Αρχίζει η δίκη του Κενάν Αγιάζ σε δικαστήριο του Αμβούργου μετά την έκδοσή του από την Κύπρο

Στις 3 Νοεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η δίκη του Κούρδου ακτιβιστή Κενάν Αγιάζ στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο στο Αμβούργο της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων του.

Σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Αναφέρεται, ακόμα, ότι ο Κύπριος Βουλευτής, Γιώργος Κουκουμάς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα βρίσκεται στο Αμβούργο για να παρακολουθήσει την αρχή της δίκης.

Όπως αναφέρεται, ο Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία κατηγορείται ότι είναι μέλος του PKK και ως εκ τούτου κατηγορείται ως μέλος «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με το άρθρο 129β του γερμανικού ποινικού κώδικα. Όπως διευκρινίζουν οι δικηγόροι του δεν κατηγορείται για τη διάπραξη οποιασδήποτε πράξης βίας. Αναφέρεται, ακόμα, ότι η δίκη αυτή διεξάγεται δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του πρώτου Κούρδου στη Γερμανία για συμμετοχή στο PKK, βάσει του άρθρου 129b, του γερμανικού ποινικού κώδικα από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου και τριάντα χρόνια μετά την απαγόρευση του PKK στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι το 1993, σε ηλικία 18 ετών, ο Κενάν Αγιάζ φυλακίστηκε στην Τουρκία για 11 χρόνια και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Μετά την αποφυλάκισή του, φυλακίστηκε και πάλι και κακοποιήθηκε για έξι μήνες, επειδή έκανε εκστρατεία υπέρ ενός Κούρδου υποψηφίου. Τελικά, σημειώνεται, η τουρκική δικαιοσύνη δεν το θεώρησε αυτό ως έγκλημα και αθωώθηκε. Το 2010, ωστόσο, κατηγορήθηκε σε μια μεγάλη δίκη επίδειξης για το εκπαιδευτικό του έργο με την κουρδική νεολαία και εξακολουθεί να καταζητείται από το τουρκικό καθεστώς. Κατάφερε να διαφύγει στην Κύπρο, όπου του παραχωρήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Κενάν Αγιάζ συνελήφθη στην Κύπρο, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που ζητήθηκε από τη Γερμανία. Η σύλληψη προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Κύπρο. Μέλη σχεδόν όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κυπριακό κοινοβούλιο τάχθηκαν κατά της έκδοσης του Κενάν Αγιάς στη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, η έκδοση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κρατούσε ποτήρι με ναρκωτικά 28χρονος στη Λεμεσό-Είδε τους αστυνομικούς και έτρεξε να ξεφύγει
Στο ίδιο... τέμπο οι εμπρησμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις, παραμένουν στα ύψη-Μία υπόθεση κάθε 38 ώρες
Μη παραδοχή απάντησαν στις κατηγορίες οι «4» για τα πλαστά συμβόλαια ποδοσφαιριστών-Αρχίζει τον Μάιο η δίκη
Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον κατεχόμενο Κουτσοβέντη
Άκουσαν την ποινή τους 52χρονος και 41χρονος για εντοπισμό τριών κιλών ναρκωτικών το 2024
Σε δικαστήριο της Ρουμανίας οδηγεί η Εισαγγελία ΕΕ υπόθεση απάτης, συλλογή στοιχείων και στην Κύπρο
Τους έταξαν να εργαστούν στην Κύπρο και κατέληξαν στο Ρωσικό στρατό-Καταγγελίες στο Μπαγκλαντές
Ένα πρόσωπο βρισκόταν εντός της οικίας που κάηκε στη Λευκωσία-Πρόλαβε να εξέλθει (pic)
Στις δέκα οι συλλήψεις για τα επεισόδια στην Ορόκλινη, χειροπέδες σε 24χρονο-Καταζητείται ακόμη ο 31χρονος
Υποστηρίζει ότι υπογραφή σε έγγραφο συγκατάθεσης δεν ανήκει σε εκείνη η Γερμανίδα στην υπόθεση σφετερισμού