Αρχίζει η δίκη του Κενάν Αγιάζ σε δικαστήριο του Αμβούργου μετά την έκδοσή του από την Κύπρο

Στις 3 Νοεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η δίκη του Κούρδου ακτιβιστή Κενάν Αγιάζ στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο στο Αμβούργο της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων του.

Σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Αναφέρεται, ακόμα, ότι ο Κύπριος Βουλευτής, Γιώργος Κουκουμάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα βρίσκεται στο Αμβούργο για να παρακολουθήσει την αρχή της δίκης.

Όπως αναφέρεται, ο Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία κατηγορείται ότι είναι μέλος του PKK και ως εκ τούτου κατηγορείται ως μέλος «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με το άρθρο 129β του γερμανικού ποινικού κώδικα. Όπως διευκρινίζουν οι δικηγόροι του δεν κατηγορείται για τη διάπραξη οποιασδήποτε πράξης βίας. Αναφέρεται, ακόμα, ότι η δίκη αυτή διεξάγεται δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του πρώτου Κούρδου στη Γερμανία για συμμετοχή στο PKK, βάσει του άρθρου 129b, του γερμανικού ποινικού κώδικα από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου και τριάντα χρόνια μετά την απαγόρευση του PKK στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι το 1993, σε ηλικία 18 ετών, ο Κενάν Αγιάζ φυλακίστηκε στην Τουρκία για 11 χρόνια και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Μετά την αποφυλάκισή του, φυλακίστηκε και πάλι και κακοποιήθηκε για έξι μήνες, επειδή έκανε εκστρατεία υπέρ ενός Κούρδου υποψηφίου. Τελικά, σημειώνεται, η τουρκική δικαιοσύνη δεν το θεώρησε αυτό ως έγκλημα και αθωώθηκε. Το 2010, ωστόσο, κατηγορήθηκε σε μια μεγάλη δίκη επίδειξης για το εκπαιδευτικό του έργο με την κουρδική νεολαία και εξακολουθεί να καταζητείται από το τουρκικό καθεστώς. Κατάφερε να διαφύγει στην Κύπρο, όπου του παραχωρήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Κενάν Αγιάζ συνελήφθη στην Κύπρο, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που ζητήθηκε από τη Γερμανία. Η σύλληψη προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Κύπρο. Μέλη σχεδόν όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κυπριακό κοινοβούλιο τάχθηκαν κατά της έκδοσης του Κενάν Αγιάς στη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, η έκδοση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά