Κατασταλάζει στους υποψηφίους ο ΔΗΣΥ, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο-Σε ποιους γέρνει η πλάστιγγα

Άρχισε να κατασταλάζει σε κάποιο βαθμό η κατάσταση στον ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ηγεσία του κόμματος εδώ και καιρό αναζητά λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κομματικών στελεχών για ορισμένα από τα υψηλόβαθμα αξιώματα, καθώς αφενός θα ήθελε να αποφύγει τον διαμοιρασμό των Συναγερμικών ψήφων ανάμεσα σε πολλαπλές υποψηφιότητες προερχόμενες από τις τάξεις της παράταξης και αφετέρου να δημιουργήσει επαρκή χώρο για όσο το δυνατόν μια πιο ευρεία συνεργασία με τα κόμματα του Κέντρου.

Το τελευταίο διάστημα, παρόλο που δεν σταμάτησαν ποτέ οι επαφές με τα άλλα κόμματα αναφορικά με το σκέλος των συνεργασιών (αντιθέτως, υπήρξε ραντεβού με τη ΔΗΠΑ την Πέμπτη), δινόταν η εντύπωση ότι υπήρχε δυστοκία, λόγω της μπερδεμένης κατάστασης που επικρατούσε στον ΔΗΣΥ και αναμενόταν να ξεκαθαρίσει η εικόνα, ώστε να αφεθούν τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους. Γι’ αυτό και οι επαφές του επόμενου διαστήματος αναμένεται να είναι πιο σημαντικές και πιθανόν να μπορούν να οδηγήσουν και σε ανακοινώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων της ηγεσίας με τους ενδιαφερόμενους, φαίνεται πως σε κάποιο βαθμό έχει επιτευχθεί ένα ξεκαθάρισμα, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους Δήμους. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατον να μην υπάρχουν αντάρτες, καθώς υπάρχουν ανένδοτοι υποψήφιοι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει περιοριστεί αρκετά η πιθανότητα αυτή, καθώς πολλά πρόσωπα δείχνουν κατανόηση και δεν πρόκειται να διεκδικήσουν τα αξιώματα εάν δεν είναι οι εκλεκτοί της παράταξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ προχώρησε στην πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων, ώστε να καταγράψει τη δημοφιλία και την εκλεξιμότητα των προσώπων που ενδιαφέρονταν να διεκδικήσουν αξιώματα και να μπορέσει να ιεραρχήσει με κάποια αντικειμενικά κριτήρια τις επιλογές του. Τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία κάθισε με όλους και συζήτησε τα ευρήματα για την κάθε περίπτωση αναλυτικά, αλλά και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τις υποψηφιότητες, όπως την αποδοχή από τους ψηφοφόρους των κομμάτων του Κέντρου, με στόχο να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος και να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή λύση για την παράταξη. Μετά από αυτές τις συζητήσεις, υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί για το χρίσμα σε κάποιες περιοχές και θέσεις και στόχος είναι εντός των επόμενων ημερών να υπάρχουν σε όλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πινδάρου κλίνει στον μητροπολιτικό Δήμο της Λευκωσίας σε υποστήριξη του Ανδρέα Κωνσταντίνου για τη Δημαρχία και του Χρύσανθου Φάκα για την Αντιδημαρχία, ενώ για περιφερειάρχη θα υποστηρίξει τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Στη Λακατάμια προτίθεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Δημήτρη Δημητρίου, Υπαρχηγού Αστυνομίας, μαζί με κόμματα του Κέντρου.

Στον Στρόβολο οριστικά έχει αποφασιστεί η μη υποστήριξη του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων που καταγράφηκαν. Δεδομένου ότι ο κ. Παπαχαραλάμπους ετοιμάζεται να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία, αυτό σημαίνει πως για άλλη μία φορά θα το κάνει ως αντάρτης, αφού ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει με άλλη επιλογή. Επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή είναι η υποστήριξη του Χρίστου Τσίγκη της ΔΗΠΑ, ενώ φαίνεται να απορρίπτεται ο προερχόμενος από τον ΔΗΚΟ Σταύρος Στυρινίδης, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα αποδεκτός από τα τοπικά στελέχη του ΔΗΣΥ. Η παράταξη προτίθεται να διεκδικήσει την Αντιδημαρχία Στροβόλου με την Στέλλα Σουρμελή.

Για τη Λάρνακα, που επίσης δεν υπάρχει απόφαση, επικρατέστερος υποψήφιος για τη Δημαρχία είναι ο Χάρης Μίλλας, ενώ ούτε για την Αντιδημαρχία έχει καταλήξει ο ΔΗΣΥ. Σε ό,τι αφορά τη θέση του περιφερειάρχη, είτε θα υποστηρίξει ως κοινής αποδοχής υποψήφιο τον Άγγελο Χατζηχαραλάμπους είτε τον απερχόμενο δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη.

Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα, αφού δεν υπάρχει απόφαση. Ωστόσο τα τρία shortlisted ονόματα είναι αυτά του Νίκου Νικολαϊδη, του Ανδρέα Μιχαηλίδη και του Δώρου Αντωνίου. Σε ό,τι αφορά την Πάφο, ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει τον Φαίδωνα Φαίδωνος για δήμαρχο και τον Κωστάκη Κωνσταντίνου για πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού, ενώ προσανατολίζεται στον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους για την Πόλη Χρυσοχούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι βρίσκεται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου ο ΔΗΣΥ έχει πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους και φαίνεται πως κάποιοι εξ αυτών διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Το επικρατέστερο σενάριο για την Πινδάρου είναι να διεκδικήσει τη Δημαρχία Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Γιώργος Νικολέττος και τον Επαρχιακό Οργανισμό ο Γιάννης Καρούσος. Άλλοι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν «πάτημα» στο γεγονός πως ο κ. Νικολέττος βρισκόταν σε μόνο ένα σενάριο στη δημοσκόπηση και δεν διερευνήθηκε επαρκώς η περίπτωσή του αλλά φαίνεται πως η ηγεσία κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ότι, παρόλο που κάποιοι θα κάνουν πίσω, ενδεχομένως να μην είναι όλοι.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ έχει καταρτίσει και εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι συνεργασίες στη βάση του plan a, εάν δηλαδή κάποια περίπτωση απορριφθεί από ένα κόμμα ή αν επιμένει ένα άλλο κόμμα σε δικό του υποψήφιο. Υπάρχουν ασκήσεις για το τι μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση και stand by πρόσωπα, που θα κληθούν να ριχθούν στη μάχη εάν κριθεί απαραίτητο.

Δειτε Επισης

Έδωσε προκαταβολή δέκα χιλιάδες για να αγοράσει διαμέρισμα και τον ξεγέλασαν
Μητέρα ξυλοκόπησε άγρια τον εξάχρονο γιο της γιατί έβγαλε τη ζώνη στο κάθισμά του
Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ
Το μέλλον των παιδιών πρέπει να είναι φάρος για συνεργασία και όχι πεδίο αντιπαράθεσης
Χτύπησαν κόκκινο τα ντεσιμπέλ σε Λεμεσό και Πάφο-Καταγγέλλουν τους Δήμους οι επιχειρήσεις