«The elephant in the room»: Τα Cyprus Confidential, η διαχείριση και η τάτσα της Κύπρου

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα Cyprus Confidential αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης του τρίτου επεισοδίου του εβδομαδιαίου Podcast «The elephant in the room». Ανδρέας Χατζηκυριάκος και Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέλυσαν το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων από διάφορες οπτικές γωνίες, καταθέτοντας απόψεις αλλά και ερωτήματα για τα πρόσφατα δημοσιεύματα και συζήτησαν την εικόνα της Κύπρου ευρύτερα.

Εισαγωγικά, ο κ. Χατζηκυριάκος σχολίασε το γεγονός πως η γενική αντίδραση ήταν πως δεν είδαμε κάτι καινούριο, γεγονός που γεννά ερωτήματα, όπως αν έχουμε εθιστεί σε τέτοιου είδους αποκαλύψεις ή αν η Κύπρος βρίσκεται στο στόχαστρο. Από πλευράς του και ο κ. Πετρίδης συμφώνησε πως δεν προέκυψαν νέες αποκαλύψεις ή σκάνδαλα, θέτοντας ως αστερίσκο την περίπτωση πιθανής παραβίασης κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε ότι ενδεχομένως, αν υπήρχε οτιδήποτε το τόσο επιλήψιμο, θα υπήρχε και με κάποιο τρόπο αντίδραση από πλευράς ΕΕ, ενώ εκτενής αναφορά έγινε στο πώς αναπτύχθηκε το χρηματοοικονομικό μοντέλο της Κύπρου, τους σημαντικούς σταθμούς του μέσα στον χρόνο και πώς έχει μετεξελιχθεί σήμερα, κυρίως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Διατυπώθηκε, ταυτόχρονα, η θέση πως την τάτσα την είχαμε κυρίως στο παρελθόν και δεν προέκυψε τώρα που, αντιθέτως, έχουν μεσολαβήσει πολλές προσπάθειες και επήλθαν αλλαγές.

Ανδρέας Χατζηκυριάκος και Κωνσταντίνος Πετρίδης σχολίασαν και τη διαχείριση που έγινε από πλευράς Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόταν κυρίως στην κυπριακή κοινή γνώμη όταν προανάγγελλε έρευνες και κάθοδο ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ επί της ουσίας τα πρόσωπα αυτά δεν θα έχουν κάποια ιδιαίτερη εξουσία και αναμένεται πως οι διαδικασίες θα κινηθούν όπως συνήθως. Ωστόσο, θεωρείται ότι οι σχεδιασμοί για μια καλύτερη εποπτική διαδικασία είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Μπορείτε να ακούσετε το Podcast στο Spotify

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Η ΕΕ βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην πατρίδα μας
Πανηγυρικές εκδηλώσεις Βουλής την Παρασκευή για την επέτειο ένταξης στην ΕΕ
Καταδικάζουν την στάση Τατάρ για το Κυπριακό συντεχνίες στα κατεχόμενα-«Δεν εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα»
Νέα συνάντηση Τατάρ-Ολγκίν την ερχόμενη Δευτέρα
Φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε από τη Λάρνακα για τη Γάζα το πλοίο Sagamore
Με καταγγελίες για αντιδημοκρατικές διαδικασίες παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου
Ενοχλημένος ο Πρόεδρος για την στάση του Τατάρ-«Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει»
Βάλλει κατά του ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ για το περιστατικό στη Δρομολαξιά-«Όταν αφορούν δικούς μας γίνονται έπεα πτερόεντα»
Προκλήσεις και κρίσεις στην Ευρώπη-«Η πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλά»
Ένας μήνας για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου-Πυρετώδεις προετοιμασίες και το βάρος στην ενημέρωση