Επιφυλακτικοί οι εκπαιδευτικοί για τα μέτρα ΥΠΑΝ για τη βία στα σχολεία-Φωνές για απουσία φρουρών

Με σκεπτικισμό και με επιφύλαξη υποδέχθηκαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στη βία και την παραβατικότητα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, που περιμένουν διευκρινίσεις σε αρκετά μέτρα από το Υπουργείο, δεδομένου ότι θα είναι αυτοί που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν. Την ίδια ώρα, οι συνεχείς βανδαλισμοί που σημειώνονται εντός των σχολικών μονάδων προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό, καθώς οι δράστες προκαλούν ζημιές χιλιάδων ευρώ, ενώ επηρεάζεται και η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από το Υπουργείο Παιδείας προκαλούν ανησυχία, καθώς όπως διαφάνηκε ένα στα τέσσερα παιδιά είναι θύμα εκφοβισμού εντός των σχολικών μονάδων. Αυτό φαίνεται ότι χτύπησε καμπανάκι στους ειδικούς, δεδομένου ότι 48 ώρες μετά, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία, για αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι και η θεσμοθέτηση της επιμόρφωσης των σχολικών φρουρών αναφορικά με τα καθήκοντά τους, με το Υπουργείο Παιδείας να αναφέρει πως ο λόγος που υπάρχει αυτό το μέτρο, είναι για να αναθεωρηθούν τα καθήκοντα των φρουρών, αφού οι διαρκείς βανδαλισμοί στα σχολεία, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους αρμόδιους.

Όπως φαίνεται, το θέμα των επιθέσεων στα σχολεία από μαθητές, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει προκαλέσει ανησυχία και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες μάλιστα κατέχουν και πληροφορίες ότι οι βανδαλισμοί στα σχολεία αυξάνονται λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που αν ισχύει, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή, καθώς τότε θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στα σχολεία.

«Είναι πλέον για επιδημία, δεν είναι ένα επεισόδιο, που δείχνει ότι είναι το βράδυ. Το ερώτημα είναι πώς καταφέρνουν οι μαθητές να μπαίνουν σε βραδινές ώρες εντός των σχολικών μονάδων; Πώς έχουν πρόσβαση σε αίθουσες που έπρεπε να είναι κλειδωμένες, όπως για παράδειγμα σε μία αίθουσα μουσικής που την κατέστρεψαν και προκάλεσαν χιλιάδων ευρώ ζημιά. Δεν υπάρχει επαρκής φρούρηση και εκείνη η κουβέντα με τις κάμερες φαίνεται δεν προχωρά. Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι, αλλά η ίδια η σχολική εφορία Λευκωσίας είπε ότι όπου εγκατέστησε κάμερες περιόρισε τις καταστροφές», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που έγινε γνωστό είναι εκείνο στο Λύκειο Ακροπόλεως, που μαθητές κατά τη διάρκεια της νύχτας μπήκαν στο σχολείο, προκάλεσαν ζημιές, ενώ έφραξαν τις κλειδαριές στις πόρτες των αιθουσών διδασκαλίας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η είσοδος και να πραγματοποιηθούν μαθήματα. Εκτός αυτού, οι παραβάτες προκάλεσαν ζημιές και σε άλλα σχολεία παγκύπρια, κατά την προηγούμενη περίοδο, με αποτέλεσμα κάποιες μονάδες να μην πραγματοποιήσουν και τους ενδεδειγμένους εορτασμούς για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Δεν λύνεται το πρόβλημα αν δεν ληφθούν μέτρα για τη φύλαξη των σχολείων στις ώρες μετά τη λειτουργία τους. Θα βάλουμε τους γονείς να φυλάνε τα σχολεία ή θα τους βάλουμε να κρατούν τα παιδιά στα σπίτια τους. Είναι γενικά και αόριστα τα μέτρα και δεν αγγίζουν το πρόβλημα της παραβατικότητας. Σε συνάντηση με την υπουργό αναφέρθηκε πως ένα ποσοστό του 2% των παιδιών, ανήκουν στην ομάδα που είναι δύσκολο να φοιτήσουν στο σχολείο, λόγω παραβατικής συμπεριφοράς. Είχαμε προτείνει να δημιουργηθούν ειδικά κέντρα, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά. Με το να μένουν στο σχολείο δεν λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, που δεν κινούνται μόνο στο θεωρητικό υπόβαθρο».

Προβληματισμένοι και οι δάσκαλοι

Το θέμα απουσίας των σχολικών φρουρών φαίνεται ότι απασχολεί και τους δασκάλους, που επίσης θεωρούν ότι τα Δημοτικά γίνονται στόχοι βάνδαλων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία τους. Αυτό που σημειώνεται σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι δράστες ως επί το πλείστον είναι εξωσχολικοί.

«Πρέπει να υπάρχουν φρουροί. Είναι κάτι που έχει εγκριθεί, όμως δεν υπάρχουν σε όλες τις σχολικές μονάδες, λόγω αδυναμίας να εξευρεθεί προσωπικό. Εξωσχολικοί συνήθως προκαλούν ζημιές και καθημερινά οι Διευθυντές το πρωί πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα βανδαλισμών, όπως συνθήματα με απρεπείς εκφράσεις ή κάψιμο σχολικού εξοπλισμού και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο εφαρμόζεται η απόφαση για τα Δημοτικά», υπέδειξε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα, η οργάνωση των δασκάλων θα ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας όπως τους δώσει διευκρινίσεις για κάποια εξ αυτών, ενώ τονίζεται πως είχαν συναντήσεις με την Αθηνά Μιχαηλίδου και αντάλλαξαν απόψεις, επί των ζητημάτων της βίας και παραβατικότητας.

«Μία από τις θέσεις μας ως ΠΟΕΔ είναι ότι τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα ολιστικό τρόπο, επειδή κάποιες μορφές παραβατικής συμπεριφοράς παραπέμπουν στην οικογένεια και στην ανάγκη να στηριχθεί η ίδια η οικογένεια. Σαφώς πρέπει να ενισχυθεί και η στήριξη στα σχολεία, για να μπορεί να προλάβει και να διαχειριστεί τα περιστατικά, αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την ολιστική αντιμετώπιση και την ανάγκη στήριξης των οικογενειών. Είναι πολύ σημαντικό να στελεχωθούν επαρκώς οι δομές, είτε αυτό αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, όπως η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, είτε οι δομές που αφορούν άλλα Υπουργεία που είναι το γραφείο ευημερίας, για να μπορεί ολιστικά να βοηθηθεί το παιδί και να αντιμετωπιστούν και να προλάβουμε περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς».

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών