Κυπριακό και μεταναστευτικό έθιξε στον συμπρόεδο του ALDE η Πρόεδρος της Βουλής

Είναι σημαντικό η Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική για λύση δύο κρατών, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Ilhan Kyuchyuk, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), Μάριου Καρογιάν.  

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με κυριότερη την απειλή κατά της ασφάλειάς της, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Κύπρος, πάντοτε στη βάση αρχών, θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία και θα καταδικάζει κάθε τρομοκρατική επίθεση. Η Κύπρος, σημείωσε, στηρίζει λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε, παράλληλα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, εκ των οποίων οι πλείστοι φθάνουν από τα κατεχόμενα, μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Επί του προκειμένου, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία της αναθεώρησης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, στη βάση της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Kyuchyuk για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απεσταλμένου προς διευκόλυνση της επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη λύσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Προς τούτο, τόνισε η κ. Δημητρίου, είναι σημαντικό η Τουρκία να εγκαταλείψει τη ρητορική της για λύση «δύο κρατών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενδιαφέρον από αμερικανικό ταμείο για εμπλοκή στο Great Sea Interconnector
Στο Υπουργικό η Στρατηγική Δημοσιονομικής Πολιτικής-Αρχίζει ο καταρτισμός του κρατικού προϋπολογισμού
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού
Χ. Στυλιανίδης: Μόνη οδός για επιβίωση των Κυπρίων η συμμετοχή στην ΕΕ
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Οι τρόποι που μπορείς να μάθεις για ποια αξιώματα ψηφίζεις και πού-Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών
Επιθεωρεί τις εκκρεμότητες για τη λειτουργία των ΕΟΑ ο Ιωάννου-«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»
Προκαλεί σε τηλεοπτικό debate για το μεταναστευτικό τον Χρίστου ο Παπαδόπουλος