαζόμενους, δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας με την ελευθεροποίηση του ωραρίου. Επίσης, η αξιοπιστία στη χώρα μας προσέλκυσε επενδύσεις, όπου εφαρμόζεται ένα ωράριο την τελευταία δεκαετία και η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη αναλογία καταστημάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της».

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ του ΚΕΒΕ, «έχει περισσότερη αποτελεσματικότητα. Με την ελευθεροποίηση του ωραρίου, απελευθερώθηκε και ο ανταγωνισμός. Η συνεισφορά του λιανικού εμπορίου στην ανάπτυξη, είναι η δεύτερη μετά τον τουρισμό. Έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με αυτό το ωράριο και σήμερα η Κυριακή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μέρα σε τζίρο και υπάρχει πλήρης εξυπηρέτηση. Ακόμη, πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών κατά 13.8% και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε σκέψη για επαναφορά ή να προσαρμόζουμε τις συνήθειες του καταναλωτή στο ωράριο των επιχειρηματιών, θα είναι τροχοπέδη προς την ανάπτυξη».

Βράζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγούνται προς λουκέτο

Από την άλλη, σε δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία τη μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών να σπεύδει σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα και οι μικρές επιχειρήσεις να παραμένουν στο περιθώριο αδρανείς και να οδηγούνται προς λουκέτο.

Φανερά προβληματισμένος ο εκπρόσωπος των Καταστηματαρχών Εμπορικού Κέντρου Λευκωσίας, Αντώνης Κουππαρής, δήλωσε ότι, «στην περιοχή μου είδα μικρές επιχειρήσεις να διαλύονται. Βλέπουμε μικρές επιχειρήσεις να υποφέρουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η προσωπική τους ζωή. Η Κυριακή που είναι μέρα της οικογένειας, μας την κατέστρεψαν. Καταστράφηκε το ανθρώπινο πνεύμα και διαλύθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις μας».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ξιναρής από πλευράς του Συνδέσμου Περιπτεριούχων, δήλωσε ότι έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. «Για αρκετούς, το ωράριο καταστημάτων θεωρήθηκε ότι έληξε το 2015 ή για κάποιους άλλους θεωρήθηκε ότι τσιμεντώθηκε με την απόφαση του Ανώτατου. Για εμάς το ωράριο, δεν σταμάτησε να μας απασχολεί ούτε ένα λεπτό. Για τριάμισι χρόνια επιμέναμε μέχρις ότου η βουλή συγκατατέθηκε για να δώσει τα διατάγματα πίσω στην υπουργό. Έχει δημιουργηθεί στην αγορά ένα αλαλούμ και έγινε ζούγκλα. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία. Ζητάμε εδώ και τώρα το υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία του 2016 με τη λειτουργία ωραρίου καταστημάτων. Εφόσον δεν βγήκε άλλο διάταγμα, οφείλουμε να το εφαρμόσουμε. Πρέπει να καταρτιστεί ένας πίνακας με τα επαγγέλματα. Να καταρτιστεί η κατηγορία και τι θα πωλάει η κάθε κατηγορία. Τα φαρμακεία έγιναν περίπτερα, οι βενζίνες έγιναν περίπτερα, υλικά οικοδομής έγιναν περίπτερα. Εάν θέλουμε αυτό το καθεστώς, ας συνεχίσουμε».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Καταστηματαρχών Λεμεσού, κ. Δημητρίου, είπε ότι δεν είναι θέμα επιχειρημάτων αλλά πολιτικής απόφασης. «Αν οραματιζόμαστε να υπάρχουν μόνο υπεραγορές και εμπορικά κέντρα, κάτι που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια, τότε η μικρομεσαία τάξη βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αφανισμό. Αν θέλετε να υπάρχει μικρομεσαία τάξη καταστηματαρχών, πρέπει να φέρουμε πίσω την αργία της Κυριακής, για να σταματήσει αυτό το πάρτι από τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ενώ, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Κώστας Ιωάννου, είπε ότι, «το ωράριο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, είναι κατεξοχήν θέμα οικονομίας με κοινωνικές προεκτάσεις, η ρύθμιση του οποίου άπτεται της φιλοσοφίας της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που η εκάστοτε Κυβέρνηση, επιλέγει να ακολουθήσει. Από τη στιγμή που η πολιτεία αποφασίζει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική, στην προκειμένη περίπτωση την υπάρχουσα φιλελευθεροποίηση του ωραρίου, οφείλει, κατά την άποψή μας, να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παράθυρα και ευκαριίες εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ότι θα εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι και θα επιβάλλονται ανάλογες ποινές σε όσους διαπιστωμένα παρανομούν».

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι «το ελάχιστον που μπορεί να κάνει η εκτελεστική εξουσία είναι να λάβει κάποιες αποφάσεις». Διερωτήθηκε μάλιστα, «ποια είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα και δεύτερο, εάν σήμερα υπάρχει νομικό κενό τι ισχύει; Δηλαδή εφαρμόζεται ένα ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς να υπάρχει διάταγμα και νομική βάση;».

Ενώ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι, «υπάρχει θέμα και πολιτικής και φιλοσοφικής διαφοράς. Ο καθένας εξέφρασε τη δική του θέση εκπροσωπώντας κάποια πλευρά, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθούν οι πλευρές, σε συνδυασμό με το νομικό κενό. Από τη μια οι μεγάλοι είδαν να αυξάνονται τα κέρδη τους, από την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σβήνουν σιγά-σιγά και από την άλλη οι εργαζόμενοι που εργάζονται επί εικοσιτρέαωρης βάσεως».

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού σε Στρατηγικό Σχέδιο για αναβάθμιση ανώτερης εκπαίδευσης-«Σκοπός η αναβάθμιση»
Τραβά το σκοινί η ΟΕΛΜΕΚ και επιτίθεται ξανά σε ΥΠΑΝ-Νέες απειλές για κλιμάκωση
Από 100 ευρώ λαμβάνουν εθνοφρουροί και μητέρες-Πότε καταβάλλεται το χριστουγεννιάτικο δώρο
Επιπλέον στήριξη στους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων-Αυξήθηκε το ποσό και για τους συνταξιούχους
Πλημμύρισαν τάξεις σε Γυμνάσιο της Λάρνακας λόγω των βροχοπτώσεων
Επανεκκίνηση για τον κλάδο σκυροδέμματος-«Σχεδόν το 100% των οργανωμένων εταιρειών έχουν υπογράψει τη σύμβαση»
Πράσινο Υπουργικού για αντικατάσταση ή επιδιόρθωση θερμοσιφώνων των κατοίκων στα κατεχόμενα
Πέντε ρίχτερ με εστιακό βάθος 32 χιλιόμετρα ο σεισμός που ταρακούνησε την Κύπρο
Κουνάει το δάκτυλο στην Παναγιώτου η Ε.Σ.Κ-«Είναι καταδικαστέο, δυσχεραίνει την πρόσβαση των δημοσιογράφων»
Αισθητός σεισμός στην Κύπρο-Πρώτη αναφορά για 4,9 Ρίχτερ