Ο Μπλίνκεν θα ζητήσει από το Ισραήλ συγκεκριμένα μέτρα για να μην πληγούν οι άμαχοι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει "συγκεκριμένα μέτρα" για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα για να εκφράσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ αλλά και για να ασκήσει πίεση, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας όταν και εάν ηττηθεί η Χαμάς και οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί θα είναι επίσης βασικά θέματα της ατζέντας στο ταξίδι αυτό.

"Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα", δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που και οι δύο υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

"Καταστήσαμε πολύ σαφές μέσα από ορισμένες ενέργειές μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε κάθε κλιμάκωση", δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ιορδανία μετά το Ισραήλ, επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δηλώνοντας ωστόσο ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

"Όταν βλέπω ένα Παλαιστίνιο παιδί, ένα αγόρι, ένα κορίτσι να ανασύρεται από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι για μένα... Είναι κάτι στο οποίο έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε", πρόσθεσε.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφος αυτό που τελεί υπό πλήρη πολιορκία, όπου κατοικούν τα 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, και διεξάγει εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα χερσαίες επιχειρήσεις ολοένα και ενδότερα του εδάφους αυτού.

Οι εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε, στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Το Ισραήλ τονίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και όχι τους αμάχους, τους οποίους χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», είπε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας», τονίζοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ