Έδωσε λεπτομέρειες για τον ανθρωπιστικό διάδρομο ο ΠτΔ-Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Την ετοιμότητα της Κύπρου να στείλει άμεσα μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στις λεπτομέρειες της πρότασης του για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Μιλώντας στο Associated Press ο Πρόεδρος ανέφερε πως, η πρόταση της χώρας του για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα είναι η μόνη που συζητείται επί του παρόντος σε διεθνές επίπεδο.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, «ο σχεδιασμός για τον διάδρομο των περίπου 370 χιλιομέτρων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να εισρέει στη Γάζα μόλις κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Ο Πρόεδρος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την πρόταση για τον θαλάσσιο διάδρομο, ωστόσο όπως είπε, «για να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των αποστολών είναι περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί σύνθετες διαπραγματεύσεις».

«Όλοι υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως «όταν λέμε ότι είμαστε γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη. Είναι κάτι σημαντικό για τη χώρα μας».

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης,«στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν πλοία με ρηχό βύθισμα για τη μεταφορά της βοήθειας και ότι η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή με χώρες του Κόλπου που έχουν στη διάθεσή τους τέτοια πλοία. Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή πλωτής αποβάθρας στα ανοικτά της Γάζας, όπου θα μπορούν να ξεφορτώνουν βοήθεια όλα τα είδη πλοίων. Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι της Γάζας».

Επιπλέον ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι, πρόκειται για έναν διάδρομο μονής κατεύθυνσης, που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τα πλοία για να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

«Η βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο της δίκτυο», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα