Άρση απαγόρευσης πλήρωσης θέσεων προαγωγής στο δημόσιο-Δεν θα περνούν από τη Βουλή

Αίρεται η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. Ο νόμος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.

Η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογίες του ΑΚΕΛ που προνοούσαν και την άρση απαγόρευσης πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε, οι θέσεις προαγωγής δεν θα χρειάζεται πλέον να τίθενται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προς έγκριση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι μια θέση που κενώνεται σήμερα κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκε την δεκαετία του 80’. Τα δεδομένα ανέφερε πιθανώς να έχουν διαφοροποιηθεί και θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός αξιολόγησης και ελέγχου. Είπε ότι ως το 2013 το κρατικό μισθολόγιο αυξανόταν με ιλιγγιώδη μη βιώσιμο ρυθμό και ότι αν υιοθετηθεί η τροπολογία του ΑΚΕΛ, περίπου τρεις με τέσσερεις χιλιάδες θέσεις στο δημόσιο θα ανοίξουν δια μιας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι ορθότατη, αλλά για να έχει αξία δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που έγινε στο παρελθόν, όπου υπήρχαν πιέσεις στην Επιτροπή Οικονομικών να ξεπαγώνει θέσεις. Τόνισε ακόμα την ανάγκη θέσπισης ανωτάτου ορίου αύξησης του κρατικού μισθολογίου. Σημείωσε, ακόμα, ότι όταν προσλαμβάνεις κάποιον στο δημόσιο τον πληρώνεις όχι μόνο μέχρι να αποδημήσει ο ίδιος αλλά και το έτερο του ήμισυ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι θα έπρεπε να γίνει σοβαρή μελέτη για το ποιες μόνιμες θέσεις πραγματικά χρειαζόμαστε και ποιες πρέπει να διαγράψουμε, όπως και για το τι στοίχισε στο κράτος η αγορά υπηρεσιών που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ εκφράζει μεγάλο μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος. Επέκρινε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση που αντί να πληρώσει μόνιμες θέσεις, επέλεξε να αγοράζει υπηρεσίες πολλές φορές με το ίδιο κόστος αλλά χαμηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι αν τα οργανογράμματα δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να τα αλλάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Είπε, επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει καθολική άρση της απαγόρευσης θα μπορούσε να υπάρξει καθολική άρση για ορισμένους οργανισμούς με αυξημένες ανάγκες που βρίσκονται στη διαδικασία του ανταγωνισμού όπως η ΑΗΚ, η CYTA, o OAY.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι η συζήτηση για οποιαδήποτε θέση θα πρέπει να διεξάγεται στο πλαίσιο συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, αφού οι θέσεις είναι προϋπολογισμένες. Ανέφερε ότι οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ επιχειρούν η άρση της απαγόρευσης να έχει εφαρμογή και για τις θέσεις πρώτου διορισμού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως υπάρχει αύξηση 15% στο κρατικό μισθολόγιο σε σχέση με πέρυσι, που οφείλεται κυρίως στην ΑΤΑ και όχι σε νέες προσλήψεις. Στον περσινό προϋπολογισμό, είπε, υπήρξαν 500 νέες θέσεις, ενώ μόλις 50 νέες θέσεις στον φετινό. Το κρατικό μισθολόγιο θα μειωθεί, όπως είπε, από 31% σε 29%.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ έγινε αποδεκτή από όλους και από το Υπουργείο Οικονομικών ως η ορθότερη για το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα και πως συμφώνησαν ακόμα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ διαφώνησε με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι η δημόσια υπηρεσία δεν είναι αποδοτική γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία στο ποιοι προσλαμβάνονται και προάγονται.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι δεν μετρά ο αριθμός και το κόστος των υπαλλήλων αλλά η παραγωγικότητα. Μίλησε επίσης για τεράστιο χάσμα μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων του δημοσίου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι πρόκειται για ένα απλό νομοθέτημα που απλουστευει τις διαδικασίες και διευκολύνει την Επιτροπή Οικονομικών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η πρόταση νόμου είναι ένα πρώτο βήμα που θα διευκολύνει την κατάσταση, αλλά πρέπει να γίνεται σωστός και ενδελεχής έλεγχος στους προϋπολογισμούς.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι οι θέσεις που βρίσκονται στον προϋπολογισμό είναι κοστολογημένες και όταν ξεπαγώσουν δεν ελέγχονται από κανένα Υπουργείο για να πληρωθούν. Είπε ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου χωρίς τροπολογίες.

Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι η καταστροφή το 2013 δεν προήλθε από το κρατικό μισθολόγιο αλλά από την αχαλίνωτη ανέλεγκτη τραπεζική λειτουργία.

Η βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι θα ήταν καλό βουλευτές που λένε για αναξιοκρατικές προσλήψεις και κάποιους που παίρνουν τηλέφωνα να δώσουν και ονόματα για να μάθουν ποιοι καταστρέφουν τον τόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην αντεπίθεση η AKTOR... Πάει στα δικαστήρια και ζητά αποζημιώσεις πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ
Προσπάθειες εξακρίβωσης της νομιμότητας του καθαρισμού βλάστησης στον Πύργο Λεμεσού
Η Κύπρος δεσμευμένη στην προώθηση περιφερειακής συνεργασίας
Ξεκαθαρίζει το Τμήμα Τελωνείων για την εισαγωγή οχημάτων-Προς αναβάθμιση η διαδικασία
Ευρείας κλίμακα άσκηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Για «ατυχή παρέμβαση» Παναγιώτου για τον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος κάνουν λόγο τρεις συντεχνίες
Πρόταση νόμου για συντάξεις χηρείας ανδρών-«Αυτή η διάκριση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»
Επέρριψε ευθύνες σε όλους η Επ. Γεωργίας για τον ποταμό Λιοπετρίου-Ζήτησε να εξεταστούν οι επιλογές
Είδε δημάρχους και αντιδημάρχους στην Πόλη Χρυσοχούς ο Βαφεάδης-«Θα χρειαστούμε χρόνο για τον δρόμο»
«Ο 15χρονος γιος μου διαγνώστηκε με καρκίνο, με έπαιρναν και μου έλεγαν “είδες είναι από το εμβόλιο”»