Αδειάζει η κλεψύδρα και της νέας προσπάθειας Γκουτέρες για το Κυπριακό-Δεν έφερε εξελίξεις ο Λακρουά

Σχεδόν μια εβδομάδα έχει παρέλθει από την ημέρα που το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενημέρωσε τη Λευκωσία, για την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει με τον διορισμό προσωπικότητας ως απεσταλμένου για το Κυπριακό. Η ενημέρωση, έγινε σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την περασμένη Παρασκευή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δίνει τη συγκατάθεση του εντός είκοσι τεσσάρων ωρών.

Η εκτίμηση που επικρατούσε μετά τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν πως οι εξελίξεις θα έτρεχαν και σύντομα θα γίνονταν ανακοινώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, για τον διορισμό απεσταλμένου, που σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν, από τον ιστότοπο Hellas Journal είναι η η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ. Από πλευράς Κυβέρνησης αυτό που σημειωνόταν, είναι πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα καταγράφονταν εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζήτησε για την Πύλα με τον Λακρουά ο ΠτΔ-Καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα του απεσταλμένου

Πάντως μέχρι σήμερα, τουλάχιστον από πλευράς κατοχικού ηγέτη, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση ή επιδίωξη να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά το θέμα απεσταλμένου. Παρά τις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του, όπου ως επί το πλείστο επαναλαμβάνει ακούραστα το «όραμα» του για λύση δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ, αποφεύγει να τοποθετηθεί για το θέμα απεσταλμένου. Χθες όταν ρωτήθηκε για το θέμα του απεσταλμένου, απάντησε πολύ λακωνικά, λέγοντας πως οι θέσεις του παραμένουν οι ίδιες εδώ και δύο χρόνια.

Την ώρα μάλιστα που οι πληροφορίες τον φέρουν να μην αποδέχεται τον διορισμό της συγκεκριμένης προσωπικότητας, για λόγους που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα της κας. Μπίσοπ, αφού ο κατοχικός ηγέτης θεωρεί πως από τη στιγμή που είναι Αυστραλή και η Αυστραλία είναι όπως και η Κύπρος μέλος της Κοινοπολιτείας, δεν θα τύχει αντικειμενικής αντιμετώπισης.

Πάντως, από πλευράς Κυβέρνησης, γίνονται πολύ προσεγμένες τοποθετήσεις, εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης από τα Ηνωμένα Έθνη για το αν όντως ο κατοχικός ηγέτης ή η Τουρκία, ερωτήθηκαν και απέρριψαν την πρόταση για διορισμό απεσταλμένου. Αυτό που αφήνεται να νοηθεί, είναι πως τουλάχιστον επίσημα, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ότι η άλλη πλευρά δεν αποδέχθηκε τον διορισμό.

Μένει να διαφανεί, εάν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος πάντως, δεν έχει αρμοδιότητα για τα θέματα των συνομιλιών, αλλά για υπηρεσιακά θέματα επιχειρήσεων του Οργανισμού, υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νηνεμία για απεσταλμένο-Δεν κόμισε μηνύματα από Γκουτέρες ο Λακρουά

Σε αντίθετη περίπτωση, φαίνεται πως ακόμα μια προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για διορισμό απεσταλμένου πέφτει στο κενό, την ώρα που ακόμα και ο Κόλιν Στιούαρτ, δήλωνε πως θα πρέπει να επενδυθούν πολλά σε αυτή και να προσεγγίζεται από τα μέρη, ως η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

Μένει να διαφανεί αν ο Γενικός Γραμματέας θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ή εάν θα επανέλθει παρουσιάζοντας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη ένα άλλο όνομα απεσταλμένου, το οποίο αυτή τη φορά θα τύχει αποδοχής και από την άλλη πλευρά. Πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο, πως τουλάχιστον για το Κυπριακό, η κρίση στη Γάζα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, αποτελεί πισωγύρισμα για το Κυπριακό, αφενός διότι λειτούργησε αρνητικά για τις σχέσεις της Τουρκίας για τη Δύση και αφετέρου, έδωσε στον κατοχικό ηγέτη, την ευκαιρία να συγκρίνει δύο εντελώς ανόμια πράγματα, το Κυπριακό δηλαδή με το Παλαιστινιακό, για να αναδείξει τα θετικά, της επιδιωκόμενης από τον ίδιο λύσης των δύο κρατών.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν–Πιέρ Λακρουά. Σύμφωνα με ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών ο Ζαν–Πιέρ Λακρουά είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με τις εξελίξεις στην Πύλα και τη Νεκρή Ζώνη και την αμερόληπτη, όπως χαρακτηρίζεται στήριξη που παρείχε στις δύο πλευρές η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποτροπή εντάσεων. Σημειώνεται πως ο κ. Λακρουα πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη και χθες συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένο να επιθεωρήσει τις εργασίες στην περιοχή της Πύλας.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα για τον διορισμό απεσταλμένου και για το εάν υπήρξε τελικώς θετική ή αρνητική απάντηση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο κ. Λακρουά έχει μεταφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει προσηλωμένος στον διορισμό ενός απεσταλμένου και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την τούρκικη πλευρά.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση της Κυβέρνησης για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι απάντησε αρνητικά η τουρκική πλευρά, ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται σε επαφή με την τουρκική πλευρά, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια άλλη ενημέρωση.

Από την πλευρά του ο κ. Λακρουά εξερχόμενος από το Προεδρικό, σε ερώτηση δημοσιογράφου για διευκρίνιση της κατάστασης όσον αφορά το διορισμό ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό, και τις αναφορές ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε το διορισμό της Αυστραλέζας Julie Bishop ως απεσταλμένης, ο κ. Λακρουά είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το τι γράφουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ελεύθερα να λένε ό,τι θέλουν. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να βρίσκεται σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές πολύ ενεργά, οπότε αυτό είναι πραγματικά που κάνουμε όσον αφορά αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα