Επιφυλακτικά αισιόδοξος ο Παπαναστασίου για συμφωνία με Chevron-Ζητά νέες διευκρινίσεις

Επιφυλακτικά αισιόδοξος σε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία διαπραγματεύσεις με τη Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ, εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως έλαβε την Παρασκευή την επιστολή της εταιρείας, για την οποία, ωστόσο, η Κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει μια σειρά από διευκρινίσεις.

«Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσουν επαφές σε ορθή συχνότητα με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης κοινής αποδοχής», υπέδειξε ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε μάλιστα πως αέριο από το κοίτασμα θα μπορούσε να βγει στο τέλος του 2027.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία με τη Chevron, θα έχει ως βάση το πλάνο του 2019 που προβλέπει την εγκατάσταση υποδομών που για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Σε σχέση με την επιστολή που έλαβε την Παρασκευή από την εταιρεία, την χαρακτήρισε θετικού περιεχομένου ωστόσο για θα ζητηθούν διευκρινίσεις.

«Για να είναι θετικό περιεχομένου και να ικανοποιούν την κυπριακή δημοκρατία πάει να πει ότι περιλαμβάνει εκείνα τα στοιχεία που εμείς θέλουμε», εξήγησε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Σύμβασης Αναλογικού Καταμερισμού, που είχε συμφωνηθεί το 2019, το ορόσημο για έναρξη της τεχνοοικονομικής μελέτης (Front-End Engineering and Design) ανάπτυξης του κοιτάσματος ήταν η 7η Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο η εταιρεία είχε υποβάλει ένα τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης τον περασμένο Μάιο, το οποίο απέρριψε η Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Αύγουστο. Στη συνέχεια δόθηκαν δύο παρατάσεις της διαδικασίας διαβούλευσης.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την Chevron Corp με 35% (διαχειριστής) την BG Cyprus (Shell) και την Newmed με 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντός των επόμενων ωρών η απάντηση της Λευκωσίας στη Chevron-«Eίμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη»

Δειτε Επισης

Φύλλο και φτερό η περιοχή όπου βασανίστηκε ο Όλιβερ-Η μαρτυρία κατοίκου στην Αράχωβα
Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί
Πώς η Καϊλή γνώρισε τον Φραντσέσκο-Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του σκανδάλου Qatargate
Πέντε νεκροί στρατιώτες στη Γάζα-Ανάμεσά τους και ο ανιψιός υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου
Τουλάχιστον 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας
Νέες απειλές από τους Χούτι: Θα στοχεύσουμε οποιοδήποτε πλοίο κινείται με κατεύθυνση το Ισραήλ
Η κυνική ομολογία του 71χρονου δολοφόνου στην Ελλάδα-«Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Αγοράζει πυρομαχικά για τανκς από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Χαμάς το Ισραήλ
Ένταση και προσαγωγές στα Πατήσια-Δακρυγόνα και προσαγωγές μετά από επιχείρηση «ανακατάληψης»