Επανέλαβε ξανά τη θέση του για λύση δυο κρατών από το Λονδίνο ο Τατάρ
13:35 - 20 Νοεμβρίου 2023
Σε «εορταστικές» εκδηλώσεις για την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους παρέστη το Σαββατοκύριακο, στο Λονδίνο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του περί "λύσης δυο κρατών" στην Κύπρο.
Η κύρια εκδήλωση διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο από τουρκοκυπριακές οργανώσεις της βρετανικής πρωτεύουσας. Το παρών τους, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν και αξιωματούχοι από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Λονδίνο.
Ο κ. Τατάρ είχε επίσης συνάντηση με μουσουλμάνους επιχειρηματίες, στους οποίους επανέλαβε τη θέση του υπέρ «λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο, και είπε πως εργάζεται για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, το οποίο, όπως ανεφερε, αποτελεί "δυνατό επενδυτικό προορισμό".
Ο Τ/κ ηγέtης συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση και συζήτηση με Τουρκοκύπριους γιατρούς στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ είχε προγραμματισμένες επαφές με τουρκοκυπριακούς συλλόγους και Βρετανούς κοινοβουλευτικούς παράγοντες,
Ο Ερσίν Τατάρ παραχώρησε επίσης εικοσάλεπτη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Talk TV, από τον οποίο παρουσιάστηκε ως «πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου».
Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους «κράτος» από το 1963, δηλαδή εδώ και 60 χρόνια.
Συνέχισε λέγοντας πως είναι υπερήφανος για τους τουρκοκυπριακής καταγωγής κατοίκους του Ην. Βασιλείου, τους οποίους προσδιόρισε αριθμητικά σε περίπου 300.000.
Ως προς τους Βρετανούς πολιτικούς, είπε ότι τους καλεί να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες να ακούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να προστατεύουν τα δικαιώματά της.
Ανέφερε ότι η τουρκική προστασία είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και είπε ότι είναι ευγνώμων στην Τουρκία επίσης για την οικονομική, πολιτική και ευρύτερη στήριξη. Ανέφερε δε ότι ο Πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει προβεί σε "ιστορικές ομιλίες" τα τελευταία χρόνια καλώντας σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Θέλω η διεθνής κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει ότι έχουμε δύο κράτη στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια και δύο εθνικότητες», είπε, καλώντας σε στήριξη της λύσης "δύο κρατών" στην Κύπρο, «όπως στην Παλαιστίνη».
Πρόσθεσε ότι καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά σε συζήτηση "επί του όρου της ισότητας και της επιδίωξης δημιουργίας δύο κρατών, με συνεργασία στα ενεργειακά, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στο μεταναστευτικό".
Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Κύπρος θα μπορούσε να βρεθεί «σε κίνδυνο» αν εμπλακεί στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει άνετα με τους θανάτους πολιτών, και εξέφρασε την ελπίδα ο πόλεμος να σταματήσει πολύ γρήγορα.
Επιχειρώντας μια αντιπαραβολή με την περίπτωση της Γάζας, υποστήριξε ότι η τουρκική παρουσία έχει διασφαλίσει την ειρήνη στην Κύπρο. «Χωρίς την Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι θα υπέφεραν όπως υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι για αυτό πρέπει να διατηρηθεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.
Απέφυγε δε επανειλημμένως να απαντήσει στο ερώτημα αν θα χαρακτήριζε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας πως «δεν γνωρίζω τα δεδομένα». Αν και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την απαγωγή ομήρων και τις δολοφονίες αμάχων, διατύπωσε αμφιβολίες για την εγκυρότητα των σχετικών πληροφοριών αναφορικά με τις ενέργειες της Χαμάς.
Κάλεσε, εξάλλου, αμφότερες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή να είναι λογικές, να προστατεύουν τους αμάχους και τάχθηκε υπέρ μιας άκεχειρίας.
Τέλος, είπε ότι για ανθρωπιστικούς λόγους θα μπορούσε να εξεταστεί η μεταφορά προσφύγων από τη Γάζα στα κατεχόμενα.