Θέλει αμερόληπτο απεσταλμένο και συμφωνία με το ψευδοκράτος ο Τατάρ

Για τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη, που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές της Κύπρου, έχουν συμφωνία "μόνο με την ελληνοκυπριακή πλευρά", όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν έχουν συμφωνία με την "τδβκ", όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Ο κ. Τατάρ ανέφερε ακόμη πως το αίτημά τους αφορά έναν «προσωπικό απεσταλμένο» των ΗΕ, που θα είναι αμερόληπτος,

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη έπειτα από τη συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν-Πιερ Λακρουά. Όπως σημειώνεται, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι είπε στον αξιωματούχο των ΗΕ ότι στην Κύπρο υπάρχουν "δύο κράτη" και ζήτησε, εάν πρόκειται να συνεχίσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την δραστηριότητά της εδώ, «μνημόνιο κατανόησης με την 'τδβκ'» υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση στα αιτήματά του από την πλευρά της αποστολής του ΟΗΕ "ήταν θετική" και πως έλαβαν την απάντηση ότι μπορεί να υπάρξουν προτάσεις "για γραπτή συμφωνία".

Ο Ερσίν Ταταρ ανέφερε ότι απορρίπτουν απολύτως την ιδέα το πρόσωπο που αναφέρεται ως ειδικός απεσταλμένος «να είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εργαστεί για να διερευνήσει αν υπάρχει βάση διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση». Σημείωσε ότι το αίτημά τους είναι για έναν «προσωπικό απεσταλμένο» που θα είναι αμερόληπτος, θα έχει περιορισμένες εξουσίες και θα εκτελέσει τα καθήκοντά του για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, με τον κ. Λακρουά συζήτησαν πως μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις Τεχνικές Επιτροπές με θέματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες. Επανέλαβε τις προτάσεις συνεργασίας που είχε παρουσιάσει πέρυσι το καλοκαίρι για την Ενέργεια, τις ΑΠΕ, το μεταναστευτικό κ.α, όπως επεσήμανε. Εκτίμησαν επίσης ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να κάνει κάποιες ενθαρρυντικές προτάσεις και στις δύο πλευρές σχετικά με τα σημεία διέλευσης, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Η "Γενί Ντουζέν" προβάλλει σήμερα τις χθεσινές δηλώσεις του «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για τη συναντίληψη για την Πύλα, γράφοντας ότι αναβίωσε την νοοτροπία της σύγκρουσης και απείλησε τα ΗΕ που χαρακτήρισαν τη συναντίληψη αυτή «ενθαρρυντική» και «ως κίνητρο για την ειρήνη στην Κύπρο». Η εφημερίδα προτάσσει ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου θεωρεί μονομερή τη συναντίληψη των ΗΕ με την ε/κ πλευρά, με βάση την οποία γίνεται ο διαχωρισμός οικοπέδων σε γη της νεκρής ζώνης που, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από Τ/κ και πως πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εργασίες των Ε/κ και τα μηχανήματα να φύγουν.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα δημιουργηθεί ξανά κλίμα σύγκρουσης αν συνεχίσουν τις εργασίες στην περιοχή οι Ελληνοκύπριοι, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι "ο υπεύθυνος για την προηγούμενη σύγκρουση ήταν τα ΗΕ" και ότι ο ίδιος έμαθε για τα γεγονότα καθώς βρισκόταν σε διακοπές.

«Εκείνο δεν ήταν ένα κλίμα σύγκρουσης που σχεδίασε η δική μας τουρκική πλευρά. Δεν εγκρίνουμε τα γεγονότα, όμως με κάποια έννοια μετά από όσα έγιναν τα ΗΕ είδαν πόσο αποφασισμένη είναι η τουρκική πλευρά. Μετά από εκείνο το γεγονός, ο Κόλιν Στιούαρτ ήρθε και μου είπε 'κέρδισες το έργο του δρόμου'. Η αποφασιστικότητά μας έγινε αντιληπτή από εκείνο το γεγονός».

Τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναδημοσιεύουν σήμερα από ε/κ ΜΜΕ την πληροφορία ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση για διορισμό της πρώην Αυστραλής ΥΠΕΞ, Τζούλι Μπίσιοπ, στη θέση της απεσταλμένης του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»