«The elephant in the room»: Τα Cyprus Confidential, η διαχείριση και η τάτσα της Κύπρου

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα Cyprus Confidential αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης του τρίτου επεισοδίου του εβδομαδιαίου Podcast «The elephant in the room». Ανδρέας Χατζηκυριάκος και Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέλυσαν το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων από διάφορες οπτικές γωνίες, καταθέτοντας απόψεις αλλά και ερωτήματα για τα πρόσφατα δημοσιεύματα και συζήτησαν την εικόνα της Κύπρου ευρύτερα.

Εισαγωγικά, ο κ. Χατζηκυριάκος σχολίασε το γεγονός πως η γενική αντίδραση ήταν πως δεν είδαμε κάτι καινούριο, γεγονός που γεννά ερωτήματα, όπως αν έχουμε εθιστεί σε τέτοιου είδους αποκαλύψεις ή αν η Κύπρος βρίσκεται στο στόχαστρο. Από πλευράς του και ο κ. Πετρίδης συμφώνησε πως δεν προέκυψαν νέες αποκαλύψεις ή σκάνδαλα, θέτοντας ως αστερίσκο την περίπτωση πιθανής παραβίασης κυρώσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε ότι ενδεχομένως, αν υπήρχε οτιδήποτε το τόσο επιλήψιμο, θα υπήρχε και με κάποιο τρόπο αντίδραση από πλευράς ΕΕ, ενώ εκτενής αναφορά έγινε στο πώς αναπτύχθηκε το χρηματοοικονομικό μοντέλο της Κύπρου, τους σημαντικούς σταθμούς του μέσα στον χρόνο και πώς έχει μετεξελιχθεί σήμερα, κυρίως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Διατυπώθηκε, ταυτόχρονα, η θέση πως την τάτσα την είχαμε κυρίως στο παρελθόν και δεν προέκυψε τώρα που, αντιθέτως, έχουν μεσολαβήσει πολλές προσπάθειες και επήλθαν αλλαγές.

Ανδρέας Χατζηκυριάκος και Κωνσταντίνος Πετρίδης σχολίασαν και τη διαχείριση που έγινε από πλευράς Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόταν κυρίως στην κυπριακή κοινή γνώμη όταν προανάγγελλε έρευνες και κάθοδο ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ επί της ουσίας τα πρόσωπα αυτά δεν θα έχουν κάποια ιδιαίτερη εξουσία και αναμένεται πως οι διαδικασίες θα κινηθούν όπως συνήθως. Ωστόσο, θεωρείται ότι οι σχεδιασμοί για μια καλύτερη εποπτική διαδικασία είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Μπορείτε να ακούσετε το Podcast στο Spotify

Δειτε Επισης

Η εξομολόγηση 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα-«Αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως άνδρα, ανάμεσα σε άνδρες»
Έδωσε προκαταβολή δέκα χιλιάδες για να αγοράσει διαμέρισμα και τον ξεγέλασαν
Ετοίμαζαν ναρκωτικά στη Νιγηρία για την Κύπρο-Tα έραψαν σε παντελόνια τζιν
Μητέρα ξυλοκόπησε άγρια τον εξάχρονο γιο της γιατί έβγαλε τη ζώνη στο κάθισμά του
Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ