Σχεδόν διπλάσια η συνεισφορά της ΚΔ στο UNDP για στήριξη ΔΕΑ και εντατικοποίηση ανασκαφών

Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά για επίτευξη του στόχου της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων παραμένει αμετάβλητη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανακοινώνοντας αύξηση της συνεισφοράς της Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για εντατικοποίηση των ανασκαφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση της συνεισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας από το έτος 2024 και μετέπειτα σε 300.000 ευρώ, από 175.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών- United Nations Development Programme (UNDP) στο πλαίσιο μεταξύ τους Συμφωνίας, με σκοπό την υποστήριξη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και την εντατικοποίηση των ανασκαφών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Η ΔΕΑ, ανέφερε, ξεκίνησε ανασκαφές και εκταφές το 2006. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα των αγνοούμενων ατόμων της Κύπρου, ο συνολικός αριθμός αγνοουμένων είναι 2002 (492 Τ/κ και 1510 Ε/κ). 

"Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τα συνεργεία της ΔΕΑ περισσότερες από 1500 ανασκαφές σε όλο το νησί, από όπου έχουν εκταφεί πάνω από 1205 συνολικά αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι 1034, 742 Ε/κ και 292 Τ/κ αγνοούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί. Περαιτέρω, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ βρίσκονται υπό εξέταση 210 υποθέσεις, ενώ στον κατάλογο ανασκαφών βρίσκονται έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες άλλες περίπου 90 υποθέσεις" τόνισε.

Είπε ακόμη ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΔΕΑ ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ από τα οποία 2,6 εκατ. Ευρώ, ποσοστό 80% του προϋπολογισμού, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει παραχωρήσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

"Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά για επίτευξη του στόχου της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων παραμένει αμετάβλητη και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις μας προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση" κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ιστορίες φρίκης από τον πόλεμο στο Ισραήλ-«Γυναίκα βιάστηκε οκτώ φορές, άλλο θύμα αποκεφαλίστηκε με φτυάρι»
Η εξομολόγηση 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα-«Αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως άνδρα, ανάμεσα σε άνδρες»
Έδωσε προκαταβολή δέκα χιλιάδες για να αγοράσει διαμέρισμα και τον ξεγέλασαν
Ετοίμαζαν ναρκωτικά στη Νιγηρία για την Κύπρο-Tα έραψαν σε παντελόνια τζιν
Μητέρα ξυλοκόπησε άγρια τον εξάχρονο γιο της γιατί έβγαλε τη ζώνη στο κάθισμά του
Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας
Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές