Έδωσε λεπτομέρειες για τον ανθρωπιστικό διάδρομο ο ΠτΔ-Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Την ετοιμότητα της Κύπρου να στείλει άμεσα μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στις λεπτομέρειες της πρότασης του για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Μιλώντας στο Associated Press ο Πρόεδρος ανέφερε πως, η πρόταση της χώρας του για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα είναι η μόνη που συζητείται επί του παρόντος σε διεθνές επίπεδο.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, «ο σχεδιασμός για τον διάδρομο των περίπου 370 χιλιομέτρων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να εισρέει στη Γάζα μόλις κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Ο Πρόεδρος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την πρόταση για τον θαλάσσιο διάδρομο, ωστόσο όπως είπε, «για να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των αποστολών είναι περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί σύνθετες διαπραγματεύσεις».

«Όλοι υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως «όταν λέμε ότι είμαστε γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη. Είναι κάτι σημαντικό για τη χώρα μας».

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης,«στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν πλοία με ρηχό βύθισμα για τη μεταφορά της βοήθειας και ότι η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή με χώρες του Κόλπου που έχουν στη διάθεσή τους τέτοια πλοία. Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή πλωτής αποβάθρας στα ανοικτά της Γάζας, όπου θα μπορούν να ξεφορτώνουν βοήθεια όλα τα είδη πλοίων. Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι της Γάζας».

Επιπλέον ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι, πρόκειται για έναν διάδρομο μονής κατεύθυνσης, που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τα πλοία για να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

«Η βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο της δίκτυο», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Επισκόπηση οδικού δικτύου στον Ακάμα και αποκατάσταση οικοτόπων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
Χριστοδουλίδης: Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της υπαίθρου
Συμφωνία για την πρώτη νομοθεσία στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη στην ΕΕ
Χαραλαμπίδου: Σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία η διαφθορά
Πρώτα ανακοινώσεις και μετά η κάθοδος της Ανγκέλα στην Κύπρο-Ετοιμότητα ΠτΔ για επανέναρξη συνομιλιών
Καλεί σε συνεργασία τα κόμματα ο Πρόεδρος-«Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις»
Επανήλθε και καταγγέλλει πρωτοφανής υπόσκαψη από Κυβέρνηση ο Ελεγκτής-Πώς απαντά ο Πρόεδρος
Συμμετοχή Υφυπουργού Πολιτισμού σε Υπουργικό Διάλογο στο Ντουμπάι