Αποδεκτό το αίτημα για άφιξη εμπειρογνωμόνων για τις έρευνες-«Ο στόχος είναι να μην υπάρχουν υπαινιγμοί»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στο Associated Press πως ζήτησε προσωπικά από μια «τρίτη χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, να στείλει μία ομάδα έμπειρων ειδικών στα οικονομικά εγκλήματα, για να βοηθήσουν με τις έρευνες επί των παλιών και πρόσφατων ισχυρισμών πως οι πάροχοι οικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Το αίτημά του έγινε αποδεκτό και οι ξένοι ειδικοί θα βοηθήσουν την ομάδα των επτά ανακριτών της Αστυνομίας να μελετήσουν παλιά και νέα δημοσιεύματα, που προβάλλουν τον ισχυρισμό πως δικηγόροι και λογιστές με βάση την Κύπρο μετακίνησαν χρήματα Ρώσων ολιγαρχών μέσα από ένα θολό δίχτυο εταιρειών και καταπιστευμάτων, ώστε να αποφύγουν την κατάσχεσή τους, λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απαντώντας στο πλαίσιο συνέντευξης, τόνισε ότι δεν θέλει να υπάρχουν «καθόλου σκιές», καθώς η αρνητική δημοσιότητα θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες προσέλκυσης ποιοτικών ξένων επενδύσεων. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές έρευνες για πιθανή αποφυγή των κυρώσεων, χωρίς να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Το AP επισημαίνει ότι οι τελευταίοι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν σε μία σειρά δημοσιευμάτων του International Consortium of Investigative Journalists την περασμένη εβδομάδα, στη βάση δεδομένων που διέρρευσαν και που υποστηρίζουν ότι δείχνουν ότι κάποιες κυπριακές εταιρείες βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να μετακινήσουν τα χρήματά τους και να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι ειδικοί θα καθοδηγήσουν τους ομολόγους τους ως προς τον καλύτερο τρόπο να γίνουν οι έρευνες και θα επισπευθεί η διαδικασία, ώστε να φανεί ότι «η Κύπρος επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην διαφθορά» και να ενισχυθεί εσωτερικά το αίσθημα ότι αποδίδεται δικαιοσύνη. «Ο στόχος μας είναι ακριβώς να μην υπάρχουν ούτε υπαινιγμοί ούτε σκιές πάνω από το όνομα της χώρας», τόνισε.

Δήλωσε, επίσης, πως ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας του να απαλλάξει το νησί από αυτή την κακή φήμη είναι μέσω της θεσμοθέτησης μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, ενός ανεξάρτητου σώματος ειδικών στο οικονομικό έγκλημα που θα είναι επιφορτισμένη με την καταστολή οικονομικών παραβιάσεων ή αποφυγής κυρώσεων.

Δειτε Επισης

«Η διαφθορά υπονομεύει τις βάσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»
Οκτώ μήνες μετά υπέκυψε στα τραύματά του οδηγός που ενεπλάκη σε τροχαίο
Τσάκωσαν 15χρονο να οδηγεί κλοπιμαίο όχημα-Πήγε να κτυπήσει τους αστυνομικούς και προκάλεσε τροχαίο
Στα χέρια της Αστυνομίας ο 39χρονος που καταζητείτο για κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλέτων
Πιάστηκαν να επιδίδονται σε κυβεία έξι πρόσωπα-Ανάμεσά τους και ο υπεύθυνος υποστατικού
Μεγάλη ποσότητα από τσακίλι διασκορπίστηκε στον αυτοκινητόδρομο
Στις φλόγες τα ξημερώματα όχημα 60χρονης στον Στρόβολο
Η χρονοτριβή στην υπόθεση Θανάση, οι χαμένες ευκαιρίες και τα ερωτήματα
Συσσώρευση νερού σε περιοχές στη Λευκωσία-Βίντεο και φωτογραφίες
Αυστηρή απόφαση με ξεκάθαρα μηνύματα στην υπόθεση Θανάση και υποδείξεις στις... υποδείξεις της Εισαγγελίας