Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά οι νέοι για διαβίωση-Ζητούν ελκυστικά κίνητρα οι τοπικές αρχές

Αρκετά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες, με τους αρμόδιους να ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα και αποφάσεις, οι οποίες θα δίνουν ώθηση στους νέους να εγκατασταθούν στα χωριά που είναι απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα. Την ίδια ώρα, εκφράζουν ανησυχία, αλλά και την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ο διάδοχος του Κώστα Χαμπιαούρη, ως Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, ο οποίος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για μεταφορά των αιτημάτων τους προς την Κυβέρνηση. Κάτι που θέτει στο μικροσκόπιό της η Επιτροπή Εμπορίου, η οποία ζητά απαντήσεις από την Κυβέρνηση για τα επόμενά της βήματα.

Κάθε χρόνο, όσο πλησιάζει ο χειμώνας και το ημερολόγιο μετρά αντίστροφα προς το Δεκέμβριο, όταν και αρχίζει πλέον να πέφτει αρκετά η θερμοκρασία, οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων βρίσκονται στο επίκεντρο, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, τόσο όσον αφορά στα επιδόματα από την Κυβέρνηση, για την στήριξή τους, όσο και για το γεγονός ότι αρκετές φορές αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσβασιμότητας, δεδομένου ότι οι δρόμοι καθίστανται επικίνδυνοι, λόγω παγετού αλλά και κατολισθήσεων.

Αν και αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων, υπάρχουν και άλλα που είναι εξίσου σημαντικά, τα οποία οι τοπικές αρχές βροντοφωνάζουν με κάθε ευκαιρία, με στόχο να προβληματίσουν την Κυβέρνηση και να την ωθήσουν να λάβει μέτρα.

«Θέλουμε το κράτος να δώσει κίνητρα σε νέους ανθρώπους, σε νέες οικογένειες, για να κατοικήσουν σε ορεινές περιοχές. Υπάρχει το πρόγραμμα της στεγαστικής πολιτικής που έχει ένα καλό οικονομικό κίνητρο, όμως από μόνο του δεν μπορεί να πείσει νεαρά ζευγάρια να κατοικίσουν σε αυτές τις περιοχές», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές των ορεινών κοινοτήτων και το έχουν εκφράσει πολλάκις, είναι όπως υπάρξουν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις, που θα δώσουν ώθηση σε νέους να εγκατασταθούν στα χωριά, που βρίσκονται σε απόσταση από τα αστικά κέντρα, αλλά και τις περιοχές που υπάρχουν τα απαραίτητα.

«Χρειάζονται πάρα πολλά και εμείς το είπαμε αρκετές φορές. Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας, για να νιώθουν ότι όταν πάνε να ζήσουν μόνιμα σε εκείνες τις περιοχές, θα έχουν κοντά την εργασία τους. Είναι το θέμα των δρόμων, που άρχισαν να γίνονται και ευελπιστούμε να συνεχιστούν τα έργα, όπως είναι ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊτά, Ανθούπολης-Παλαιχωρίου, Αστρομερίτη-Ευρύχου, που θα βοηθήσουν να μειωθούν οι αποστάσεις και θα βοηθήσουν στην μεταφορά των κατοίκων από τις ορεινές κοινότητες στα αστικά κέντρα. Έχουμε θέμα με τα σχολεία και τα νοσοκομεία, για να μπορούν οι κάτοικοι να τα χρησιμοποιούν».

Συνδετικός κρίκος ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων

Ένα από τα θέματα που θέτουν οι αρχές των ορεινών κοινοτήτων ως προτεραιότητα είναι να οριστεί άμεσα ο διάδοχος του Κώστα Χαμπιαούρη, ως Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, καθώς θεωρείται ως ένας θεσμός που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος και μεταφέρει τις θέσεις και τα αιτήματά τους προς την Κυβέρνηση.

«Ο Επίτροπος ήταν ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε κοινότητες και Κυβέρνηση και μετέφερε τα προβλήματα των κοινοτήτων. Η θέση μας για το θέμα του Επιτρόπου είναι ότι πρέπει να συνεχίσει ο θεσμός, επειδή ο προηγούμενος έκανε αρκετή δουλειά σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων και με τις κοινότητες γενικά και έγιναν αρκετά πράγματα. Εμείς θέλουμε να συνεχίσει ο θεσμός με ένα Επίτροπο που θα έχει έγνοια τις κοινότητες και κυρίως τις ορεινές, θα ασχολείται, θα έχει ευαισθησία για τις κοινότητες, για να συνεχιστεί η δουλειά που έγινε και να γίνουν περισσότερα, προς όφελος των κοινοτήτων. Είχαμε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην αρχή όταν ανέλαβε καθήκοντα και η θέση μας ήταν αυτή. Αν δεν είναι ένας Επίτροπος, θα πρέπει να είναι μία πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα στηρίξει όλα αυτά, προς όφελος αυτών των κοινοτήτων», εξήγησε ο κ. Κιτρομηλίδης.

Δειτε Επισης

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ για έκθεση ατόμων σε χημικούς παράγοντες μετά το ατύχημα στην πισίνα
Βαφεάδης: Σημαντικό βήμα για ανάπτυξη περιοχής η νέα πεζογέφυρα Λατσιών
Αποσύρθηκε παιδικό μαγιό από την κυπριακή αγορά λόγω κινδύνου τραυματισμού
Παραμένει ο καύσωνας, νέα κίτρινη προειδοποίηση-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Αγγίζει τα όρια η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού λόγω της υψηλής ζήτησης-Προειδοποιήσεις για περικοπές
Αυξήθηκαν τα παράπονα καταναλωτών για τα οργανωμένα ταξίδια και τις διαδικτυακές απάτες
Μνημόσυνο στη μνήμη ασθενών-προσωπικού που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ιούλη 1974
Μετά από αυτοψία της Επ. Περιβάλλοντος διαπιστώθηκαν παρανομίες σε παραλίες των Περβολιών
Διαμαρτυρία Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών προς ΡΙΚ για μη προβολή εκδήλωσης
Επέκταση του θεσμού του Θερινού Σχολείου επιθυμεί η Μιχαηλίδου