Μήνυμα Κυβέρνησης στη σκιά του Cyprus confidential-«Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν τη χώρα μας»

Η ανταγωνιστικότητα, η φήμη και η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό απασχολεί ως θέμα προτεραιότητας τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση τόνισε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η οποία εκπροσώπησε το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (Invest Cyprus), που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Τόνισε ότι είναι δεδομένη η πολιτική βούληση για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε πρακτικές οι οποίες εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς και κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας, την οποία θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2024, καθώς και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Invest Cyprus θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Στην ομιλία της η κ. Πική σημείωσε ότι είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για διαρκή ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με την εποπτεία των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, μέσω της δημιουργίας ενιαίας εποπτικής αρχής, την εφαρμογή των κυρώσεων και γενικότερα την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εξόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιδρώντας άμεσα στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει ήδη ζητήσει την κάθοδο ειδικών από το εξωτερικό, αίτημα το οποίο είχε θετική ανταπόκριση. Η ομάδα θα έρθει στην Κύπρο για να ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές στις έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει», σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο για ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων που αγγίζουν θέματα αποτελεσματικότερης διαχείρισης πληροφοριών για θέματα κυρώσεων, ενίσχυση των οικονομικών πληροφοριών - financial intelligence, αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και εισηγήσεις για βελτίωση του, καθώς και βελτίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς και την αξιολόγηση της ικανότητας των αρχών επιβολής του νόμου στην έρευνα και δίωξη οικονομικών εγκλημάτων.

«Στην ίδια τροχιά, η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΠΕ προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για ένα ολοκληρωμένο «re-branding» της Κύπρου, έτσι ώστε από τη μια, να επικοινωνείται αποτελεσματικά η πρόοδος την οποία έχει κάνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εξόδων από παράνομες δραστηριότητες, και παράλληλα, να προβάλλονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας», ανέφερε.

Η κ. Πική είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά με την υλοποίηση και εφαρμογή της Στρατηγικής για Προσέλκυση Επενδύσεων και Ταλέντου στην Κύπρο, στρατηγική η οποία υιοθετήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση και αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο, όπως είπε, το οποίο θα πρέπει να τροποποιείται ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των δυνητικών και των υφιστάμενων επενδυτών. 

Είπε ότι από το 2022 που τέθηκε σε εφαρμογή η Στρατηγική, έχει εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Εμπορίου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, με περισσότερες από μία στις τρεις εξ αυτών να δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

Αναφέρθηκε και σε νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και ταχεία αδειοδότηση ώριμων αναπτύξεων που θα συμβάλουν θετικά στη ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η κ. Πική διαβεβαίωσε ότι για αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων, η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση μιας εύρωστης οικονομίας και στη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και την πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ενέργεια είναι βασικές προτεραιότητες.  

«Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας για τον τόπο μας, την οικονομία και τους συμπολίτες μας. Και παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και μεγαλύτερη προσπάθεια για να εδραιωθεί η φήμη της χώρας μας ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός και επιχειρηματικό κέντρο», τόνισε.

ΥΠΟΙΚ: Προϋπολογισμός για συγκράτηση δημόσιων δαπανών-υλοποίηση έργων/μεταρρυθμίσεων

Με τον προϋπολογισμό του 2024, που ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών χωρίς να επηρεάζεται η υλοποίηση σημαντικών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός.

Σε χαιρετισμό το απόγευμα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Invest Cyprus, ο Υπουργός είπε ότι δεν είναι τυχαίο πως ο φετινός προϋπολογισμός έχει αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12%, με επικέντρωση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Είπε επίσης ότι πολύ σημαντικό πυλώνα αποτελεί για την Κυβέρνηση και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία και κυρίως, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ,  το κύριο εργαλείο και μέσο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης είναι το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι  η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και κυρίως επενδύσεων, που να οδηγούν στη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων και υποδομών καθώς και τη δημιουργία αμειπτικών θέσεων απασχόλησης, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαφοροποίηση και ενίσχυση του οικονομικού μας μοντέλου. 

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων και αλλεπάλληλων κρίσεων.

"Σε ένα τέτοιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η θωράκιση της οικονομίας μας μέσα από προσεκτικούς χειρισμούς, αλλά και η διαφύλαξη της βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής, πρέπει να αποτελούν και αποτελούν προμετωπίδα των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών μας.  Άλλωστε όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί αυτή είναι και η βασική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης", τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, η υγιής κατάσταση της οικονομίας επέτρεψε πρόσφατα την εφαρμογή ενός νέου πακέτου στήριξης, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. 

"Βεβαίως, για να μπορούμε ακριβώς να έχουμε τη δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται πολιτικές που να διασφαλίζουν σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτή είναι και η πάγια πολιτική της Κυβέρνησης, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", ανέφερε.

Μίλησε και για την πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, που, όπως είπε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και που «καθιστά την οικονομία μας πιο ελκυστική σε επενδύσεις» μειώνοντας παράλληλα το δυνητικό κόστος δανεισμού και προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης.

Δειτε Επισης

Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε για δίκαιη λύση Κυπριακού
Διπλωματικές Πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Εμμένει στη λύση δυο κρατών ο Τατάρ-«Πρώτα επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας και μετά διαπραγματεύσεις»
Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ο Κοινοτάρχης Αναρίτας
Δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Αμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας από τους Αμερικανούς
Έκπληκτη δηλώνει η Αννίτα Δημητρίου για τις αντιδράσεις-Οι εξηγήσεις της και η διόγκωση στον ΔΗΣΥ
Ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας η σχέση της Κύπρου και Ισραήλ-Μιλούν για «μασκαρεμένες» επιχειρήσεις
Συναντάται με Γκουτέρες ο Μητσοτάκης-«Επιβεβλημένο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες»