Ε. Χαραλαμπίδου: Πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα του ΟΑΣΕ για διαμεσολάβηση

Πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα του ΟΑΣΕ για διαμεσολάβηση, ανέφερε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η κ. Χαραλαμπίδου συμμετέχει στις εργασίες της 21ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Ερεβάν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου, σε παρέμβασή της στη Μόνιμη Επιτροπή, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συγκρούσεις που επηρεάζουν την περιοχή του ΟΑΣΕ. Εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται προοπτική σύντομου τερματισμού του, προσθέτοντας ότι μόλις πριν από ένα μήνα, περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ ένταση απειλεί τη σταθερότητα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο γεωπολιτικής αστάθειας, είπε η κ. Χαραλαμπίδου η επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων έχει πυροδοτήσει περαιτέρω συγκρούσεις και στη Μέση Ανατολή. Καταδικάζοντας την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ ανέφερε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες έχουν αποστείλει στρατιωτικό προσωπικό και έχουν ζητήσει να χρησιμοποιήσουν εγκαταστάσεις στην Κύπρο, για απομάκρυνση πολιτών τους από την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε περίπτωση γενίκευσης της τρέχουσας σύγκρουσης.

Σε παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η Κύπρος έχει προτείνει τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σημείωσε δε ότι η πρόταση αυτή τυγχάνει υποστήριξης από τον ΟΗΕ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, από το Ισραήλ αλλά και από αραβικές χώρες, καθώς και από άλλες χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η ευρεία υποστήριξη, επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου, αποτελεί ένδειξη της δυνατότητας της Κύπρου να συμβάλει στις προσπάθειες για ενίσχυση της σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή.

Σε σχέση με τον ρόλο του ΟΑΣΕ στις τρέχουσες κρίσεις η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα του διεθνούς οργανισμού για άσκηση διαμεσολάβησης. «Εάν μεμονωμένες χώρες μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο του μεσολαβητή, τότε πολύ περισσότερο ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόν τον ρόλο», υπέδειξε.

Τόνισε, τέλος, ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να μεριμνήσει ώστε να γίνει αισθητή η αξία της διπλωματίας και της πολυμέρειας στη ζωή των πολιτών της περιοχής του ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, σε παρέμβασή της στην ενότητα για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Συνέλευσης, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε πρόσφατη συζήτηση στο πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου στον ΟΗΕ σε σχέση με τον ρόλο των γυναικών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Υπογράμμισε ότι βασική διαπίστωση, που τεκμηριώνεται και επιστημονικά, είναι ότι η ισότιμη συμμετοχή γυναικών ενισχύει την αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Σημείωσε ακόμη ότι και η ΚΣ ΟΑΣΕ, ως πλατφόρμα που στοχεύει στην ανάπτυξη διαλόγου για την ειρήνη και την ασφάλεια, θα πρέπει να εξασφαλίσει ισότιμη παρουσία των γυναικών. Ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ότι θα υποβάλει και νέες τροπολογίες για ενίσχυση της έμφυλης ισότητας εντός της ΚΣ ΟΑΣΕ, ενώ υπό την ιδιότητά της ως Ειδικής Αντιπροσώπου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες για ολοκλήρωση του προσχεδίου κειμένου ενός δεσμευτικού Κώδικα Δεοντολογίας.

Δειτε Επισης

Τετ α τετ Προέδρου και Τατάρ στη δεξίωση του Στιούαρτ
Τακτικές περιπολίες στη νεκρή ζώνη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Παραμένει ήρεμη η κατάσταση»
Την ανάγκη περισσότερων επιστροφών μεταναστών θα τονίσει ο ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες
Στην κούρσα για τον Επαρχιακό Οργανισμό Λάρνακας μπαίνει ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους
Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ
Έθεσε νέο όνομα για απεσταλμένο στον ΠτΔ ο Γκουτέρες-Τη Δευτέρα η απάντηση της Λευκωσίας
Υπ. Παιδείας: Ύψιστη προτεραιότητά μας ο τερματισμός της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής
Ιδρύθηκε το Volt με συμπρόεδρο την Ατταλίδου-Τα μέλη του Πολιτικού και Εκτελεστικού Γραφείου
Προέβη σε αυτοψία στον Άγιο Δομέτιο ο ΠτΔ-«Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής»