Επικυρώθηκε από Συμβούλιο, πάει στο Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός ΕΕ για 2024

Το πράσινο φως στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024 έδωσε επίσημα τη Δευτέρα το Συμβούλιο της ΕΕ, μετά και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου, και η οποία εκκρεμεί να επικυρωθεί πλέον από το Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Το κοινό προσχέδιο που συμφώνησαν οι δύο θεσμοί προβλέπει σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων 189,4 δις ευρώ και σύνολο πληρωμών 142,6 δις ευρώ, ενώ 360 εκατ. ευρώ παραμένουν διαθέσιμα για την κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών βάσει του ανώτατου ορίου δαπανών που προβλέπει το ισχύον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021 - 2027).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος αντικατοπτρίζει τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάκαμψης, της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής πολιτικής, καθώς και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που προκύπτουν από τη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση.

Οι πληρωμές καλύπτουν τις δαπάνες που προκύπτουν από αναλήψεις υποχρεώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ή προηγουμένων ετών.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη, και η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, κατά τις διαπραγματεύσεις οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν συνολικά 670 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, μεταξύ άλλων για ανθρωπιστική βοήθεια (250 εκατ. ευρώ), γειτονία, ανάπτυξη και διεθνή συνεργασία (150 εκατ. ευρώ) και 30 εκατ. ευρώ για υποδομές στις μεταφορές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η εξομολόγηση 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα-«Αντιμετωπίζω τον εαυτό μου ως άνδρα, ανάμεσα σε άνδρες»
Έδωσε προκαταβολή δέκα χιλιάδες για να αγοράσει διαμέρισμα και τον ξεγέλασαν
Ετοίμαζαν ναρκωτικά στη Νιγηρία για την Κύπρο-Tα έραψαν σε παντελόνια τζιν
Μητέρα ξυλοκόπησε άγρια τον εξάχρονο γιο της γιατί έβγαλε τη ζώνη στο κάθισμά του
Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ