Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα-Εξήγγειλε ίδρυση μόνιμης ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα ο Τατλίογλου

Την ίδρυση μόνιμης ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα εξήγγειλε ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, Ερτζουμέντ Τατλίογλου, που στόχο θα έχει να αποτρέπει άλλες δυνάμεις να απειλούν την Τουρκία.

Ο Τούρκος ναύαρχος σε μια άλλη δήλωση-βόμβα ανέφερε επίσης ότι έχουν φτάσει μέχρι και στα πρόθυρα του πολέμου στην ανατ. Μεσόγειο με κάποιες χώρες, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.

Μιλώντας στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας κατά την εκδήλωση για την 133η επέτειο από την ίδρυση των Σχολών Υπαξιωματικών Ναυτικού, δήλωσε ότι "στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ κατά της Τουρκίας. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό το μπλοκ παρέχουν η Γαλλία και οι ΗΠΑ".

Ο Ερτζουμέντ Τατλίογλου δήλωσε ότι κατασκευάζουν μια νέα βάση στην περιοχή της προβλήτας βορειοανατολικά της Μαγούσα (Αμμόχωστος) και ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα σταθμεύει μόνιμα εκεί.

«Η Κύπρος είναι και πάλι μια άλλη προβληματική περιοχή με την Ελλάδα», δήλωσε ο Τατλίογλου.

«Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όπως γνωρίζουμε, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Βρίσκεται σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη ότι βρίσκεται κοντά στη διώρυγα του Σουέζ και ελέγχει ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουμε μια δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα επιφανείας-επιφανείας εναντίον της Τουρκίας, ούτε να αναπτυχθούν συστήματα αεράμυνας. Τέλος, κάναμε μια δήλωση το 2021. Είπαμε ότι δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από τη λύση των 2 κρατών στην Κύπρο».

«Η Ελλάδα δεν κυριαρχούσε πάντα στο Αιγαίο»

Ο Τατλίογλου υποστήριξε ότι στο Αιγαίο δεν κυριαρχούσε η Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας κι ότι υπάρχουν 8 βασικά προβλήματα με την Ελλάδα, 7 από τα οποία σχετίζονται με το πολεμικό της ναυτικό.

«Αντί να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυσή τους, η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς στο να κλιμακώνει τις εντάσεις. Για παράδειγμα, αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Αγοράζει 4 φρεγάτες κλάσης Belharra στη Γαλλία. Θα αγόραζε 18, τα αύξησε κατά 6 ακόμη και αγοράζει 24 αεροσκάφη Rafale. Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο δυτικός γείτονάς μας. Έχουν 3 μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Από τα 23 από αυτά τα νησιά, τα 19 είναι στρατικοποιημένα. Έχουμε νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η κυριότητα αμφισβητείται. Προσπαθούν να τα κάνουν δικά τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά. Από τη μία πλευρά, προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις δικές τους στρατηγικές όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα. Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο».

«Μας παρενοχλούν συνεχώς»

Ο Τούρκος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν, παίρνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση από πίσω της.

«Παρενοχλεί συνεχώς τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υπάρχουν συνολικά 32 παρενοχλήσεις και οι παρενοχλήσεις αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται. Υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη. Ωστόσο, η Γαλλία και η Ελλάδα ξεκίνησαν μια επιχείρηση για να αποτρέψουν αυτή την υποστήριξη. Με την επιχείρηση αυτή προσπαθούν να μειώσουν την υποστήριξή μας προς τη Λιβύη και τη νόμιμη κυβέρνησή της. Για το λόγο αυτό, προσπαθούν να διακόψουν την επαφή μας με τη Λιβύη, διεξάγοντας μια επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λιβύης. Σε μια άλλη κλιμακούμενη δραστηριότητα, μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε το Αιγαίο Πέλαγος κηρύσσοντας διάφορες περιοχές στο Αιγαίο χώρους άσκησης».

«Ασκήσεις για να μας αποτρέψουν»

Τονίζοντας ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στη Μεσόγειο, ο Τατλίογλου δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε 3 λεκάνες στην ανατολική Μεσόγειο και για το λόγο αυτό, υπάρχει ένας αγώνας ισχύος στην περιοχή.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, κανένα κράτος δεν μπορεί να κηρύξει μόνο του ΑΟΖ. Διότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μπλέκονται μεταξύ τους. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου στα νότια της Κύπρου και η Ελλάδα στα νότια της Κρήτης έχουν ανακηρύξει διάφορες θαλάσσιες ζώνες και προσπαθούν να κατέχουν μόνοι τους τα πλούτη εκεί. Σκοπεύουν να εμποδίσουν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και εμάς με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της. Για παράδειγμα, ενώ ορίζει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Ιταλία, δεν δίνει θαλάσσια δικαιοδοσία στα δικά της νησιά, λέγοντας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία. Όταν πρόκειται να κάνει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θέλει 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

«Μπλοκάραμε ιταλικά πλοία, που τα έβαλε η Ελλάδα»

Ο ναύαρχος Τατλίογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κρατήσει την Τουρκία έξω από την εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed.

«Χρησιμοποιούν ακόμη και την Ιταλία. Ήρθαν ιταλικά πλοία, είπαν ότι ήθελαν να συμμετάσχουν στο έργο Eastmed, αλλά τα εμποδίσαμε. Είπαμε ότι δεν μπορούμε να το δεχθούμε, διότι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δουλειάς της Ελλάδας. Δεν το επιτρέψαμε εντός των δικών μας περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

«Έχουμε φτάσει στα πρόθυρα του πολέμου»

Εξηγώντας ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να μπει στην περιοχή που έχει δηλώσει ως ΑΟΖ η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη στη Μεσόγειο, ο Τατλιόγλου προειδοποίησε ότι:

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να έρθει εδώ. Λέμε ότι όλα τα πλούτη εδώ ανήκουν στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, δώσαμε τα κοιτάσματα στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για εξερεύνηση. Πραγματοποιούμε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αυτά τα πεδία. Θέλουν να κάνουν το ίδιο στα ίδια πεδία. Έχουμε παρεμποδίσει συνολικά 35 πλοία μέχρι στιγμής. Έχετε παρακολουθήσει κάποιες από αυτές τις παρεμποδίσεις κατά καιρούς στον Τύπο, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες από αυτές που δεν έχουν δοθεί στον Τύπο. Πρόκειται για πολύ σοβαρά περιστατικά που μας έχουν φέρει μέχρι και στα πρόθυρα του πολέμου. Εκτός από το να τους μπλοκάρουμε, συνεχίζουμε να ψάχνουμε για φυσικό αέριο και πετρέλαιο εδώ, στη δική μας υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

«Έχουμε ανάγκη σε πλοία»

Ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παραδέχτηκε επίσης ότι ενώ ο αριθμός των πλοίων στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερος από την Τουρκία, τώρα βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο.

«Επομένως, έχουμε ανάγκες σε πλοία σε διάφορες πλατφόρμες. Έχουμε δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Υποστηρίζουμε την αεράμυνα της περιοχής της Λιβύης με τα 2 πλοία μας»

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι. Προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ως πολεμικό ναυτικό», δήλωσε ο ναύαρχος Τατλίογλου.

«Όσον αφορά τα γεγονότα στη Λιβύη, στείλαμε τα πλοία μας στη Λιβύη. Στείλαμε 4 φρεγάτες εξαρχής. Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται τα μεγάλα UAV του Χαφτάρ. Καταρρίψαμε 3 από αυτά με κατευθυνόμενους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις φρεγάτες μας. Παρέχουμε υποστήριξη στην αεράμυνα της περιοχής της Λιβύης με τα 2 πλοία μας. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Έπρεπε να εκτελέσουν αυτές τις αποστολές για 6 μήνες χωρίς να πατήσουν στεριά», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων